Politici de Sanatate

Fondurile structurale europene, singura soluţie pentru o infrastructură medicală performantă

22 octombrie
13:53 2013
Fondurile structurale europene,  singura soluţie pentru o  infrastructură medicală performantă

Interviu realizat de Raluca Boboc

 Cseke Attila

Vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, Camera Deputaţilor, UDMR, ministru al sănătăţii (decembrie 2009 – august 2011)

 

 

Care au fost principalele provocări ale mandatului dvs. în funcţia de ministru al sănătăţii?

Una dintre provocările majore cu care m-am confruntat a fost aceea de a aduce sistemul de sănătate, în ceea ce priveşte finanţarea, pe linia de plutire, mai ales după datoriile acumulate în 2009 care au afectat bugetul sănătăţii pe anul 2010. Cu toate acestea, consider că cea mai mare provocare a fost aceea de a nu mai vorbi în timpul mandatului de ministru de «greaua moştenire». Este una dintre cele mai simple metode folosite de mulţi lideri din România în a se degreva de responsabilităţi, aceea de a da vina pe alţii pentru situaţia dintr-un sistem, în cazul de faţă – cel sanitar. Eu cred cu tărie că un ministru trebuie să arate că poate avea rezultate mai bune decât predecesorii, nu să se plângă încontinuu de moştenirea lăsată de alţii.

Pentru a progresa trebuie să punem accent pe prezent şi pe viitor, folosindu‑ne de lecţiile învăţate în trecut. Ne ocupăm de prezent şi de viitor, nu de trecut.

 Ce a însemnat pentru dvs., din punct de vedere profesional, această experienţă în domeniul sănătăţii? Aţi schimba ceva în acest moment?

A fi ministrul sănătăţii a fost, în acelaşi timp, o provocare şi o experienţă extraordinare pentru mine. Am învăţat enorm din această funcţie şi am întâlnit oameni deosebiţi, dorind să accentuez cuvântul «oameni». Din punctul meu de vedere, adevăratul profesionist este bine pregătit nu numai din punct de vedere profesional. Acesta ştie cum să abordeze pacientul, folosindu-şi latura umană. Cred în continuare că avem oameni valoroşi, profesionişti cu ajutorul cărora să punem bazele acestui sistem de sănătate, mult criticat uneori.

 În ceea ce priveşte distribuirea cardurilor de sănătate, dezbaterea încă nu este finalizată. Cum credeţi că ar trebui rezolvată această problemă îndelung disputată?

Introducerea cardurilor de sănătate este esenţială pentru o mai bună funcţionare a sistemului medical românesc. În forma iniţială a Legii privind reforma în domeniul sănătăţii nr. 95/2006, în art. 338 era stipulat faptul că până la sfârşitul anului 2007 urma să fie implementat proiectul privind cardurile de sănătate.

Adevărul este că, până în anul 2010, nu s-a întreprins nimic în acest sens şi eu cred că actualii şi viitorii lideri politici, care decid, trebuie să se concentreze pe punerea în aplicare a sistemului şi nu pe dezbateri politice sterile despre cine şi cât a făcut pentru implementarea cardului de sănătate. Cardul de sănătate trebuie introdus şi distribuit cât mai rapid posibil, orice alte dezbateri fiind ineficiente şi de prisos.

În legătură cu restructurarea spitalelor: aceasta a fost o preocupare a mandatului dvs. şi aţi luat chiar anumite măsuri concrete. În prezent se discută tot despre reforma spitalelor. Cum credeţi că trebuie aceasta continuată de către autorităţile din prezent?

 Simplu: privind realitatea în faţă şi acţionând fără demagogie. Sunt şi voi fi partener, inclusiv din opoziţie politică, la măsurile necesare şi corecte. Restructurarea sistemului spitalicesc trebuie să…

Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna octombrie a revistei Politici de Sănătate!

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: