Politici de Sanatate

Fondul asigurărilor sociale de sănătate, suplimentat cu 3 miliarde lei

04 iulie
15:35 2024
Fondul asigurărilor sociale de sănătate, suplimentat cu 3 miliarde lei

În ședința Guvernului din 4 iulie a fost adoptată hotărârea prin care se alocă 3 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului național unic al asigurărilor sociale de sănătate.

”Sunt credite de angajament aprobate pentru a asigura continuitatea contractelor dintre casele de asigurări de sănătate și furnizorii de servicii medicale, în trimestrul IV al acestui an. Este vorba de contracte pentru asistența medicală primară, dentară și pentru specialitățile clinice”, a explicat premierul Marcel Ciolacu în cadrul ședinței de Guvern.

Proiectul actului normativ vizând măsurile necesare asigurării accesului continuu al pacienților la serviciile medicale până la finele acestui an a fost inițiat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cu sprijinul Ministerului Finanțelor și al Ministerului Sănătății.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 687/2024, dispozițiile Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate au fost completate cu prevederi care mențin în trimestrul III al anului 2024 valorile garantate ale punctelor pentru asistența primară și cea pentru specialităţile clinice în ambulatoriu la același nivel ca în semestrul I 2024 și semestrul II 2023.

Suma alocată prin actul normativ va permite în trimestrul IV al anului 2024 majorarea valorii punctului pe serviciu medical în asistența ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice de la 4,5 la 5 lei, menținerea valorilor punctelor „per capita” și pe serviciu în asistența medicală primară, precum și a valorii lunare pentru asistența medicală dentară. Astfel se asigură accesul neîntrerupt al pacienților la servicii medicale, dar și predictibilitatea financiară a activității furnizorilor de servicii medicale.

„Această măsură reprezintă încă un pas în ducerea la îndeplinire a mandatului pe care mi l-am asumat încă de la început, alături de echipa de specialiști a CNAS, de a deschide instituția pentru dialogul cu reprezentanții asociațiilor de pacienți, cu furnizorii de servicii medicale și cu decidenții din sistemul de sănătate, astfel încât sa fie asigurate echilibru, stabilitate, sustenabilitate și predictibilitate în activitatea medicală pe parcursul întregului an 2024”,  a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: