Politici de Sanatate

Folosiți fotografia dentară la cabinet?

02 iulie
15:01 2014
Folosiți fotografia dentară la cabinet?

Cabinetul anului 2014: curat, dotat cu aparatură modernă, cu medici profesioniști, care pot soluționa cazuri complicate, dar și cu o serie de servicii conexe, care aduc beneficii atât medicului, cât și pacientului. Unul dintre aceste servicii indispensabile cabinetului stomatologic de ultimă generație este fotografia dentară.

Cristina BOBE

Cum vă ajută fotografia dentară?

Fotografia (intraorală sau extraorală) este unul dintre instrumentele cele mai utile în practica stomatologică, în primul rând pentru comunicarea cu laboratorul de tehnică dentară, cu potențialii pacienți, dar și cu cei care deja s-au prezentat la cabinetul dumneavoastră.

Prezentare de caz. Fie că utilizați o tabletă, fie o prezentare în PowerPoint, fotografiile vă vor ajuta să îi explicați mai bine pacientului cum îl veți trata, câștigând încrederea lui.

Diagnostic. Este deja o certitudine. Fără fotografii de înaltă calitate, este aproape imposibil să puneți un diagnostic precis și să elaborați un plan complex de tratament.

Asigurarea stomatologică. Este dificil pentru un asigurator să analizeze un caz, fără să dispună de fotografii care documentează evoluția lucrării dentare.

Comunicarea cu laboratorul de tehnică dentară. Este mult mai ușor și mai eficient să transmiteți informații referitoare la nuanța și la conturul dinților către laboratorul de tehnică dentară prin intermediul fotografiilor digitale, decât prezentându-vă împreună cu pacientul la tehnician.

Arhiva personală sau a cabinetului. Gestionate cu ajutorul unor softuri de editare și catalogare potrivite (ex. Adobe Photoshop Lightroom), puteți atribui fotografiilor o serie de cuvinte-cheie care vă vor ajuta să le găsiți foarte ușor, în funcție de situația în care aveți nevoie de ele: prezentarea în cadrul unui congres/workshop a unor cazuri dificile pe care le-ați tratat, urmărirea evoluției anumitor tratamente etc.

Promovarea cabinetului. (bold) E mult mai eficient să le prezentați pacienților fotografii cu rezultatul tratamentelor dumneavoastră. Website-urile medicilor stomatologi sunt invadate de fotografii generice, descărcate de pe Internet. Faceți dumneavoastră diferența prin autenticitate. Nu veți avea decât de câștigat.

Pentru oricare dintre aceste situații, aveți nevoie de un echipament foto de bază care constă într-un aparat D-SLR (Digital Single Lens Reflex), dotat cu un obiectiv macro (ex. de 60mm, 70mm sau 105mm) și un bliț circular (ring flash). În plus, fiecare tip de fotografie dentară necesită accesorii speciale. Kit-ul obligatoriu în fotografia intraorală conține câte un set de distanțiere, contrastoare și oglinzi (pentru imagini laterale și ocluzale), în timp ce pentru fotografia în laborator se folosesc accesorii precum cortul de difuzie, panoul cu lumină continuă (L.E.D.), un fundal (din pânză sau din sticlă de culoare albă/neagră), trepiedul (de dimensiuni mai mici), telecomanda pentru declanșare wireless. În prezent, există filtre de polarizare încrucișată (ex. Polar Eyes), care elimină reflexiile produse de flash pe dinți și care permit o redare perfectă a nuanței lor.

Fotografia digitală poate fi conectată cu cea microscopică. Astfel, cuplând aparatul D-SLR la microscop sau încorporând o cameră digitală în interiorul acestuia, puteți obține imagini mărite ale structurilor dentare.  Indiferent dacă optați pentru fotografia intraorală (frontală, laterală, ocluzală etc.) sau pentru cea extraorală (față, profil, lucrări, piese anatomice, lucrări protetice), sfatul unui specialist în fotografie dentară este foarte util. Puteți urma inclusiv cursuri de profil, în urma cărora veți afla ce aparatură este potrivită pentru dumneavoastră, ce setări trebuie să folosiți pentru fiecare tip de fotografie, cum să încadrați și cum să luați culoarea corect, cu ajutorul aparatului de fotografiat, cum pot fi editate fotografiile, dar mai ales cum să folosiți toate aceste imagini, astfel încât să nu rămână blocate în hard-drive, ci să vă aducă beneficii.

FotoMedical, prima platformă online
de fotografie medicală

Pentru a reda fotografiei medicale notorietatea pe care o merită, în 2013 a fost creată prima platformă online de fotografie medicală din România (www.fotografiemedicala.ro), un spațiu care are rolul de a pune în legătură mai multe categorii de profesioniști (medici, fotografi, antropologi medicali, scriitori etc.), pentru ca împreună să ofere publicului larg o înțelegere mai bună a universului medical, dar, mai ales, pentru a aduce un plus de valoare sistemului de sănătate din România, prin promovarea interdisciplinarității. Prin comunitatea FotoMedical ne propunem să promovăm fotografia medicală, să susținem reintegrarea fotografilor în structurile de funcționare a spitalelor românești, să promovăm interdisciplinaritatea ca un criteriu de performanță în sistemul medical din România.

 

Articol oferit de FotoMedical (www.fotografiemedicala.ro)
și YesPhotoStudio (www.yesphotostudio.ro).

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: