Politici de Sanatate

Foarte mulți pacienți cu poliartrită reumatoidă așteaptă tratamentul potrivit

22 iulie
10:30 2015
Foarte mulți pacienți cu poliartrită reumatoidă așteaptă tratamentul potrivit

Interviu cu prof. dr. Ruxandra Ionescu, președintele Societății Române de Reumatologie

Aproximativ 80% dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă sunt, la un moment dat, obligați să se pensioneze anticipat, din cauza progresiei acestei boli invalidante. Potrivit specialiștilor, dacă boala nu este depistată din timp și dacă pacientul nu primește tratamentul adecvat, în 20 de ani se instalează handicapul major, care afectează semnificativ calitatea vieții pacienților, generând și costuri foarte mari pentru sistemul de sănătate și pentru societate. Deși există terapii noi, eficiente, care pot ajuta pacientul să ducă o viață normală, ele încă nu sunt accesibile în România.

Recent, ați fost aleasă secretar general al Ligii Europene de Luptă Împotriva Reumatismului (EULAR), un pas important în dezvoltarea și promovarea reumatologiei românești la nivel european. Care sunt noile direcții în lupta împotriva reumatismului, în Europa?

Alegerea mea în funcția de secretar general al EULAR confirmă valoarea și vizibilitatea reumatologiei românești peste granițele țării. Sub umbrella EULAR se găsesc toate societățile profesionale europene de reumatologie, asociațiile de pacienți și asociațiile asistenților medicali. Împreună, încercăm să găsim cele mai eficiente modalități de luptă împotriva bolilor reumatice musculoscheletale, diminuând în felul acesta povara acestor boli pentru individ și societate.

Una dintre țintele importante ale acestei organizații internaționale este armonizarea nivelului de cunoștințe în țările europene și a activităților reumatologice cu elaborarea consecutivă de recomandări vizând diagnosticul și tratamentul acestora. Preocupările majore ale EULAR vizează în acest sens educația, îngrijirea pacienților și cercetarea. Diseminarea noutăților în domeniu, stabilirea standardelor de îngrijire și aplicarea acestora sunt modalități ce permit creșterea reumatologiei la standarde înalte europene în toate țările. Susținerea cu burse și participarea tinerilor din țările mai slab dezvoltate în spitale sau centre de cercetare de referință europeană sunt alte modalități prin care EULAR încearcă să crească standardele de îngrijire medicală reumatologică în folosul pacienților cu boli reumatice.

Tema Congresului Național de Reumatologie din acest an, pe care îl organizează societatea condusă de dvs. este “Actualități diagnostice și terapeutice în reumatologie”. Care sunt noutățile din acest an?

Reumatologia este o specialitate extrem de dinamică, iar schimbările sunt majore de la an la an. Este extrem de important să ții pasul cu toate aceste schimbări. Recomandările de management al principalelor boli inflamatoare reumatice se actualizează cam la doi ani, apar terapii noi, se stabilesc noi ținte și strategii terapeutice. Avem ce discuta, mai ales că patologia reumatică este foarte vastă. Avem peste 200 de boli reumatice și progresele sunt majore. Apoi, patologia inflamatoare reumatică este multisistemică, așa încât avem și sesiuni interdisciplinare cu colegi pneumologi, infecționiști, gastroenterologi, pentru a vedea cum putem să controlăm mai bine afectările sistemice sau cum reușim să minimizăm efectele adverse ale unor medicamente.

În paralel cu congresul nostru, se desfășoară congresul asistenților medicali cu preocupări în reumatologie, la care conferențiază atât medici, asistente, cât și pacienți. Încercăm să fim o echipă.

Cum sprijină Societatea Română de Reumatologie îmbunătățirea accesului pacienților la tratament?

Tot ce putem noi să facem și chiar am făcut este să colaborăm foarte strâns cu medicii de familie pentru a reuși să stabilim un diagnostic precoce și să ințiem pacienților un tratament adecvat cât mai precoce. Am făcut multiple simpozioane, cursuri online, axate pe importanța diagnosticului precoce în bolile reumatice pentru medicii de familie, pentru reumatologi și tinerii rezidenți. Pentru creșterea gradului de instruire a tinerilor am  organizat în perioada 12-18 iulie, la Poiana Brașov, Școala de vară a tinerilor reumatologi, eveniment susținut integral de Societatea Română de Reumatologie. De asemenea, în acest an am publicat ghiduri de tratament pentru principalele boli inflamatoare reumatice de tip poliartrită reumatoidă, spondilo-artrite, artropatia psoriazică.

Legat de îmbunătățirea accesului la tratament, mai mult decât am zis nu putem face. Nu suntem factori decizionali și nici măcar consultativi.

În domeniul reumatologiei s-au dezvoltat numeroase terapii noi, biologice. Ar fi aceste terapii soluția pentru a schimba cursul acestor afecțiuni invalidante și pentru a oferi pacienților o viață normală?

Terapiile biologice au schimbat profund prognosticul pacienților cu boli reumatice, așa încât pacienți cu deformări articulare avansate se văd tot mai rar în ultimii ani. Pacienții tratați corect pot să-și desfășoare activitatea normal și chiar este greu să-i diferențiezi de cei sănătoși. Cu aceste terapii biologice noi țintim remisiunea bolii, adică lipsa semnelor clinice și biologice ale inflamației și, implicit, stoparea progresiei radiologice a bolii. În acest fel, pacientul este apt de muncă și uită complet că este bolnav. Bineînțeles, chiar și acești pacienți trebuie monitorizați pentru a surprinde la timp posibila apariție a unor efecte adverse și eficacitatea produsului. Controlul strict al activității bolii este cheia succesului. De asemenea, personalizarea tratamentului reprezintă un deziderat major. Există o mare variabilitate de răspuns la diversele terapii biologice, așa încât este bine să ai de unde alege tratamentul potrivit.

Anul trecut, au fost aprobate o serie de terapii biologice în tratamentul poliartritei, însă pacienții români nu au acces la ele, din lipsa protocoalelor. Având în vedere că dvs. ați condus comisia de specialitate din minister, ne puteți spune în ce stadiu sunt aceste protocoale terapeutice?

Este surprinzător și dureros că atâția pacienți așteaptă tratamentul potrivit, în condițiile în care medicamentele există și au fost aprobate. Comisia de specialitate a depus protocoalele înainte de sfârșitul anului, apoi a colaborat cu factorii decizionali pentru ca acestea să fie cât mai cost-eficiente. Același lucru știu că a făcut noua comisie de specialitate și, surprinzător, protocoalele tot nu au fost aprobate. Am înțeles la un moment dat că ar fi menționat cineva existeța unor neînțelegeri în cadrul comisiei de specialitate. Este total eronat, atâta timp cât noi, reumatologii, avem deja ghiduri publicate în 2015, ghiduri care înainte de publicare au fost discutate și aprobate de toți reumatologii. Așa că de aceste protocoale, vă rog, nu mai întrebați reumatologii.  Noi ne-am făcut treaba așa cum trebuie.

Mirabela Viașu

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: