Politici de Sanatate

Finanţări europene şi naţionale în domeniul sănătăţii

12 mai
12:42 2016
Finanţări europene şi naţionale în domeniul sănătăţii

Revista Politici de Sănătate a organizat, pe 11 mai 2016, la Spitalul Clinic de Nefrologie “Carol Davila”, conferinţa “Finanţarea Sănătăţii”. Participanţii (reprezentanţi ai instituţiilor publice sau persoane din domeniul privat) au putut afla mai multe despre finanţările europene şi naţionale care pot fi accesate în domeniul sănătăţii.

Deşi la nivel european, finanţările pot ajunge până la câteva milioane de euro, România este prea puţin prezentă în aceste proiecte. “Am constatat că, deşi există numeroase posibilităţi de finanţare ale proiectelor din sănătate, acestea nu sunt accesate. Ceea ce ne-a determinat să organizăm o serie de conferinţe- din care prima este cea de astăzi- în care să explicăm exact care sunt aceste posibilităţi de finanţare şi în ce constă depunerea dosarelor”, a declarat Maria Vasilescu, publisher revista Politici de Sănătate.

Proiectele şi modalitatea de accesare a acestora au fost prezentate de Ciprian Nicolae, manager Proiecteue.ro, consultant şi evaluator de proiecte pe finanţări europene şi naţionale. ”În momentul de faţă sunt deschise mai multe finanţări, unele sunt la nivel european, pentru statele membre, în special pentru colaborare, networking, schimburi de bune practici, reţele de organizaţii, iar altele sunt la nivel naţional pe partea de dezvoltare, cercetare, inovare, prin Programul Naţional de Cercetare 2015- 2020“, a explicat Ciprian Nicolae.

Finanţările pot fi accesate, în general, de organizaţii publice şi organizaţii private care activează în zona de furnizare de servicii de sănătate sau organizaţii de cercetare.  Finanţările europene merg către organizaţii publice, adică autorităţi publice sau organizaţii finanţate, într-un fel sau altul, de stat, cum sunt universităţile, care au şi propria autonomie, pentru că acţionează prin taxe, şi primesc şi subvenţii de la buget .

Programe disponibile

În privinţa sumelor, finanţările de la nivel european pot ajunge până la câteva milioane de euro. Pe zona românească, finanţările sunt de maximum 600.000 de lei per proiect. Sunt proiecte depuse de organizaţii, eventual cu un partener, care se desfăşoară, în general, pe 12 luni

Unul dintre proiectele disponibile la nivel european este Programul de lucru 2016 din cadrul Programului UE pentru Sănătate 2014-2020, care propune 5 linii majore de finanţare: Sănătatea migraților- cele mai bune practici în furnizarea de asistență pentru migrați și refugiați vulnerabili (valoare maximă de 4,5 milioane euro), Colectarea de cunoștințe și schimbul de bune practici cu privire la măsurile de reducere a consumului de alcool în rândul minorilor și episoadelor de alcoolism (valoare maximă de 1,2 milioane euro), Colectarea de cunoștințe și schimbul de bune practici cu privire la măsurile de prevenire a consumului de droguri ilicite în conformitate cu standardele minime de calitate în reducerea cererii de droguri (max. 600.000 euro), sprijin acordat statelor membre și părților interesate pentru a aborda provocările bolilor cronice (2,5 milioane euro) şi selecția și protecția donatorilor (550.000 euro). Rata de cofinanţare este de 60%, dar poate creşte până la 80%, iar durata maximă a unui proiect este de 36 de luni. Solicitanții  pot fi organizațiile (minim 3 organizații din 3 țări eligibile diferite) constituite în mod legal:autorități publice și organisme din sectorul public, în special instituții de cercetare și de sănătate, universități, instituții de învățământ superior şi organizații neguvernamentale. Termenul limită este 21 iunie 2016.

O sursă de finanţare activă naţională este Proiectul experimental demonstrativ (PNCDI 2015- 2020) (1), cu o valoare maximă de 600.000 de lei. Solicitanţii pot fi organizaţii de cercetare de drept public sau privat, inclusiv parteneriate între acestea sau parteneriate cu întreprinderi. Scopul finanţării este realizarea şi testarea modelelor demonstrative (funcționale, experimentale) pentru produse, tehnologii, metode, sisteme sau servicii noi sau cu îmbunătățiri semnificative din domenii de specializare inteligentă sau de prioritate publică. Termenul limită pentru depunerea dosarului este 17 iunie 2016.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: