Politici de Sanatate

Fiecare copil contează: situaţia celor născuţi prematur în România

30 iunie
14:17 2014
Fiecare copil contează: situaţia celor născuţi prematur în România

În România, nivelul mortalităţii infantile trebuie să se afle între preocupările de prim-plan ale oamenilor politici. Din păcate, în acest moment ne aflăm pe primul loc în clasamentul mortalităţii infantile din UE, cu o rată de peste două ori mai mare decât media europeană. Conform ultimelor date disponibile, în spitalele autohtone un copil cu vârsta sub un an moare la fiecare cinci ore. Una dintre principalele cauze ale acestei situaţii dramatice este naşterea prematură, care, la nivel naţional, este prezentă într-un caz din zece naşteri. Şi această situaţie se repercutează asupra celor 20.000 de naşteri premature anuale din România. Afecţiunile fetale, cele respiratorii sau anomaliile congenitale afectează un număr mai redus de nou-născuţi.

În România, nivelul mortalităţii infantile are o rată de peste două ori mai mare decât media europeană. Un copil cu vârsta sub un an moare la fiecare cinci ore.

Progresele existente în ultimii 20 de ani nu au îmbunătăţit suficient această situaţie, deşi astăzi avem o rată a mortalităţii infantile datorată naşterilor premature diminuată de la 24 de decese la mia de naşteri în 1994, la 9 în 2012.

Conform analizelor “Salvaţi Copiii”, o treime din aceşti copii ar putea fi salvaţi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante şi prin dezvoltarea de programe-suport pentru gravide, mame şi copii. În această situaţie, organizaţia „Salvaţi Copiii” a reuşit să convingă Ministerul Sănătăţii de necesitatea continuării eforturilor de finanţare a secţiilor de neonatologie, după ce acesta anunţase înjumătăţirea bugetului alocat îngrijirii nou-născuţilor prematuri, la finalul lunii aprilie a acestui an.

O treime din aceşti copii ar putea fi salvaţi prin dezvoltarea de programe finanţate de către Ministerul Sănătăţii.

În paralel, „Salvaţi Copiii” România a demarat în 2010 proiectul “Fiecare copil contează”, având scopul de a diminua mortalitatea infantilă cu 15%, până în 2015. Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, în cei patru ani de la lansarea proiectului s-a intervenit pe două paliere: în primă fază, au fost oferite servicii de educaţie pre- şi postnatală în 31 de comunităţi, acţiune cu un rezultat remarcabil: „Nu s-au mai înregistrat decese în rândul copiilor cu vârsta mai mică de un an, în aceste comunităţi”. În 2012 a fost lansată campania de strângere de fonduri ”Bun-venit pe lume!”, pentru echiparea cât mai multor maternităţi din ţară cu aparatură de ultimă oră. Până acum, cu sprijinul susţinut de Dorna, „Salvaţi Copiii” a derulat 48 de acţiuni de dotare în 36 de secţii de nou-născuţi din 23 de judeţe. Valoarea totală a investiţiilor a fost de aproape 800.000 de euro, iar rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare, reprezentanţii organizaţiei estimând că aparatura instalată a contribuit la creşterea şanselor de supravieţuire pentru peste 7.200 de nou-născuţi. Doamna Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al “Salvaţi Copiii” România, a declarat: ”În ultimul an, am reuşit să dublăm numărul echipamentelor donate, prin eforturile sponsorilor şi ale contribuabililor, care au ales să vireze către noi cei 2% din impozitul pe venit, în cazul persoanelor fizice, sau 20% din impozitul pe profit, în cazul companiilor, aderând astfel la obiectivul nostru de modernizare a tuturor maternităţilor din ţară. Ne-am asumat acest scop în condiţiile în care, în continuare, zeci de maternităţi din ţară suferă de lipsa echipamentelor necesare pentru salvarea vieţii micuţilor născuţi prematur. Şi în continuare, mii de părinţi sunt obligaţi să asiste neputincios la condamnarea bebeluşilor lor, doar pentru că s-au născut cu câteva săptămâni înainte de termen”.

Cu sprijinul susţinut de Dorna, „Salvaţi Copiii” a derulat acţiuni de dotare în 36 de secţii de nou-născuţi din 23 de judeţe. Valoarea totală a investiţiilor a fost de aproape 800.000 de euro, iar aparatura instalată a contribuit la creşterea şanselor de supravieţuire pentru peste 7.200 de nou-născuţi.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: