Politici de Sanatate

Experții OMS, îngrijorați de ratele scăzute de vaccinare

19 august
14:56 2015
Experții OMS, îngrijorați de ratele scăzute de vaccinare

Oamenii care refuză vaccinarea pentru ei sau pentru copiii lor reprezintă o provocare tot mai mare pentru țările care doresc reducă decalajul ratelor de imunizare. La nivel global, unul din cinci copii nu beneficiază de vaccinurile de rutină de care are nevoie, iar 1,5 milioane de copii mor în fiecare an din cauza bolilor care ar putea fi prevenite prin vaccinare, informează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În acest context, într-un numar special al revistei Vaccine, experții OMS revizuiesc rolul neîncrederii în vaccin în reducerea acoperirii vaccinale și analizează strategii pentru a remedia situația. Potrivit experților, neîncrederea în vaccin rezultă în întârzieri în acceptarea sau în refuzul vaccinurilor sigure, în ciuda disponibilității acestor produse.

„Vaccinurile pot îmbunătăți starea de sănătate și pot preveni decesele doar dacă sunt utilizate. Programele de imunizare trebuie să fie capabile să atingă și să susțină rate mare de absorbție a vaccinurilor. Neîncrederea în vaccinuri este o problemă tot mai mare pentru programele de imunizare din toate țările”, a declarat dr. Philippe Duclos, consilier de sănătate în cadrul Departamentului de imunizare și vaccinuri al OMS, adăugând că ratele globale de acoperire vaccinală sunt în scădere, sub 90%.

Un exemplu oferit de experții OMS este Franța, unde vânzările de vaccinuri au scăzut puternic în primul semestru al anului 2015, atât din cauza lipsei de aprovizionare, cât și a ratei de respingere a vaccinurilor.

Recomandările OMS pentru combaterea neîncrederii oamenilor în vaccinuri

Soluțiile propuse de reprezentanții OMS pentru creșterea acoperirii vaccinale vizează înțelegerea factorilor care favorizează neîncrederea oamenilor în vaccinuri. Potrivit acestora, temerile legate de siguranța vaccinurilor sunt legate de neîncrederea în vaccinuri, însă există numeroși alți factori care trebuie avuți în vedere. Este vorba despre convingerile negative bazate pe mituri, cum ar fi faptul că vaccinarea femeilor duce la infertilitate, dezinformarea populației, neîncrederea în sistemul sanitar, rolul liderilor influenți, costurile și barierele geografice.

De asemenea, experții OMS menționează că nu există o soluție magică sau o strategie unică de intervenție pentru combaterea tuturor factorilor care alimentează neîncrederea oamenilor în vaccinuri. Astfel, comunicarea eficientă este esențială pentru înlăturarea temerilor, pentru abordarea preocupărilor și promovarea acceptării vaccinurilor.

Presiuni pentru creșterea producției de vaccin pentru meningită

OMS pune presiune pe producătorii de medicamente să crească producția de vaccin pentru meningita de tip C și să scadă prețurile. Vaccinurile sunt printre cele mai puțin profitabile medicamente pentru industria farmaceutică, având în vedere că sunt achiziționate perioadic, iar procesul de dezvoltare este unul dificil. Prețul este o altă problemă: agenția nu își poate permite prețul de 20-25 de dolari.

La polul opus, reprezentanții companiilor susțin că vor analiza modul în care pot furniza doze suplimentare, informează Politico.eu. „Este o provocare să răspundem rapid la comenzile effectuate în situațiile de urgență, cum sunt epidemiile, din cauza procesului de fabricație complex și consumator de timp”, a declarat Melinda Stubbee, purtător de cuvânt al GSK.

De asemenea, reprezentanții compeniei Sanofi susțin că nu vor putea furniza vaccinul cerut de OMS înainte de sfârșitul anului 2015.

Sursa: www.who.int

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: