Politici de Sanatate

Experții OMS – îngrijorați de creșterea dramatică a intervențiilor de cezariană

08 iunie
13:34 2015
Experții OMS – îngrijorați de creșterea dramatică a intervențiilor de cezariană

Pentru cele mai multe femei, nașterea este o experiență plăcută și interesantă, care efectuată cu mare grijă este și o procedură sigură. Cu toate acestea, tehnologia îmbunătățită și cunoștințele tot mai mari despre naștere au condus la o creștere dramatică a numărului de intervenții de cezariană. Partea tristă este că aceste intervenții medicale sunt din ce în ce mai folosite chiar și când nu ar fi nevoie, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

În Turcia, de exemplu, peste 40% din toate nașterile sunt realizate prin cezariană, depășind cu mult media Uniunii Europene de 25,2%. Asta în ciuda recomandărilor OMS, potrivit cărora raportul ideal al intervențiilor de cezariană ar trebui să fie undeva la un sfert din totalul nașterilor.

Intervențiile de cezariană sunt considerate atât de sigure încât ele sunt recomandate tot mai mult viitoarelor mame. Deși incidența mortalității și morbidității materne este de aproximativ cinci ori mai mare în timpul intervențiilor de cezariană decât în cazul nașterilor vaginale, specialiștii susțin că există și numeroase beneficii. De exemplu, aproximativ 10% dintre femei au incontinență urinară moderată până la severă, în urma nașterilor vaginale, față 5% dintre femeile care au născut prin cezariană. De asemenea, intervenția de cezariană poate fi o procedură salvatoare pentru un fetus aflat în primejdie.

Acțiuni pentru a promova o naștere naturală sigură

Provocarea experților europeni este din ce în ce mai mare în a oferi fiecărei mame posibilitatea de a naște natural și în condiții de siguranță. Directorul programului pentru sănătatea sexuală și reproductivă din cadrul OMS/Europa, Gunta Lazdane, recomandă următoarele acțiuni pentru a promova o naștere sigură:

  • implementarea politicilor sanitare care vin în sprijinul mamei și copilului, cum ar fi servicii de asistență medicală în obstetrică-ginecologie la domiciliu;
  • păstrarea intervențiilor de cezariană la minimum;
  • promovarea alăptării;
  • îmbunătățirea datelor pentru toți indicatorii de sănătate legați de naștere.

„Fără datele sau analizele corespunzătoare nu suntem capabili să înțelegem pe deplin problemele și nu vom putea ajuta la îmbunătățirea și consolidarea experiențelor legate de naștere pentru toată lumea”, a explicat Gunta Lazdane.

Noile recomandări privind adoptarea unor măsuri prin care se asigură promovarea nașterilor naturale sigure au fost publicate în cea mai recentă ediție a revistei Entre Nous – „Nașterea din Europa în secolul 21”.

Sursa: www.euro.who.int

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: