Politici de Sanatate

Excelența în Sănătate, promovată și stimulată de Clubul Regal al Medicilor

01 octombrie
09:53 2015
Excelența în Sănătate, promovată și stimulată de Clubul Regal al Medicilor

Clubul Regal al Medicilor a fost înființat în 2013 ca un spațiu interdisciplinar, dedicat propagării cunoașterii medicale, schimbului de expertiză și dezvoltării continue a profesioniștilor din Sănătate. Lansat sub egida Casei Regale a României, la inițiativa a șase chirurgi vizionari din cadrul Rețelei private de sănătate Regina Maria, asociația are în prezent 200 de membri și peste 1.500 de medici implicați în activitățile Clubului, fie că fac sau nu parte din unitatea privată de sănătate, susține conf. univ. dr. Dan‑Ioan Ulmeanu, președintele Clubului Regal al Medicilor.

Cum ați atras un număr atât de mare de membri în doar doi ani de la lansare?

Este foarte important să înțelegem că deși Clubul Regal al Medicilor a luat ființă ca o inițiativă privată, este un club deschis tuturor medicilor. Spre bucuria noastră, avem un număr mare de membri care sunt din afara Rețelei Regina Maria, ceea ce înseamnă că ideea de club și-a atins scopul și a creat legături interdisciplinare între zona privată cu diverși furnizori de servicii  medicale publice și private, exact așa cum ne-am dorit. Am reușit acest lucru prin atelierele pe care le-am organizat pe diferite domenii și care au implicat mai multe specialități, având un puternic caracter multidisciplinar.

Abordarea multidisciplinară este din ce în ce mai încurajată în toate specialitățile medicale. Cât de bine credeți dvs. că funcționează în România?

Până acum, funcționa numai în zona în care interdisciplinaritatea era cumva obligatorie, respectiv în managementul oncologic. Acum, echipele încep să funcționeze și în zonele în care patologia nu te obligă neapărat, deoarece practica a demonstrat că pacientul poate fi tratat mult mai bine și mai corect dacă de el se ocupă mai mulți doctori.

Dvs. sunteți specialist în chirurgia generală și toracică. Este chirurgia toracică din România la același nivel precum cea din alte țări europene?

Este o chirurgie în plină dezvoltare și asta înseamnă că ține pasul cu chirurgia de afară. Aș putea spune chiar că, în ultimii ani, s-a ridicat fabulos. Dintotdeauna am avut chirurgi de marcă în chirurgia toracică, avem câteva centre, iar acum se dezvoltă din ce în ce mai multe, există o societate românească de chirurgie toracică și suntem aliniați la standardele internaționale. Totodată, se dezvoltă chirurgia minim invazivă toracică și sunt mândru să afirm că au fost organizate și primele cursuri în această zonă. Ea are o istorie contemporană cu laparoscopia, însă dezvoltarea a fost mai lentă decât în chirurgia laparoscopică pentru că instrumentele nu au fost tocmai la îndemână. Este și o chirurgie mult mai dificilă, presupune un efort de instruire mult mai mare.

Revenind puțin la obiectivele clubului, spuneați la lansare că se va încerca dezvoltarea de centre de excelență…

Da, este foarte adevărat. Un exemplu este spitalul Euroclinic, care este dedicat chirurgiei minim-invazive, un centru modern, cu tehnologie de vârf. Vorbim de tehnica minim invazivă și în chirurgia ortopedică, în neurochirurgie, în chirurgia digestivă și generală, în chirurgia ginecologică. Aceste centre noi dorim să le definim drept centre de excelență, însă excelența trebuie recunoscută în primul rând de cei din afara lor. Excelența nu este o afirmație, ci o recunoaștere. Astfel, ne dorim ca aceste centre să fie văzute ca fiind de excelență de lumea medicală și de pacienți, prin performanța pe care o oferă. Credem că acest lucru se realizează cu succes și în spitalul Băneasa, care este văzut drept un centru de excelență pentru medicina materno-fetală.

Există anumite domenii care nu au fost acoperite până acum, dar pe care veți încerca să le abordați în cadrul atelierelor?

Progresul se naște din ce nu ai făcut, pentru că te stimulează, și ne bucurăm că există zone în care mai avem de lucrat. Zonele acestea vizează în mod evident dezvoltarea tratamentului minim invaziv, care este ingredientul magic al medicinei actuale. Minim invaziv înseamnă tehnologizare la cel mai înalt nivel, aparatură de ultimă oră. În ciuda faptului că este costisitoare, chirurgia minim invazivă tinde să devină chirurgia clasică, la fel cum chirurgia robotică devine ce era laparoscopia acum ceva timp. De fapt, chirurgia minim invazivă este o completare a celei clasice și ne așteptăm să se propage peste tot. Spre exemplu, chirurgia colorectală laparoscopică are un procent foarte mic de utilizare, sub 2%. Noi dorim să creștem acest procent, să creștem utilizarea chirurgiei minim invazive la nivel toracic și să abordăm mult mai multe zone.

Un scop al clubului este de a recompensa excelența în sănătate. Sunt membrii clubului recompensați?

Membrii activi, care se implică real, au beneficii legate de activitatea lor: pot opera un număr de pacienți, au acces la sistemul nostru informatic pentru a fi la curent cu tot ce este nou în medicină, la workshop-uri și training-uri în străinătate, pentru că nu privim excelența ca pe o acțiune națională, ci internațională.

Echipele încep să funcționeze și în zonele în care patologia nu te obligă neapărat, deoarece practica a demonstrat că pacientul poate fi tratat mult mai bine și mai corect dacă de el se ocupă mai mulți doctori.

Se dezvoltă chirurgia minim invazivă toracică și sunt mândru să afirm că au fost organizate  și primele cursuri în această zonă.

Ne dorim ca aceste centre să fie văzute ca fiind de excelență de lumea medicală și de pacienți, prin performanța pe care o oferă. Credem că acest lucru se realizează cu succes și în spitalul Băneasa, care este văzut drept un centru de excelență pentru medicina materno-fetală.

Vedeți o evoluție mai rapidă a Clubului Regal al Medicilor în următorii doi ani?

Da. A fost un debut ca orice debut, mai lent. Ne dorim să creștem tot mai mult, să organizăm din ce în ce mai multe ateliere și cursuri. Suntem conștienți că efortul de a porni o activitatte este altul față de efortul de a o susține și de a o face să se dezvolte, însă vom reuși. Numărul membrilor crește pe zi ce trece, astfel că tot mai mulți medici se implică, au aportul lor și contribuie la dezvoltarea acestui proiect. Am încredere că peste doi ani vom avea mult mai multe lucruri de împărtășit.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: