Politici de Sanatate

Excelența clinică în oncologie, față în față cu inovația în tehnologie

05 octombrie
16:09 2020
Excelența clinică în oncologie, față în față cu inovația în tehnologie
  • Proiect-pilot de dezvoltare și implementare a unei echipe multidisciplinare virtuale în Secția de Oncologie a Spitalului Municipal Timișoara

Pentru pacienții oncologici, timpul este cea mai importantă resursă, iar rapiditatea cu care persoana care trăiește cu cancer primește diagnosticul corect și tratamentul potrivit pentru tipul său de cancer este esențială. Prezența unei echipe multidisciplinare în managementul integrat al cancerului devine, astfel, deopotrivă o necesitate și o realitate pentru practica clinică în oncologie, cu beneficii multiple pentru pacient, spune dr. Ștefan Curescu, șef secție Oncologie Medicală, Spitalul Municipal Timișoara.

Ce înseamnă, de fapt, o echipă multidisciplinară în managementul cancerului?

Este o alianță între toate specialitățile medicale conectate la un tip specific de tumoră, urmărind o aliniere în ce privește deciziile clinice, bazate pe evidențe științifice și pe coordonare în livrarea de asistență medicală, pentru toate stadiile experienței pacientului, prin încurajarea pacienților în asumarea unui rol activ în managementul propriei patologii. ESMO (Societatea Europeană de Oncologie) recomandă componența echipei multidisciplinare (MTB- multidisciplinary tumor board). De exemplu, pentru managementul cancerului pulmonar, MTB cuprinde următoarele specialități medicale: pneumologul, anatomo-patologul, radiologul, chirurgul toracic, oncologul medical, radioterapeutul. Se configurează astfel o schimbare a abordării în managementul cancerului cu impact direct asupra ratei de supraviețuire.

Ce v-a determinat să alegeți o soluție tehnică pentru a pune în practică echipa multidisciplinară?

În oncologie, timpul este elementul critic, atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici. Structura pavilionară a spitalului limita colaborarea echipei multidisciplinare. Ne propuseserăm întâlniri săptămânale, însă din cauze obiective (gărzi, consultaţii, trafic) cca 60% dintre colegi nu reuşeau să ajungă. Astfel, de cele mai multe ori telefonul era singurul mijloc de comunicare, care însă nu putea suplini o întâlnire de grup. Iată de ce se impunea trecerea la o soluţie modernă, care să mute aceste întâlniri în spaţiul virtual. Ne-am propus să dezvoltăm și să implementăm o soluție tehnică inovatoare care să faciliteze comunicarea și interacțiunea în mediul virtual.

Care ar fi elementele relevante pentru alegerea unei echipe multidisciplinare?

În România, oncologul medical tratează toate tipurile de cancer, iar managementul unui pacient cu cancer implică multă birocrație. Pentru pacientul care suferă de cancer, etapa diagnosticului și a deciziei cu privire la tratament sunt momente-cheie, având un impact direct asupra supraviețuirii. Pentru ca tratamentul să dea rezultatele așteptate, este necesar ca etapa diagnosticului să fie realizată în cel mai scurt timp, iar pentru aceasta avem nevoie de o comunicare eficientă între membrii echipei multidisciplinare. Dificultățile sunt determinate de constrângeri legate de timp, locații diferite ale diverșilor specialiști implicați, comunicarea defectuoasă între aceștia. Practic, în domeniul oncologiei, poate fi o adevărată provocare să se programeze o întâlnire cu toată echipa de specialiști, pentru a discuta întregul parcurs al pacientului oncologic.

Cum v-ați gândit să răspundeți tuturor acestor provocări?

Pentru a răspunde tuturor acestor provocări, abordarea a trebuit să fie inovativă, integrată și bazată pe tehnologii de ultimă oră. Am avut în vedere utilizarea tehnologiei și a instrumentelor digitale, respectiv crearea și implementarea unei soluții de videoconferință ușor de explorat și utilizat de către o echipă multidisciplinară.

Ce a însemnat, la modul concret, Proiectul MTB de la Spitalul Municipal Timişoara? 

Este o platformă care oferă acces la agenda cu indicatori de prezenţă pentru fiecare membru, camere virtuale de discuţii (comune sau individuale), ferestre de chat, partajare de informaţii. Complementar, pentru fişierele imagistice cu dimensiuni de 2-5GB, membrii echipei au acces la conturi profesionale Dropbox. Platforma creată este uimitor de prietenoasă, practic orice persoană obişnuită cu un telefon inteligent o poate utiliza, și este accesibilă de pe computer, telefon sau tabletă. Astfel, putem participa la discuţii de oriunde ne aflăm și ne oferă mobilitate. De asemenea, putem invita alţi colegi specialişti printr-un simplu e-mail, iar aceştia devin foarte uşor membri ai echipei multidisciplinare. Alături de întâlnirile planificate, platforma permite dialoguri spontane, atunci când practica medicală o cere. Mai mult, fiecare caz clinic are un „dosar” asociat, care poate fi studiat de toţi cei implicaţi. Platforma este securizată, iar informaţiile sunt criptate, ceea ce reduce riscul accesării ilegale a informaţiilor confidenţiale sau a documentelor medico-legale.

Pandemia ne-a ajutat să înţelegem şi mai bine avantajele lucrului la distanţă, iar acum nu ne putem imagina să lucrăm fără soluţia de videocolaborare. În esenţă, platforma ne ajută în atingerea obiectivului unic al fiecărui medic: mai binele pacientului.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: