Politici de Sanatate

Examinarea imagistică, instrument important în explorarea sânilor

10 februarie
11:57 2016
Examinarea imagistică, instrument important în explorarea sânilor

Cancerul mamar este cea mai frecventă neoplazie întâlnită la femei, în lume. Țările cu cea mai mare incidență a cancerului la sân în Europa, în 2012, sunt Belgia (111,9/100.000), Danemarca (105/100.000) și Franța (104,5/100.000). Cea mai mare incidență în lume a cancerului mamar este în America de Nord, iar cea mai mică, în Asia și Africa. În România, incidența este de 50,56/100.000. Conform statisticilor, în ultimii 20 de ani, incidența cancerului la sân este în continuă creștere, iar mortalitatea prin cancer mamar este în scădere datorită educaţiei, programelor de screening funcţionale şi terapiei mai eficace.

Examinarea imagistică prin re­zo­nanță magnetică (IRM) a sânilor este o metodă utilă pentru detecția și caracterizarea leziunilor mamare, evaluarea extensiei locale, a răspunsului la tratament și ghidarea biopsiei și localizării leziunii. Rezultatele IRM trebuie corelate cu examenul clinic și cu investigațiile imagistice anterioare (ecografia și mamografia).

Examenul IRM mamar include mai multe indicații, printre care: screeningul, examenul complementar, evaluarea preoperatorie a extensiei unei leziuni neoplazice mamare, evidențierea invaziei fasciei profunde, evaluarea postoperatorie a neoplasmului mamar, a răspunsului la chimioterapie şi stabilirea tipului de proceduri intervenționale.

Pentru screening au indicaţie pacientele cu risc crescut de mutaţii pe genele supresoare tumorale BRCA1 şi BRCA2, persoanele cunoscute cu neoplazii în copilărie (care au supraviețuit cancerelor depistate în copilărie şi care au risc crescut de a dezvolta tumori solide, în special cancer mamar, mult mai târziu, datorită expunerii la chimio și radioterapie), persoanele cu iradiere în mantă pentru boala Hodgkin la vârsta de 10-30 de ani, cu neoplasm mamar depistat pentru screeningul sânului contralateral sau cele cu implant mamar.

Examenul complementar se recomandă de obicei în completarea caracterizării unei leziuni la care examenul clinic, ecografia și mamografia au fost neconcludente sau în caz de anomalie clinică cu bilanţ ecografic și mamografic normal. Este necesar și în cazul unor imagini anormale vizibile mamografic într-o singură incidenţă fără corespondent ecografic sau la paciente cu adenopatie axilară în absența unei leziuni neoplazice primare. Trialurile clinice au demonstrat că examenul IRM mamar poate localiza tumora primară la sân la peste 50% din pacientele care se prezintă cu adenopatie axilară metastatică și tumoră primară ocultă.

Evaluarea preoperatorie a extensiei unei leziuni neoplazice mamare se efectuează la pacientele cu carcinom lobular, carcinom ductal in situ cu componență infiltrativă (DCIS). Examinarea IRM depistează existența leziunilor multifocale (în același cadran) sau multicentrice (în cadrane diferite), precum și bilateralitatea acestora. Evaluarea preoperatorie prin examen IRM este utilă pentru aprecierea necesității mastectomiei sau a posibilității conservării sânului prin evidențierea raportului tumoral cu fascia profundă și extensia în mușchii pectoral, dințați anterior și/sau intercostali.

Examinarea IRM este utilă anterior, în timpul și/sau după chimioterapie pentru evaluarea răspunsului la tratament și extensia tumorii reziduale anterior intervenției chirurgicale. Se apreciază dimensiunile, volumul și valorile ADC în cursul celor patru explorări necesare prin IRM mamar (unul înainte de începerea chimioterapiei, două în timpul tratamentului neoadjuvant, iar a patra, finală, după terminarea protocolului chimioterapic).

Trebuie reţinute următoarele aspecte cu referire la examinarea IRM mamară: se poate efectua în a doua săptămână a ciclului menstrual. Nu se face în a doua perioadă a ciclului deoarece, în acest interval, s-a observant o creştere a intensității prizei de contrast în țesutul glandular în mod normal, ceea ce poate duce la rezultate fals pozitive sau fals negative; intervalul-limită la care se poate efectua este de 6 luni postoperator sau postbiopsie, întrucât mai devreme nu se poate face diferența între o recidivă tumorală și modificările postoperatorii; intervalul se mărește la 12 luni dacă pacienta a efectuat radioterapie postoperatorie; excepţie fac cazurile de tumorectomie cu margini pozitive histologic, când examinarea IRM se poate face la o lună postoperator.

Avantajul major al investigației sânului prin examen IRM este că orice proces neoplazic infiltrativ se încarcă cu contrast permițând detectarea acestuia de la dimensiuni foarte mici.

Valoarea predictivă negativă a examenului IRM mamar este peste 95% pentru cancerele infiltrative, iar senzitivitatea acestuia în screeningul cancerului mamar la pacientele cu risc crescut este de 71% până la 100%, depășind cu mult pe cea a mamografiei și ecografiei. De asemenea, examinarea IRM nu este afectată de densitatea crescută a țesutului glandular, de implanturi sau de modificări cicatriceale postoperatorii.

Scurt CV Dr. Brândușa Masoud

Dr. Brândușa Masoud este medic primar radiologie și imagistică medicală cu o bogată experienţă în domeniu. A profesat în departamentele de radiologie și imagistică medicală de la Institutul Clinic Fundeni București, Spitalul de Urgență Elias București, Centrul de Diagnostic Imagistic și Tratament Euromedic Fundeni. În octombrie 2014, s-a alăturat echipei Spitalului Monza din București.

Dr. Masoud are competențe în tomografie computerizată, ecografie generală, imagistică și rezonanță magnetică, și senologie imagistică (mamografie, ecografie și RMN sân). Este membru al Societății Europene de Radiologie și al Societății de Imagistică a Sânului, participând la numeroase cursuri de instruire și perfecționare, fiind, de asemenea, autorul și co-autorul unor lucrări de specialitate susținute la congrese și conferințe naționale și internaționale.

Dr. Brândușa Masoud este medic primar radiologie și imagistică medicală, Spitalul Monza București

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: