Politici de Sanatate

Evaluarea tehnologiilor medicale în Anglia, un model de urmat pentru România?

16 septembrie
16:04 2013

Răzvan Vâlceanu

Evaluarea Tehnologiilor Medicale (Health Technology Assesment) este o formă de cercetare în domeniul politicilor care examinează impactul pe termen scurt și lung al aplicării unor tehnologii medicale. Printre factorii-cheie evaluaţi se numără siguranţa, eficienţa, costul, raportul cost-eficienţă, dar şi implicaţiile sociale, legale, etice şi politice.

Din punctul de vedere al statului, scopul HTA este acela de a furniza factorilor de decizie informațiile necesare, bazate pe dovezi, pentru a acorda prioritate unor tratamente în funcție de eficiența și de eficacitatea lor din punctul de vedere al costurilor. Statul este actorul principal deoarece, în majoritatea țărilor dezvoltate, sistemul sanitar este finanțat în mare parte cu bani publici. Astfel, HTA este instrumentul principal care ajută guvernele să atingă un echilibru între nevoia de a asigura accesul la cele mai noi și mai inovatoare tratamente și nevoia de a controla costurile pe care aceste tehnologii le implică.

În ultima jumătate a secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea, sănătatea, ca domeniu, a cunoscut o creștere extraordinară atât din punctul de vedere al cunoștințelor acumulate, cât și din cel al investițiilor în echipamente, dispozitive medicale și medicamente. Efectul acestor tehnologii a fost o îmbunătățire generală a sănătății. Tratamentele au devenit mai eficiente și mai sigure, calitatea vieții s-a îmbunătățit și efectele secundare nedorite au fost reduse. Totuși, există și consecințe nedorite. Odată cu apariția acestor tehnologii și tratamente, a crescut cererea pentru ele, cerere care se lovește de constrângerile bugetare ale guvernelor (și ale asiguratorilor privați).

România nu este străină de asemenea probleme de finanțare a tehnologiilor inovative din Sănătate. De aceea vom lua ca exemplu modelul englez de realizare a HTA, pentru a înțelege cum este structurat și care sunt elementele necesare unei bune evaluări.

În Anglia, programul HTA este realizat de către National Institute for Health Research (Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate). Acesta este un institut independent finanțat de Ministerul Sănătății englez, ce are ca scop principal finanțarea cercetărilor menite să îmbunătățească îngrijirile și sănătatea publică.

Cercetarea finanțată prin programul HTA influențează în mod direct organele de decizie din National Health Service (NHS). Programul comandă rapoarte independente de evaluare a tehnologiilor (Technology Assessment Reports – TAR) pentru a satisface nevoile Institutului Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (National Institute for Health and Care Excellence – NICE), dar și pe cele ale altor factori de decizie.

Deși NICE este cel care ia decizia printr-o comisie de evaluare, raportul TAR este un document justificativ important pentru comisie deoarece furnizează o evaluare independentă, fiabilă și riguroasă a beneficiilor, a dezavantajelor și a costurilor tehnologiilor respective.

Prin tehnologii medicale, programul HTA se referă la medicamente (antidepresive, antibiotice, contraceptive etc.), aparate (aparate auditive, aparate de dializă etc.), proceduri (tehnici chirurgicale, consiliere etc.), locația îngrijirii (spitale, clinici etc.) și teste (pentru cancer, BTS etc.). Programul investighează patru factori principali:

– Dacă tehnologia funcționează;

– Pentru cine funcționează;

– La ce cost;

– Cum este în comparație cu alternativele.

Nouă centre TAR sunt contractate de Ministerul Sănătății pentru a scrie rapoarte, contractele fiind gestionate de programul HTA. Centrele TAR sunt bazate în universități și centre universitare din întreaga țară.

Există trei feluri de rapoarte de evaluare:

1. Single Technology Assessment Report (STA) – evaluează calitatea cercetării depuse de producător la NICE pentru evaluarea unui singur medicament sau aparat nou, atunci când primește autorizația inițială de intrare pe piață. Evaluarea este rapidă, raportul fiind produs în maximum opt săptămâni;

2. Multiple Technology Assessment Report (MTA) – identifică, evaluează și sintetizează cercetările din mai multe intervenții dintr-o anumită zonă medicală. De obicei, furnizează estimări asupra eficacității relative și a eficienței din punctul de vedere al costului pentru o gamă de intervenții. MTA sunt evaluări complexe ce necesită între 26 și 28 de săptămâni;

3. Diagnostic Assessment Report (DAR) – identifică, evaluează și sintetizează cercetările pentru una sau pentru mai multe tehnologii de diagnosticare. De obicei, furnizează estimări asupra eficacității relative și a eficienței din punctul de vedere al costului pentru tehnologii de diagnosticare. DAR sunt evaluări complexe și necesită 24 de săptămâni.

Rapoartele HTA de tip MTA și DAR iau forma unei lucrări de tip cercetare științifică ce va fi evaluată inter pares înainte de a fi publicată în jurnalul științific Health Technology Assesment, parte a NIHR Journals lansat în mai 2013. În același timp, STA sunt disponibile ca rapoarte de evaluare a dovezilor (ERG). Toate sunt accesibile pe site-ul programului.

Echipa de cercetători care va crea raportul este condusă de un cercetător-șef. Acesta își alcătuiește echipa și, printre atribuțiile sale, se numără:

…….

Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna septembrie a revistei Politici de sănătate!

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: