Politici de Sanatate

Eurodeputatul Cristian Bușoi: „Cancerul va fi prioritatea absolută în cercetare pentru următorii șapte ani!”

02 decembrie
10:28 2019
Eurodeputatul Cristian Bușoi: „Cancerul va fi prioritatea absolută în cercetare pentru următorii șapte ani!”

În perioada 2021-2027 va funcționa programul Horizon Europe, finanțat cu 9,2 miliarde de euro, care va avea ca prioritate cercetarea în domeniul cancerului. La acest program, prin care sunt finanțate proiecte de cercetare fundamentală, accesul României, din păcate, a fost destul de dificil pentru că nu avem o cercetare de bază solidă și nici o infrastructură bine pusă la punct, acestea însemnând că proiectele depuse nu pot obține scoruri bune în procesul de evaluare.

Horizon Europe este una din cele trei mari direcții de finanțare în domeniul sănătății la nivel european prezentate de eurodeputatul Cristian Bușoi, vicepreședintele Comisiei pentru Mediu și Sănătate din Parlamentul European în cadrul dezbaterii  „Politici de sănătate în UE – modele europene vs. modelul românesc”, organizată de Calea Europeană, vineri 29 noiembrie.

„O direcție este cea a programelor europene de sănătate unde există 300 – 400 milioane euro pentru un exercițiu financiar, pentru diverse proiecte care trebuie să aibă parteneri din mai multe țări. Vor fi aproximativ 470 milioane euro pentru perioada 2020-2027, aproximativ pentru că încă se negociază. Aceste proiecte vor funcționa sub umbrela Europan Social Fund + (…),  a treia direcție de finanțare o reprezintă fondurile de coeziune sau alte fonduri care sunt destinate fiecărei țări care trebuie să-și stabilească niște priorități” a declarat eurodeputatul Cristian Bușoi.

În prezentarea principalelor direcții și priorități în domeniul sănătății la nivel european, trebuie ținut cont și de principiul subsidiarității – faptul că sănătatea este un domeniu în care instituțiile europene au un rol limitat, ceea ce înseamnă „că toate statele membre au foarte mare libertate în a-și stabili politici și priorități, asta și pentru că sistemele de sănătate din UE sunt destul de diferite.  Însă există și atribuții la nivel european și instituții implicate în politici de sănătate, precum Comisia Europeană, prin comisarul pe domeniu, sau agenții, precum Agenția Europeană a Medicamentului, cu care voi colabora în numele Comisiei de Sănătate și Mediu din PE” a precizat Cristian Bușoi.

În cadrul dezbaterii au fost abordate și alte subiecte de interes cum ar fi serializarea medicamentelor, serviciile medicale transfrontaliere cu accent pe modalitățile de rambursare a cheltuielilor medicale efectuate în străinătate. În multe situații, cetățenii europeni nu-și cunosc drepturile din cauza lipsei unor campanii de informare sau a incapacității, în anumite situații,  punctelor naționale de contact de a oferi informații esențiale despre serviciile de care un cetățean european poate beneficia.

În încheierea dezbaterii, eurodeputatul Cristian Bușoi a adresat celor prezenți, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, membri ai Parlamentului European și ai Parlamentului României, reprezentanţi ai asociațiilor de pacienți,  ai comunității medicale și ai mediului academic îndemnul de „a se apleca mai mult pe zona cancerului pentru că va fi o prioritate în Uniunea Europeană, trebuie să devină și în România. E o problemă de mare impact,  multe din situațiile de care ne lovim și în spitale, și în industria farmaceutică și în ambulatorii țin de problema cancerului și vom avea multe oportunități pe care este păcat să le ratăm.”

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: