
70 la sută dintre cetățenii europeni ne-au cerut o Europă în care toți oamenii să fie cât mai sănătoși pe tot parcursul vieții, o Europă care să respecte dreptul la sănătate al semenilor de toate vârstele, o Europă care să sprijine accesul în timp util la asistență medicală de înaltă calitate și la prețuri accesibile.
Programul independent de Sănătate al Uniunii Europene, EU4Health, pentru care sunt responsabil, este răspunsul pe care Europa îl oferă cetățenilor care ne-au cerut să facem mai mult pentru Sănătate. EU4Health are un buget-record de 5,1 miliarde de euro (2021 – 2027), cel mai mare alocat vreodată Sănătății, în UE, și a primit undă verde într-un moment de răscruce, în care pandemia de COVID-19 a dat toate sistemele medicale din UE și din lume peste cap. Dincolo de a fi o ancoră pentru depășirea crizei promovate de SARS COV 2, EU4Health deschide calea către Uniunea Europeană a Sănătății și permite investiții urgente pentru: consolidarea rezistenței UE la amenințările transfrontaliere, Planul European de Combatere a Cancerului și Strategia Farmaceutică a Europei.EU4Health va juca un rol esențial și pentru digitalizarea sistemelor de sănătate, reducerea numărului de infecții rezistente la antimicrobiene și creșterea ratei de vaccinare în rândul cetățenilor europeni.
Dispoziții privind cheltuielile
EU4Health va respecta o serie de dispoziții privind cheltuielile totale:
Minimum 20% pentru promovarea sănătății și prevenirea bolilor
Maximum 12,5% pentru stocarea produselor relevante pentru criză la nivelul Uniunii
Maximum 12,5% pentru sprijinirea angajamentelor globale și a inițiativelor de sănătate
Maximum 8% pentru cheltuieli administrative
Bugetul EU4Health în 2021. Plan de acțiuni
Pentru anul 2021, alocarea din Programul EU4Health este de 316 milioane de euro. Primele cinci call-uri de proiecte EU4Health s-au deschis pe 29 iulie și se vor închide pe 15 septembrie, rezultatele urmând a fi publicate în luna decembrie. Patru din cele cinci call-uri vizează acțiuni legate de cancer, venind să întărească obiectivul UE de a atenua impactul pe care pandemia l-a avut asupra bolnavilor de cancer. Acțiunile pentru care se vor primi subvenții din program vizează, printre altele: actualizarea Sistemului european de informare împotriva cancerului – monitorizarea și evaluarea programelor de screening pentru cancer, punerea la punct a unei Rețelei UE de supraviețuitori ai cancerului în rândul tinerilor și training pentru îngrijirea pacienților bolnavi de cancer.
EU4Health înseamnă, pe scurt: prevenirea bolilor, pregătirea pentru crize, consolidarea și digitalizarea sistemelor de sănătate, lupta împotriva cancerului, bolilor rare, bolilor cardiovasculare și bolilor cronice. EU4Heath susține vaccinurile, vaccinarea și are soluțiile pentru relocarea industriei farmaceutice în UE și rezolvarea crizei medicamentelor.
EU4Health întinde o mână sistemelor de sănătate din toate statele membre, fără excepţie. Pentru România, EU4Health reprezintă şansa de a sparge barierele în materie de sănătate şi a reduce decalajul dintre țara noastră și țările din Vestul Europei. Este momentul nostru, momentul acțiunii imediate și nu trebuie să ratăm acest moment. Pacienții români, medicii români merită un sistem de sănătate pe măsura nevoilor lor. România trebuie să fie capabilă să le ofere bolnavilor tratamente de înaltă calitate la ei acasă. Avem obligația să reclădim încrederea pacienților români în sistemul medical de acasă. Să știe că au o șansă reală la vindecare și în spitalele din România, indiferent de boala de care suferă. E drept că sunt și situații complicate, complexe, în care viața bolnavilor depinde de echipe multidisciplinare și tehnică de înaltă performanță, iar transferul în străinătate este imperios. Dar, altfel, România ar trebui să fie prima opțiune atunci când vine vorba despre sănătate și șansă la vindecare.
Acțiuni-cheie în cadrul noului program EU4Health
- Îmbunătățirea și promovarea sănătății în Uniune
- prevenirea bolilor și promovarea sănătății;
- inițiative și cooperare internațională în domeniul sănătății.
- Abordarea amenințărilor transfrontaliere pentru sănătate
- prevenirea, pregătirea și răspunsul la amenințările transfrontaliere pentru sănătate;
- completarea stocului național de produse esențiale relevante pentru criză;
- stabilirea unei rezerve de personal medical și de asistență.
- Îmbunătățirea accesului la medicamente, dispozitive medicale și produse relevante pentru criză
- punerea la dispoziție și la prețuri accesibile a medicamentelor, dispozitivelor medicale și a produselor relevante pentru criză.
- Consolidarea sistemelor de sănătate și eficiența resurselor
- consolidarea datelor de sănătate, a instrumentelor și a serviciilor digitale;
- transformarea digitală a asistenței medicale;
- îmbunătățirea accesului la asistență medicală;
- dezvoltarea și implementarea legislației UE în domeniul sănătății și luarea deciziilor bazate pe dovezi;
- munca integrată între sistemele naționale de sănătate.
EU4Health, în sinergie cu alte planuri şi programe: Mecanismul european pentru redresare şi rezilienţă, Orizont Europa, Planul european de luptă împotriva cancerului, Europa digitală (Agenda digitală), este programul de succes de care aveam nevoie pentru ca Europa să devină invincibilă în faţa provocărilor de sănătate. Programul va fi pus în aplicare de către o nouă agenție, Agenția Executivă pentru Sănătate și Digital, care funcționează începând cu 1 aprilie 2021.
Dr. Cristian Bușoi,
europarlamentar, președintele Comisiei pentru industrie și cercetare din Parlamentul European, raportorul Parlamentului European pentru Programul independent de Sănătate al Uniunii Europene și președintele Intergrupului pentru lupta împotriva cancerului din Parlamentul European