Politici de Sanatate

Este nevoie de solidaritate și parteneriat în beneficiul pacienților și pentru a construi o societate sănătoasă

11 iulie
18:03 2020
Este nevoie de solidaritate și parteneriat în beneficiul pacienților și pentru a construi o societate sănătoasă

În contextul pandemiei, companiile farmaceutice au avut cele mai multe oportunități pentru a soluționa problemele pacienților. Nu a fost niciodată mai necesar ca acum ca industria farmaceutică să evidențieze ceea ce contează. Cu toate acestea, fără a înțelege perspectiva pacienților și problemele lor cheie, precum consolidarea încrederii, conștientizarea bolii și o medicină mai umană, rezultatele se vor lăsa așteptate mult timp. În ciuda acestor provocări, sau datorită lor, suntem, acum, în punctul în care putem pune bazele unui sistem de sănătate performant și ale unei colaborări durabile între stat și privat, toate, în beneficiul pacientului român, după cum afirmă Jorge Ruiz Benecke, General Manager AbbVie România. 

Ce este important pentru pacienți și sănătate în această perioadă plină de provocări?

Pandemia a scos în evidență câteva dintre provocările cu care ne confruntăm ca societate, în ceea ce privește furnizarea unui nivel performant de sănătate cetățenilor români. Printre aceste provocări se numără deficiențe ale infrastructurii, ale accesului în timp util la terapii inovatoare și ale unui context medical care să asigure o disponibilitate continuă. Circumstanțele în care ne aflăm reprezintă un prilej bun pentru a pune bazele unui sistem medical performant în România, în beneficiul pacienților români, un sistem care să fie cel puțin conform standardelor Uniunii Europene.

Totodată, este un moment potrivit pentru consolidarea colaborării dintre autorități, societăți medicale, companiile farmaceutice, asociațiile de pacienți și alți parteneri din ecosistemul medical, pentru a lucra cu toții îndeaproape la identificarea de soluții în beneficiul pacienților, precum prevenția, programele de educație sanitară generală, diagnosticarea timpurie, registrele de boli, accesul în timp util la tratamente și mecanismele financiare care asigură o disponibilitate continuă a medicamentelor.

În contextul pandemiei de COVID-19, AbbVie a depus eforturi importante, la nivel global și local, pentru a lupta împotriva acestei crize mondiale. Cred că pandemia ne-a învățat importanța solidarității și a parteneriatului pentru deservirea celor mai mari nevoi ale pacienților și pentru construirea unei societăți mai sănătoase.

Este importanța pe care o acordați pacienților egală cu importanța pe care o acordați businessului, în organizația dumneavoastră?

Succesul unei companii farmaceutice este determinat de dezvoltarea unei strategii care are în centrul preocupărilor pacientul, dezideratul nostru fiind acela de a oferi soluții terapeutice și servicii de cea mai înaltă calitate. În cadrul AbbVie, ne punem permanent în locul pacienților și ne adaptăm constant practicile și serviciile, astfel încât să îi deservim cât mai bine.

Echipa AbbVie se ghidează după viziunea companiei noastre și ne concentrăm activitatea pentru a avea un impact remarcabil asupra vieții pacienților. În România putem spune cu mândrie că avem o prezență activă, susținând autoritățile în eforturile acestora de eliminare a hepatitei cronice virale, o afecțiune ce poate conduce la ciroză și, dacă nu este controlată, la deces. În cadrul Strategiei Naționale de Eliminare a Hepatitei C, în ultimii cinci ani, AbbVie a sprijinit societăți medicale și asociații de pacienți în eforturile acestora de a monitoriza și îngriji populații cu risc ridicat.

În ceea ce îi privește pe pacienții care suferă de boala Parkinson în stadiu avansat, colaborăm cu societatea medicală pentru a furniza tratamentele care ajută pacienții să trăiască o viață cât mai aproape de normalitate, susținând, de asemenea, inițiativele societății, prin care pacienții înțeleg cum își pot gestiona cel mai bine starea de sănătate.

AbbVie a lansat recent și pentru pacienții din România o terapie eficientă care se administrează pe o durată limitată și care oferă persoanelor diagnosticate cu leucemie limfocitară cronică (LLC) posibilitatea de a reduce riscul de progresie a bolii sau de deces. De asemenea, AbbVie este lider în domeniul imunologiei și facem demersuri continue pentru a crește capacitatea de inovare în beneficiul pacienților.

AbbVie a finalizat recent achiziționarea Allergan. Care sunt ariile terapeutice ce vor fi dezvoltate în urma acestei achiziții? Cum se va schimba portofoliul AbbVie? Care va fi impactul acestei achiziții asupra pacienților?

Este o perioadă istorică pentru AbbVie, la doar 7 ani de la înființare, ne bucurăm să le urăm bun-venit colegilor din compania Allergan, o echipă minunată de profesioniști, care ne vor ajuta să formăm o organizație mai puternică. Integrarea Allergan reprezintă un pilon strategic, întrucât ne ajută să ne consolidăm poziția de lideri și să ne diversificăm portofoliul. Adăugăm astfel ariilor noastre terapeutice, virologie, imunologie, oncologie și neurologie, arii precum oftalmologie și medicină estetică, domenii care sunt într-un proces continuu de dezvoltare. Învățăm unii de la ceilalți și explorăm oportunitățile în vederea maximizării impactului pozitiv asupra unui număr ridicat de persoane ce suferă de diverse patologii.

Predictibilitate și creștere economică

Ați fost numit recent președinte al Local American Working Group (LAWG). Care sunt principalele dumneavoastră obiective?

LAWG înseamnă inovare. AbbVie este un membru activ în asociațiile profesionale și colaborează cu partenerii din domeniul sănătății. Alegerea și numirea în funcția de președinte al LAWG, la cea de-a 10-a aniversare a acestuia de la momentul înființării în România, reprezintă o onoare pentru mine.

LAWG este o asociație care reprezintă 14 dintre cele mai importante companii în cercetare farmaceutică și biotehnologie devotate descoperirii, dezvoltării și comercializării terapiilor ce îmbunătățesc speranța de viață, în același timp oferind pacienților șansa să trăiască mai mult, mai sănătos și mai productiv. AbbVie este membru LAWG, dar și al altor organizații din industrie, cum ar fi ARPIM și AmCham. Misiunea noastră în cadrul LAWG este să pledăm eficient pentru politicile publice care conduc România spre un sistem medical îmbunătățit și sustenabil, aliniat la standardele Uniunii Europene. LAWG se concentrează pe identificarea unor soluții aplicabile pe termen lung care să permită asigurarea unei finanțări adecvate, precum și accesul în timp util la terapii inovatoare de care să beneficieze toți cetățenii din România.

Ca asociație locală, reprezentăm PhRMA (Producătorii farmaceutici americani) și colaborăm îndeaproape cu instituțiile americane, inclusiv cu Ambasada Statelor Unite din România. Toți membrii cred cu tărie în transparență și puterea legii, fiind determinați să întreprindă toate demersurile pentru a asigura o mai bună predictibilitate care să creeze un mediu propice creșterii economice și unei societăți sănătoase.

Cum arată noua „normalitate” în relația cu cadrele medicale, pe durata acestei perioade?

Pandemia COVID-19 a determinat industria și mulți parteneri din ecosistemul medical să se reinventeze și să facă schimbări semnificative. Autoritățile au accelerat procesul de digitalizare a sistemului de sănătate, iar companiile farmaceutice au îmbrățișat noi canale de comunicare menite să ajute la menținerea angajamentului față de cadrele medicale și pacienți.

AbbVie a organizat mai multe seminarii online cu diferite societăți științifice, oferindu-le un forum pentru a discuta și înțelege mai bine reglementările și restricțiile pe care autoritățile le-au implementat sau modul în care COVID-19 influențează gestionarea unei boli în ariile terapeutice în care suntem prezenți.

Parteneriatul pare să fie cuvântul-cheie zilele acestea – considerată aproape imposibilă înainte, colaborarea dintre industrie și instituțiile române a fost fără cusur și benefică pentru pacienți (din punctul de vedere al donațiilor). Spuneți-ne despre angajamentul dumneavoastră în timpul și după COVID-19, pentru a crea protocoale cu adevărat centrate pe pacienți, cu un impact de lungă durată. Ar putea această colaborare să fie un parteneriat strategic de lungă durată?

AbbVie s-a alăturat autorităților din domeniul Sănătății pentru a sprijini eforturile naționale de a limita răspândirea noului coronavirus, prin donarea unor terapii ce au fost utilizate în tratamentul experimental al pacienților diagnosticați cu COVID-19 și prin sprijinul filantropic.

În calitate de membru al ARPIM și LAWG, AbbVie rămâne un partener implicat continuu în identificarea soluțiilor ce pot îmbunătăți considerabil sistemul de Sănătate din România și societatea.

Credem că doar printr-o colaborare pe termen lung cu autoritățile și partenerii din domeniul Sănătății putem identifica noi surse de finanțare pentru Sănătate și să propunem noi reglementări privind prețurile și accesul pacienților la terapii, într-un timp util, furnizând astfel pacienților români servicii de înaltă calitate.

În sprijinul pacienților

AbbVie are numeroase programe de sprijinire a pacienților, obiectivul principal fiind obținerea unei aderențe și a unor rezultate mai bune. Care sunt ariile terapeutice vizate de aceste programe? Câți pacienți, la nivel global, beneficiază de aceste programe? (care sunt bugetele pentru aceste programe?)

Abbvie oferă pacienților, pe lângă soluții inovatoare, o experiență excepțională, răspunzând nevoilor acestora (aflate într-o permanentă dinamică) pe tot parcursul tratamentului. Prin programele de suport pentru pacienți și prin parteneriatul cu companii specializate în domeniu, oferim servicii personalizate pacienților noștri din aria imunologie (reumatologie, dermatologie, gastroenterologie), virologie, neurologie, oncologie. Susținem aproximativ 300 de programe de suport pentru pacienți la nivel global, în care sunt înrolați peste 3 milioane de pacienți din toată lumea. Programele noastre de suport oferă pacienților educație, informații privind boala, o viziune mai clară asupra stării lor de sănătate și asupra managementului tratamentului, ducând la creșterea aderenței pacienților la planul de tratament prescris de medici și contribuind, astfel, la îmbunătățirea calității vieții lor.

Ne dorim ca toți pacienții noștri să aibă acces la terapii inovatoare, care să ofere rezultate performante, și vom continua ca prin programele de suport să oferim servicii cu valoare adăugată, pentru a avea un impact remarcabil asupra vieții pacienților.

Ce face AbbVie să fie cel mai bun loc de muncă, recunoaștere pe care ați primit-o în 2019?

Cultura organizațională a companiei AbbVie este motivul pentru care am câștigat titlul de Best Places to Work în 2019. În cadrul AbbVie, prețuim diversitatea opiniilor și încurajăm oameni cu diferite experiențe profesionale să dezvolte idei și să provoace status quo-ul. Le oferim angajaților noștri puterea de a lua decizii într-un mod agil și curajos și îi încurajăm să continue să exploreze și să inoveze.

Promovăm o cultură a diversității, transparenței și incluziunii, în care toată lumea are un rol esențial în promovarea culturii AbbVie și în misiunea noastră de a avea un impact remarcabil asupra vieții pacienților.

 

de Valentina Grigore

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: