Politici de Sanatate

EFPIA: timpul mediu de acces al pacienților la tratamente în UE și în țările SEE este de 504 zile

26 mai
10:26 2021
EFPIA:  timpul mediu de acces al pacienților la tratamente în UE și în țările SEE este de 504 zile

Studiul anual EFPIA Patients WAIT, realizat cu sprijinul IQVIA, a arătat că în Europa se poate aștepta între 4 luni și 2,5 ani pentru a avea acces la același medicament. Rapoartele din cadrul studiului  oferă date clare cu privire la timpul necesar pentru ca pacienții să aibă acces la medicamente în Europa într-o serie de domenii terapeutice, precum și o analiză detaliată a motivelor care stau la baza variațiilor, barierelor și întârzierilor.

„EFPIA și membrii săi s-au angajat să creeze un acces mai rapid și mai echitabil la medicamente în întreaga Europă. Pentru a atinge acest obiectiv, este nevoie de o imagine clară a peisajului accesului la medicamente în Europa, de o înțelegere comună, bazată pe dovezi, a cauzelor profunde ale barierelor și întârzierilor în calea accesului și de crearea în comun a unor soluții. Rapoartele recent publicate oferă date clare privind timpul necesar pentru ca pacienții să aibă acces la medicamente în Europa în mai multe domenii terapeutice, precum și o analiză detaliată a motivelor care stau la baza variațiilor, a obstacolelor și a întârzierilor. Sperăm că rapoartele contribuie la o înțelegere comună a problemelor și oferă o platformă pentru crearea unui forum la nivel înalt privind accesul la inovare, care poate începe să abordeze aceste probleme în parteneriat cu pacienții, sistemele de sănătate, statele membre și instituțiile UE”, a declarat directorul general al EFPIA, Nathalie Moll.

Sondajul privind indicatorii W.A.I.T. pentru pacienți arată că timpul mediu de acces al pacienților la tratamente în UE și în țările din Spațiul Economic European (SEE) continuă să fie de 504 zile, variind de la 120 de zile în Germania la peste 883 de zile în România.

„În cele din urmă, pacienții sunt cei care suportă impactul întârzierilor semnificative și al indisponibilității medicamentelor. Analiza noastră privind cauzele profunde ale acestor probleme arată că acestea sunt multifactoriale; inclusiv demararea târzie a evaluării accesului pe piață, cerințele de duplicare a dovezilor, politicile naționale de stabilire a prețurilor și de rambursare, precum și deciziile companiilor determinate de o combinație a acestor factori. Sperăm că o combinație dintre sondajul privind indicatorii W.A.I.T. și analiza EFPIA/CRA poate contribui la un dialog bazat pe dovezi între toate părțile interesate pentru a găsi soluții de colaborare”, a mai spus Nathalie Moll.

Îmbunătățirea disponibilității medicamentelor autorizate în Uniunea Europeană (UE) este o prioritate-cheie pentru rețeaua europeană de reglementare a medicamentelor și pentru industria farmaceutică.  Ediția din acest an a studiului EPFIA  privind indicatorii  W.A.I.T. (Waiting to Access Innovative Therapies) 2020 pentru pacienți marchează cea de-a 14-a versiune anuală  a celui mai mare studiu european privind disponibilitatea medicamentelor inovatoare și timpul până la accesul pacienților.  Graficele din rapoarte acoperă un set mai larg de țări decât în anii anteriori. În cadrul studiului, datele privind 34 de țări (24 din UE și 10 din afara UE) au fost analizate ceea ce oferă o imagine europeană completă a disponibilității.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: