Politici de Sanatate

Educație medicală de top în cardiologie

23 noiembrie
17:29 2016
Educație medicală de top în cardiologie

Peste 3.000 de medici au participat la cea de-a 55-a ediție a Congresului Naţional de Cardiologie – cel mai mare congres al unei societăţi de cardiologie din această parte a Europei -, care a avut loc în perioada 21 – 24 septembrie a.c., la Sinaia. de Valentina Grigore

Tema generală a congresului a fost „Viitorul începe astăzi”, aceasta subliniind preocupările Societății Române de Cardiologie pentru viitor. „Pe de o parte, vrem să ținem gradul de pregătire a medicilor la cel mai înalt nivel, motiv pentru care au fost dezbătute noile ghiduri de tratament, cum ar fi Ghidul de fibrilație atrială, Ghidul de prevenție a bolilor cardiovasculare etc. Sub aceeași deviză, se desfășoară și cealaltă componentă a activității noastre, aceea de educație medicală a tuturor medicilor, nu numai a cardiologilor, ci și a publicului larg”, a declarat dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie (SRC).

Minicursuri în prima zi a congresului

Ediţia a 55-a a congresului a adus modificarea formatului său tradiţional. Pentru prima dată, congresul s-a desfășurat pe perioada a patru zile, datorită includerii unui număr de nu mai puţin de zece minicursuri din prima zi a congresului, care au acoperit o arie largă de preocupări: anticoagularea, insuficienţa cardiacă acută, electrofiziologie, dislipidemii, electrocardiografie, imagistică, resuscitare, tehnica redactării lucrărilor ştiinţifice etc. Minicursurile au deschis un program ştiinţific divers, axat pe ultimele achiziţii în cardiologie şi susținut de numeroşi lectori, printre care şi un număr-record de 40 dintre cele mai prestigioase nume ale cardiologiei mondiale, în frunte cu preşedintele Societăţii Europene de Cardiologie, prof. Jeroen Bax.

tatu-chitoiu-2 „O premieră a ediției cu nr. 55 a Congresului de Cardiologie a fost cursul de cardiologie sportivă, singurul organizat în partea aceasta a Europei, la care au participat două figuri mari ale cardiologiei sportive europene care coordonează, practic, Ghidul de cardiologie sportivă. Este vorba despre prof. Sanjay Sharma și de prof. Michael Papadakis din Anglia”, a spus dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

 

Intervenție chirurgicală live

Programul ştiinţific al Congresului a inclus transmiterea în direct, de la Universitatea Homburg (Germania), a unei intervenţii chirurgicale într-un caz de hipertensiune pulmonară posttrombembolism pulmonar. De asemenea, au fost numeroase dezbateri, prezentări de caz pe cardiologie intervențională atât în boala coronariană, cât și în valvulopatie, dar și sesiuni de prevenție, de imagistică, de hipertensiune arterială sau de insuficiență cardiacă, cu invitați străini de marcă. „Această ediție jubiliară a congresului a fost una de top, atât din punctul de vedere al susținerii tehnice și din cel al transmiterii informației, cât și din punctul de vedere al nivelului științific și educativ”, a concluzionat președintele SRC. Congresul Naţional de Cardiologie a fost acreditat cu 24 de credite externe EMC de EBAC (European Board for Accreditation in Cardiology) şi cu 24 de credite EMC de Colegiul Medicilor din România.

Cardio TV SRC

Una dintre premierele celei de-a 55-a ediții a Congresului de Cardiologie a fost lansarea canalului TV online CardioTV SRC, care, începând cu anul 2017, va emite 12 ore pe zi. „Lansarea oficială a constat în transmiterea, pentru prima oară, în direct a Adunării Generale. Societatea Română de Cardiologie a investit 55.000 de euro pentru achiziționarea întregii aparaturi necesare înregistrării sau transmiterii de webinare, seminarii, simpozioane, congrese. La Congresul de Cardiologie, două dintre minicursurile din prima zi („Cardiologie sportivă” și „Cum să scrii lucrări științifice”) au fost înregistrate și vor deveni materiale de educație medicală continuă. Avem în proiect, până la sfârșitul acestui an, înregistrarea a 11 webinare de specialitate. Un alt webinar deja înregistrat este pe anticoagulante în fibrilația atrială. Pe baza acestor cursuri transmise pe Cardio TV, cadrele medicale vor putea da examen de acasă și se vor putea obține credite EMC. Sperăm ca această modalitate de informare să devină cea mai bună formă de prevenție cardiovasculară în România”, a explicat dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

  • Peste 3.000 de medici înscriși;
  • 40 de lectori străini;
  • 290 de lectori români;
  • Sesiuni științifice desfășurate în 8 săli simultan;
  • 10 minicursuri;
  • 3 lansări de carte;
  • 45 de comunicări orale;
  • A 10a ediție a Crosului Cardiologilor, pe traseul Hotel International – Casino și retur.

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: