Politici de Sanatate

Educația nutrițională trebuie să înceapă de la vârste mici

19 decembrie
13:38 2016
Educația nutrițională trebuie să înceapă de la vârste mici

Alimentația sănătoasă are o importanță covârșitoare în menținerea sănătății, iar de sănătatea copilului de astăzi depind sănătatea și bunăstarea adultului de mâine. Educația nutrițională trebuie să devină o prioritate națională și să înceapă de la vârste mici.

Participanții la dezbaterea ”Prevenția începe cu educația privind alimentația sănătoasă a copiilor” organizată în cadrul Proiectul de Nutriție a Copilului Preșcolar, au atras atenția asupra nutriției celor mici și ce pot face adulții pentru a le asigura o dezvoltare sănătoasă.

1 din 3 copii cu vârsta între 6 și 9 ani din Europa este supraponderal sau obez, iar 60% dintre acești copii vor deveni adulți cu probleme majore de greutate. În România, prevalența de ridică la peste 20% la aceeași vârstă. Obezitatea infantilă se asociază cu factori de risc cardio- vascular, diabet de tip 2, probleme ortopedice, tulburări psihice, rezultate școlare sub medie și nivel scăzut de stimă de sine.

 

O populație informată este o populație sănătoasă

”Prevenția și educația pentru sănătate trebuie să reprezinte fundamentul acțiunilor noastre viitoare și avem nevoie de sinergia tuturor actorilor, de efortul comun al instituțiilor publice, al mediului privat și non-guvernamental. O populație sănătoasă este, în primul rând, o populație informată”, a declarat conf. univ. dr. Diana Păun, consilier de stat, Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.

Este necesară mobilizarea  Ministerului Sănătății, asociațiilor și societăților medicale, specialiștilor și societății civile pentru ca educația nutrițională, ca factor primordial de prevenție, să devină o prioritate națională  și să înceapă de la vârste mici, atunci când se formează deprinderile alimentare.

”Nutriția copiilor reprezintă o mare problemă, iar relele obiceiuri alimentare vor avea urmări absolut incalculabile la această oră. Dacă nu se iau măsuri, vom împovăra generațiile care urmează cu o patologie extrem de complicată, care îi va opri să trăiască o viață normală, o viață de lungă durată și, mai ales, o viață de calitate”, a explicat dr. Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naționale pentru Medicina Familiei.

 

Program dedicat copiilor preșcolari

”Acest gen de inițiative ne conferă șansa de a schimba lucrurile în mod profund pe termen mediu și lung. Pentru că o schimbare în primul rând în gradul de informare (prin creșterea gradului de informare), o schimbare în mentalități și în felul în care se face nutriția copiilor, fie preșcolari, fie școlari, le oferă perspective mai bune pentru o viață sănătoasă și, astfel, oferă sistemului de sănătate șanse mai mari de a fi mai eficient și a reduce cheltuielile. Costurile cu tratarea bolilor și complicațiile acestora sunt întotdeauna mult mai mari decât eforturile pe care le faci pentru a promova și legislativ, și prin informare, un mod de alimentație sănătos”, a  completat europarlamentarul Cristian Bușoi.

Participanții la dezbatere au accentuat faptul că educația pentru nutriție echilibrată rămâne pilonul pe care trebuie să se sprijine prevenția multor boli netransmisibile și, cu ajutorul medicior, poate fi dezvoltat în scurt timp un program pilot dedicat copiilor preșcolari. ”Credem cu tărie că vârsta preșcolară este crucială pentru educația nutrițională. În special acum se setează toate obiceiurile nutriționale, obiceiurile de consum și alimentare. Danone are, în primul rând, o istorie de 100 de ani dedicată nutriției și, de mai bine de 40 de ani, se investesc milioane de euro la nivel mondial în dezvoltarea celorlalte componente ale ecosistemului în care trăim. Componenta aceasta socială devine din ce în ce mai importantă pentru noi”, susține Adrian Pascu, Country Manager România & Bulgaria al companiei Danone.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: