Politici de Sanatate

Durerea de spate nu trebuie ignorată!

14 iulie
16:56 2015
Durerea de spate nu trebuie ignorată!

Una din cinci persoane prezintă dureri de spate cu o durată mai mare de trei luni, estimându-se că 80% dintre adulţi vor suferi de dureri de spate de-a lungul vieţii. Cum durerea de spate de tip inflamator afectează peste 3% din populaţia adultă și de multe ori pot trece și 10 ani până la stabilirea diagnosticului, medicii reumatologi fac apel la intensificarea prevenției și a diagnosticării precoce. În acest scop, Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie au lansat campania „Nu-ţi întoarce spatele”, prin care se dorește scurtarea timpului de diagnosticare a durerilor de spate de tip inflamator şi creşterea adresabilităţii către medicul reumatolog.

Campania cuprinde acţiuni care se adresează publicului larg din întreaga ţară, inclusiv publicului prezent la unele meciuri din turul Ligii 1 de fotbal, iniţiativa fiind susţinută şi de fotbalişti din România, prin intermediul Ligii Profesioniste de Fotbal.

Unul dintre obiectivele campaniei „Nu-ţi întoarce spatele” este de a informa populația cu privire la semnele și simptomele durerii de spate de tip inflamator. Cum? Prin intermediul unei pagini web deditate (www.reumatism.ro) și a unei aplicaţie web cu ajutorul căreia pot fi verificate simptomele durerilor de spate de tip inflamator.

„Mesajul central al campaniei este că aceste dureri inflamatorii de spate, care apar de obicei înainte de vârsta de 40 de ani, nu trebuie ignorate. Pot fi confundate uşor cu durerile mecanice de spate, ceea ce întarzie recunoaşterea lor corectă şi depistarea cauzei care le produce, de aceea încurajăm publicul larg să acceseze website-ul campaniei sau pagina de Facebook, să completeze chestionarul de evaluare şi, dacă este cazul, să ajungă cât mai repede la un medic reumatolog”, susține conf. dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog.

Și în opinia președintelui Societății Române de Reumatologie, prof. dr. Ruxandra Ionescu, un diagnostic precoce şi iniţierea unui tratament corespunzător sunt esenţiale pentru evoluţia ulterioară a bolii şi pentru creşterea calităţii vieţii pacientului: “Spondiloartrita, deși pare o boală a coloanei, este o afecțiune sistemică. Este o boală care nu trebuie ignorată, deoarece rata de mortalitate în rândul pacienților cu spondiloartrită este de 2,5 ori mai mare decât în rândul populației generale. Este o afecțiune invalidantă, care conduce la instalarea unui handicap major și, implicit, la degradarea semnificativă a calității vieții. Iată de ce este importantă diagnosticarea precoce”.

Potrivit literaturii de specialitate, durerile inflamatorii de spate afectează prepondernt bărbaţii şi debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani. Printre principalele caracteristici amintim: apariţia progresivă a durerii, cel mai adesea în timpul nopții, atenuarea durerii odată cu practicarea mişcării, durerea este însoțită de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute.

Durerile inflamatorii de spate sunt provocate, cel mai frecvent, de boli reumatice inflamatorii, precum: spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică şi artrita reactivă.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: