Politici de Sanatate

Dr. Vytenis Andriukaitis desemnat comisar pentru Sănătate și Siguranță alimentară

15 septembrie
13:41 2014
Dr. Vytenis Andriukaitis desemnat comisar pentru Sănătate și Siguranță alimentară

Fost ministru al Sănătății în Lituania, dr. Vytenis Povilas Andriukaitis a fost desemnat drept comisar pentru Sănătate și Siguranță alimentară. Dl Andriukaitis a prezidat Comisia de Sănătate, în timul președinției lituaniene a UE.

Chirurgul, istoricul și dizidentul lituanian nominalizat de dl Jean-Claude Juncker, prezent la începutul lunii septembrie la conferința anuală a European Public Health Alliance (EPHA), a subliniat că „sănătatea nu este o consecință a creșterii economice, ci, mai ales, o condiție pentru creșterea economică. Investițiile în sănătatea publică duc la creșterea productivității și stimulează crearea locurilor de muncă. Sănătatea nu trebuie privită doar ca un produs al creșterii: sănătatea stimulează creșterea”.

După desemnarea dlui Andriukaitis, site-ul EPHA, scria că „Vytenis Andriukaitis va trebui să lucreze cu Colegiul Comisarilor pentru a face față lobby-ului corporatist puternic pentru asigurarea transparenței în relația cu diversele părți implicate. Aceasta este o problemă de o importanță deosebită în portofoliul dlui Andriukaitis, deoarece, de prea multe ori, interesele economice sunt plasate înaintea celeor publice”.

Dr. Andriukaitis va trebui să se pronunțe împotriva riscurilor pentru sănătate legate de acordul comercial și de investiții dintre UE și SUA, ce ar putea introduce noi reguli pe piața liberă și ar proteja numai interesele de afaceri. Importantă este și poziția Rusiei, care încearcă acum să politizeze problemele de siguranță alimentară. Etichetarea produselor alimentare, protecția mediului, agricultura, accesul la medicamente cu prețuri accesibile, alcoolul și politicile de control al tutunului pot avea un impact sever asupra sănătății cetățenilor europeni, în cazul unei negocieri defavorabile Europei.

Vârsta medie a noii Comisii este 49 și include 9 femei și 19 bărbați.

 Dr. Richard Constantinescu

 Surse:

https://twitter.com/EU_Commission

http://www.epha.org

http://en.delfi.lt

 

 

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: