Politici de Sanatate

Dr. Măriuca Vasa-Nicotera: Românii cu stenoză aortică trebuie să beneficieze gratuit de proceduri inovatoare

22 ianuarie
14:30 2015
Dr. Măriuca Vasa-Nicotera: Românii cu stenoză aortică trebuie să beneficieze gratuit de proceduri inovatoare

Românii diagnosticați cu stenoză aortică pot beneficia, de câțiva ani, de tratamente inovatoare, minim-invazive, și în România. Este vorba despre implantarea percutană de valvă aortică (TAVI), o procedură complexă care constă în inlocuirea valvei aortice. Intervenția reprezintă, de multe ori, singura variantă a pacienților cu stenoză aortică în stare avansată, care nu pot beneficia de tratamentul chirurgical clasic din cauza riscului operator crescut. Dacă în alte țări europene, cum este Germania, procedura este acoperită de casele de asigurări, în România, este disponibilă doar în spitalele private, contra-cost.

Implantarea percutană de valvă aortică este o intervenție costisitoare, prețul ei ridicându-se la aproximativ 30.000 de euro.

“În Germania, procedura este acoperită în întregime de casele de asigurări. Îmi doresc ca, în viitor, să se întâmple la fel și în România. Nu se poate ca la o populație de peste 20 de milioane această procedură să nu fie plătită de casele de asigurări. Mai ales că, de cele mai multe ori, chirurgii cardiovasculari refuză operațiile la pacienții trecuți de o anumită vârstă pentru că sunt considerați la risc, iar aceștia nu mai primesc tratamentul de care au nevoie. Îmi pare foarte rău să spun asta, dar moartea prin insuficiență aortică decompensată nu este una ușoară, iar lucrurile trebuie să se schimbe” a declarat în cadrul unei conferințe de presă dr. Măriuca Vasa-Nicotera (foto), specialist în Cardiologie intervențională la Spitalul Universitar Bonn din Germania.

Stenoza aortică este o boală degenerativă, apărând la personae cu vârste înaintate. Ea poate fi descrisă prin faptul că valva aortică, adică valva care desparte ventriculul stâng de aortă – vasul principal de sânge din corp – nu se poate deschide complet în momentul ejectării sângelui, îngreunând funcția cardiacă. Tratamentul standard al acestei afecțiuni constă în implantarea uneo proteze pe cord deschis, o intervenție extreme de complexă. Potrivit literaturii de specialitate, această operație nu poate fi realizată la aproximativ 50% din pacienții vârstnici, din cauza bolilor associate. Pentru aceștia, implnatarea percutană de valvă aortic ar fi singura soluție terapeutică.

Prima implantare de valvă aortică pe cale percutană a fost realizată de un chirurg francez în anul 2002, iar până în prezent, la nivel mondial, s-au realizat 120.000 de astfel de intervenții. Intervenția se realizează sub anestezie general și constă în introducerea valvei printr-un cateter la nivelul inimii.

“Deja avem o experiență destul de mare în acest domeniu, iar studiile clinice arată că rezultatele la pacienții cu risc mare sunt comparabile cu cele obținute prin tehnicile de chirurgie cardiovasculară clasică, realizate prin deschiderea peretelui toracic. Tavi se realizează în 30 de minute, iar după intervenție pacientul este trimis o zi la terapie intensivă, putând fi externat după trei zile”, a explicat dr. Măriuca Vasa-Nicotera.

Dr. Măriuca Vasa-Nicotera a plecat din România în urmă cu 20 de ani și și-a realizat întreaga specializare în Germania și Anglia. Se poate lăuda cu o vastă experiență în cardiologia intervențională și un număr impresionat de peste 7.000 de procedure realizate. În ceea ce privește implantarea percutană de valvă aortică, medicul roman a realizat peste 550 de intervenții. Din când în când, dr. Măriuca Vasa-Nicotera vine în România pentru a opera, alături de cardiologii români, la Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES București.

 Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: