Aflat în vizită la Chișinău, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Hans Kluge, a mulțumit personalului medical și, în general, angajaților din sistemul de sănătate din Republica Moldova pentru implicarea, devotamentul și profesionalismul lor manifestat în ultimii doi ani de pandemie, precum și în cazul crizei umanitare provocată de conflictul militar din Ucraina.
Demonstrația de umanitate a unei țări mici, dar cu inimă mare
„Până în prezent, 368.000 de persoane au intrat în Moldova din Ucraina. Prioritatea noastră este să ajutăm, să ne asigurăm că și toate țările implicate în răspunsul umanitar au infrastructura de sănătate, resursele și expertiza necesare pentru a face față acestei provocări”, a declarat dr. Hans Kluge pe o rețea de socializare în ziua vizitei la Chișinău, 22 martie 2022. Chiar dacă infrastructura de sănătate a Moldovei a fost puternic afectată după doi ani de pandemia de COVID-19, s-a dovedit că „Republica Moldova este o țară mică, dar are o inimă și un spirit enorm. Noi, cei la OMS, suntem extrem de recunoscători Republicii Moldova, Guvernului și poporului său pentru tot ce au făcut și pentru ce vor continua să facă. Vreau să le mulțumesc oamenilor care oferă asistență refugiaților din Ucraina în perioade de criză. Ei ne demonstrează umanitate și noi trebuie să valorificăm acest lucru”, a spus directorul Biroului Regional pentru Europa al OMS.
Potrivit ministrului sănătății, Ala Nemerenco, „această criză umanitară este fără precedent. Țara noastră a primit și găzduit cel mai mare număr de refugiați per capita din regiune. O mare parte dintre aceștia, după un drum istovitor, aveau nevoie și de asistență medicală. Astfel, Ministerul Sănătății a creat în regim de urgență echipe medicale la fiecare punct de trecere a frontierei și în centrele de plasament temporar”. În contextul crizei refugiaților, OMS, cu suportul Uniunii Europene, a donat Republicii Moldova un lot de o tonă de medicamente și produse medicale și un alt lot de opt tone de medicamente, consumabile și truse medicale, dar și teste rapide pentru depistarea SARS-CoV-2. OMS a asigurat un suport consistent Republicii Moldova și în perioada anilor 2020-2022, pentru prevenirea și controlul pandemiei de COVID-19, oferind asistență tehnică și donații esențiale sub formă de dispozitive medicale, echipament individual de protecție, medicamente, consumabile etc., în valoare totală de circa 50 de milioane de lei. Oficialii de la Chișinău și-au exprimat, la rândul lor, mulțumirea și aprecierea pentru sprijinul arătat de OMS: „Am mulțumit OMS pentru implicarea în acțiunile de răspuns la pandemia de COVID-19 și am subliniat necesitatea de asigurare gratuită cât mai rapidă cu vaccin a Republicii Moldova prin platforma COVAX – pentru 20% din populația țării, așa cum s-a planificat”, a spus Maia Sandu, președinta țării. De asemenea, Natalia Gavrilița, șefa executivului de la Chișinău, a mulțumit reprezentantului OMS pentru contribuția semnificativă în procesul de gestionare a crizei umanitare: „Colaborarea cu OMS rămâne a fi una importantă și consistentă. Ne dorim și în continuare o conlucrare productivă, orientată spre consolidarea pe termen lung a sistemului de sănătate din Republica Moldova”.
Un sistem de sănătate consolidat
Vorbind despre obiectivele vizitei sale la Chișinău, dr. Hans Kluge a ținut să sublinieze: „În toate discuțiile pe care le am cu donatorii în sprijinul Republicii Moldova, inclusiv UE, accentuez că țara are nevoie de asistență urgentă, deoarece îi sunt afectate toate resursele de care dispune, după doi ani de pandemie, când au fost deja la limită. Al doilea obiectiv al misiunii mele în Republica Moldova este de a discuta și de a conveni asupra unui program de consolidare a sistemului de sănătate din Moldova. Avem nevoie să găsim acel echilibru între oferirea asistenței medicale pentru refugiați, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a spori calitatea actului medical, a face mai accesibile medicamentele întregii populații și a asigura accesul la sănătatea primară, inclusiv în zonele rurale”. Referindu-se la riscurile de sănătate publică generate de criza persoanelor care au migrat din Ucraina, oficialul OMS a declarat că „ar grupa în trei categorii necesitățile medicale ale refugiaților: în primul rând, vorbim de necesitatea unui sprijin psiho-social, deoarece persoanele acestea au trecut prin suferințe foarte mari, copiii au fost despărțiți de părinți și de aceea există o problemă mare de sănătate mentală; sunt apoi necesitățile impuse de bolile netransmisibile – cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, diabetul –, dar și cele impuse de întreruperea tratamentului pentru toate acestea din cauza războiului; un al treilea grup de necesități se referă la bolile transmisibile și, în special, la COVID-19. Cetățenii Ucrainei au fost vaccinați la un nivel de 1 din 3 și, de aceea, este important să continuăm vaccinarea acestora, inclusiv imunizarea cu privire la alte boli transmisibile, cum ar fi poliomielita, tuberculoza, HIV/SIDA. Din experiența noastră din crizele migraționale precedente, considerăm că aceste persoane nu pot fi tratate ca fiind un pericol pentru sănătatea populației gazdă, a țărilor în care ei vin”. Dr. Kluge a explicat ce înseamnă acest lucru pentru țara gazdă: în primul rând, este necesară o creștere a resurselor financiare alocate Ministerului Sănătății, pentru că această migrație cauzează o povară financiară, apoi este necesară o armonizare a protocoalelor de tratament, aceasta fiind o regulă a OMS care ușurează procedura de urmărire a medicamentelor incluse în tratamentul persoanelor care se refugiază și accesul lor pe piața țării gazdă.
Speranță – vigilență – solidaritate internațională
În ceea ce privește criza provocată de pandemia de COVID-19, dr. Hans Kluge a mulțumit UE „care a acceptat să includă Moldova și țările din Estul Europei în procedura de achiziții comune pentru medicamente antivirale” și a amintit ce ar trebui să facă toate statele în această perioadă: să aibă grijă de situația post COVID, așa-numitul long COVID, să aibă grijă de pacienții care nu au beneficiat de unele servicii medicale – întreruperea tratamentelor, screening pentru cancer, intervenții chirurgicale, din cauza pandemiei. În finalul declarației sale, directorul OMS Regiunea Europa a enumerat „cele trei cuvinte importante: speranță – vigilență – solidaritate internațională!”
De Bogdan Guță