În fiecare an, pe 14 iunie, OMS alege un slogan mobilizator pentru a atrage atenția asupra nevoii de a dona sânge. Problema care se pune însă este că trebuie să fim conștienți că e nevoie de sânge în fiecare zi, nu doar de ziua internațională a donatorului de sânge. Diferitele componente ale sângelui pot fi folosite în perioade cuprinse de la cinci zile până la un an (trombocitele pot fi folosite în maximum 5 zile de la donare, plasma poate fi stocată un an, eritrocitele pot fi păstrate maximum 42 de zile). Recrutarea și păstrarea donatorilor tineri sunt operațiuni care cresc stocurile de produse de sânge, iar pe termen lung asigură autosuficiența în sânge a unei țări și promovează un stil de viață sănătos şi sigur.
În România doar 1,7% -1,9% din populație donează sânge, pondere mică față de peste 5%, cât este la nivelul Europei. Masa donatorilor fideli depășește media de vârstă de 40 de ani deoarece au fost recrutați înainte de 1989. În curând, aceștia vor ieși din masa de donatori și nu se va reuși acoperirea necesarului de sânge, care este în continuă creștere.
La noi în țară, necesarul de produse eritrocitare s-a dublat în ultimii ani față de decada precedentă, iar cererea de concentrat trombocitar a crescut exponențial față de anii 2000. Condițiile economice neprielnice împiedică realizarea unei educații pro-donare și a unei promovări susținute pentru donarea de sânge și donarea de componente de sânge, ceea ce face ca asigurarea autosuficienței în produse labile sangvine în România să fie încă un deziderat. Lipsa unor unități de recoltare a plasmei, în scop industrial, incapacitatea de testare pentru markerii virali, prin biologie moleculară, determină România să importe produse stabile de sânge, ca albumina și factorul VIII concentrat.
Dacă, după îndeplinirea multitudinii de sarcini și îndatoriri, medicul de familie sau medicul din secția de spital își amintește faptul că pacienții lui au primit, primesc sau vor primi produse de sânge, ar fi ideal să își îndrepte gândul spre cei care ar trebui să doneze acest sânge și să trimită aparținătorii, anturajul pacientului, la cel mai apropiat centru de transfuzie, pentru a dona și completa stocul de sânge.
Sloganul OMS din acest an este „Sângele tău mi-a salvat viața, împarte viață, donează sânge!”. Din 108 milioane de donări efectuate anual pe tot globul, doar 350.000 sunt realizate în România. Sunt insuficiente, din păcate.
Dezvoltarea chirurgiei, oncologiei, hematologiei, creșterea donării de organe, de țesuturi, de celule stem, realizarea a tot mai multe transplantări de organe impun creșterea rezervei de produse de sânge care să poată susține toate aceste terapii salvatoare. Este o continuă provocare pentru sistemul transfuzional din România asigurarea integrală a cererilor de produse labile în condițiile actuale: cu personal insuficient și fonduri inexistente dedicate educării și recrutării donatorilor de sânge. În acest context, promovarea donării de sânge trebuie să depășească limita unităților de transfuzie, devenind o sarcină asumată conștient și voluntar de tot personalul medical din sistemul de sănătate public sau privat.
Dr. Georgeta Hanganu,
medic primar laborator clinic și medicină transfuzională, director Centrul de Transfuzie Sangvină Ploiești