
Parlamentul European a aprobat noi măsuri pentru o mai bună protecție a cetățenilor care donează sânge, țesuturi sau celule, sau care sunt tratați cu aceste substanțe. Deputații au adoptat raportul privind noile norme care reglementează utilizarea așa-numitelor substanțe de origine umană (SoHO) în UE, cu 483 de voturi pentru, 52 împotrivă și 89 de abțineri. Măsurile se aplică substanțelor – cum ar fi sângele și componentele sale (globule roșii/albe, plasmă), țesuturile și celulele – utilizate pentru transfuzii, terapii, transplanturi sau reproducere asistată medical.
Deputații europeni insistă asupra faptului că donarea acestor substanțe trebuie să fie întotdeauna voluntare și neplătite, donatorii putând primi compensații sau rambursări pentru pierderile sau cheltuielile suportate în timpul procesului de donare. Ei subliniază că compensația nu ar trebui să fie folosită ca un stimulent pentru a recruta donatori și nici să conducă la exploatarea persoanelor vulnerabile.
Pentru a se asigura că UE are propria sursă independentă de aprovizionare cu aceste substanțe, deputații europeni doresc o strategie UE pentru a asigura disponibilitatea acestora, o listă UE de SoHO-uri critice și stabilirea de „planuri naționale de urgență și de continuitate a aprovizionării”. După vot, raportorul Nathalie Colin-Oesterlé (PPE, FR) a declarat: „Această lege este crucială pentru siguranța donatorilor, bunăstarea pacienților, securitatea aprovizionării și dezvoltarea de tehnici medicale inovatoare în Europa. Prin îmbunătățirea coordonării și a schimbului de informații, fluxul de SoHO și expertiza medicală asociată va fi facilitat în beneficiul pacienților europeni. În timp ce Europa importă în prezent o parte din nevoile sale de SoHO, inclusiv 40% din plasma pe care o folosim, compromisul la care am ajuns angajează UE să își asigure aprovizionarea pe termen lung.”
Etapele următoare
Deputații europeni sunt pregătiți să înceapă discuțiile privind forma finală a legislației, odată ce Consiliul va conveni asupra poziției sale.
Context
Proiectul de norme prezentat de Comisie la 14 iulie 2022 abrogă directivele privind sângele și țesuturile și celulele, având în vedere noile evoluții științifice, tehnice și societale. În fiecare an, pacienții din UE beneficiază de peste 25 de milioane de transfuzii de sânge, de un milion de cicluri de reproducere asistată medical, de peste 35 000 de transplanturi de celule stem (în principal pentru cancere de sânge) și de sute de mii de țesuturi de înlocuire (de exemplu, pentru probleme ortopedice, cutanate, cardiace sau oculare). Prin adoptarea acestui raport, Parlamentul răspunde așteptărilor cetățenilor de a stabili standarde minime comune în materie de asistență medicală la nivelul UE, așa cum este exprimat în propunerea 10(1) din concluziile Conferinței privind viitorul Europei.