Politici de Sanatate

Din România, pentru Republica Moldova, cu drag!

14 martie
09:59 2019
Din România, pentru Republica Moldova, cu drag!

Maria Vasilescu, Fondator Revista Politici de Sănătate & Școala Pacienților.

În urmă cu 12 ani începeam călătoria în lumea sănătății, în calitate de jurnalist, om de comunicare și inițiator de evenimente medicale internaționale, atât în România cât și la Londra, Bruxelles, Viena sau Atena.

Am schimbat de atunci, în România, 14  miniștri ai sănătății și mulți președinți ai Casei de Asigurări de Sănătate. Perspectiva asupra sănătății este completă, când privești sănătatea atât din țara ta, cât și din exterior. Particip de ani buni la cele mai relevante evenimente în domeniul sănătății, în special, la Bruxelles și, mai ales, ce vizează tema politicilor de sănătate și a managementului bolilor cronice sau e-health. Și urmăresc cum se transformă în bine sistemele de sănătate europene. Unele mai rapid, altele… foarte greu. Toate vor să investească  resursele inteligent, eficient, să crească calitatea și siguranța îngrijirilor medicale, să ofere medicamente, terapii și tehnologii inovatoare. Se creează rețele europene de referință și centre de excelență, în care Pacientul european să beneficieze de cea mai bună expertiză.

Am învățat de acolo și cât de importante sunt asociațiile de pacienți într-un sistem de sănătate modern. Acestea pot schimba legi și pot lupta pentru interesul pacienților, fiind direct motivate. Desigur, pacienții trebuie formați, învățați cum să discute/negocieze cu autoritățile, când acestea spun că nu au bani sau că nu există cadru legal pentru un tratament/procedură sau altceva, cu jurnaliștii, care trebuie să le devină parteneri, cu ceilalți pacienți, care duc în spate povara unui diagnostic greu și a multor lipsuri. Liderii asociațiilor de pacienți trebuie să devină specialiști în management organizațional, în sisteme de sănătate, finanțare, compensare, comunicare, advocacy, engleză etc.

Dacă Pacientul este/ar trebui să fie centrul oricărui sistem de sănătate, profesioniștii (medicii, asistenții medicali) sunt trunchiul sistemului. Vorbim despre migrația de personal de la Est la Vest și ne întrebăm cine va rămâne să aibă grijă și de noi. Nu vrem să luăm șansa tinerilor la o viață profesională demnă și capabilă să ofere tehnologii moderne, însă ne-am dori să le putem și noi oferi această demnitate și respect, în țara noastră,  în România și Republica Moldova.

Cele două țări ale noastre au șansa ca împreună să fie mai puternice, cel puțin în domeniul sănătății. Ambele au specialiști desăvârșiți, care își dăruiesc și ultimele resurse pentru pacient. Sunt recunoscătoare unui înger de medic din Republica Moldova, în prezent, chirurg la București, care a salvat mii de vieți, printre care și a unui apropiat de-al meu.

Am avut privilegiul să cunosc oameni minunați în Republica Moldova, cu care vreau sa construiesc și să le dăruiesc ceea ce am acumulat în atâția ani – prin ceea ce fac, vreau să învăț de la partenerii mei de la Chișinău (pentru că la multe capitole din sănătate, Republica Moldova are ce ne învăța) și rămân același susținător al asociațiilor de pacienți care, sper, vor deveni o forță a luminii și în Republica Moldova, în beneficiul pacienților moldoveni. Împreună învățăm să schimbăm lucrurile în bine, împreună suntem mai puternici.

Multă Sănătate!

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: