Politici de Sanatate

Digitalizarea sistemului de sănătate din Republica Moldova

13 martie
22:14 2019
Digitalizarea sistemului de sănătate din Republica Moldova

Interviu cu Silvia Radu, ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Ați preluat acum câteva luni mandatul de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale la propunerea Primului Ministru, Pavel Filip, care a mizat mult pe experiența dumneavoastră în management. Fiind un om format în domeniul administrării afacerilor, cum ați utilizat experiența dumneavoastră și cât de mult v-a ajutat aceasta la reformarea celor două domenii extrem de sensibile, cel al sănătății și cel social?

Funcția de manager, pe care am ocupat-o foarte mulți ani, mă ajută să urmăresc obiectivele pe care mi le propun, astfel încât acestea să fie realizate în parametrii stabiliți și la costul lor real. Experiența din management poate fi de folos oricărui ministru. Noi realizăm politici publice și administrăm banul public. Trebuie să fim eficienți, să propunem lucruri fezabile pentru domeniul nostru, care pot fi aplicate, și să gestionăm corect și eficient banul public. Cred că experiența din mediul privat mă ajută în acest scop. Eu am venit în sistemul public cu rigurozitatea pe care o impune mediul privat, astfel încât populația să beneficieze de servicii de sănătate și sociale calitative, la prețuri accesibile.

Pot să vă dau un exemplu concret: în unele instituții medicale am depistat că erau cheltuiți banii pe lucruri care nu erau strict necesare cum ar fi procurarea ascensoarelor noi, în condițiile în care nu erau paturi adecvate pentru pacienți. Deci, este foarte important să ne implicăm, în primul rând, pe lucruri care sunt absolut necesare, și apoi, dacă avem resurse financiare, să ne permitem altele.

Una dintre activitățile cu care v-ați început activitatea de ministru a fost evaluarea macroeconomică a sistemului de sănătate. Ce ați reușit să identificați?

Am analizat atent care este situația actuală în sistemul de sănătate. Sunt probleme, neajunsuri, avem mult de muncit pentru ca sistemul nostru de sănătate să corespundă tuturor standardelor internaționale. Recunosc că s-au făcut multe lucruri bune în toți acești ani, dar avem încă multe de realizat. Suntem într-un întreg proces de reforme. Se iau măsuri care, pe de o parte, să asigure salarii bune și condiții de muncă decente pentru cadrele medicale. Pe de altă parte, avem ca prioritate asigurarea accesului populației la servicii medicale calitative și eficiente. Suntem în proces de implementare a reformei asistenței medicale primare, prin care ne-am propus să asigurăm cu medici de familie fiecare localitate rurală. Rolul medicului de familie în sistemul de sănătate este esențial, acesta fiind prima persoană de contact cu pacientul.

Sunt măsuri în curs de implementare, dar eu vreau mai mult, vreau să ajungem la etapa în care să începem digitalizarea procesului medical. Pacientul trebuie să aibă cardul lui de sănătate, unde să fie stocat istoricul medical, iar doctorul să opereze în calculator și să îi ofere pacientului cea mai bună soluție pentru problemele lui de sănătate. În acest mod vom putea gestiona eficient banii, iar pacientul nu va avea de suferit financiar sau psihologic, ca atunci când este trimis de la un doctor la altul.

Trebuie să revoluționăm sistemul de sănătate din Moldova și acest lucru îl vom putea realiza prin digitalizarea acestuia.

La ce etapă ne aflăm din acest punct de vedere?

Introducerea procesului de digitalizare este prioritatea mea. Am fost și la o expoziție de profil în Turcia. Am avut discuții cu partea turcă, ei pot să ne ajute în tot acest demers. Sper să pornim acest proces cât mai curând. Odată cu digitalizarea sistemului de sănătate, în primul rând vom putea gestiona corect actul medical, medicii vor fi mult mai informați despre pacient, în orice situație, iar pacientul nu se va pierde în sistemul de sănătate, dar va beneficia de asistență medicală calitativă și eficientă.

Ați identificat cele trei mari categorii de probleme cu care se confruntă sistemul sanitar din Republica Moldova – finanțarea sistemului, calitatea serviciilor și resursele umane din sănătate. Ce măsuri aveți în vedere pentru a rezolva aceste probleme?

După cum am menționat, trebuie să asigurăm medicii cu salarii mai mari. Medicilor trebuie să le oferim șansa de a lucra în Republica Moldova, iar acest lucru înseamnă să le dăm un venit decent, ca să poată trăi fără grija zilei de mâine. De aici pleacă totul. Dacă vrem calitate, atunci trebuie să plătim și doar așa putem obține calitatea. Există bani în buget, doar că aceștia trebuie cheltuiți eficient și nu aruncați în găuri negre. Datorită economiilor de la buget, am reușit să majorăm salariile medicilor, personalului medical mediu și inferior cu 25%, 12% și 10 %. Nu ne oprim aici, vom lua măsuri pentru ca medicii să aibă salarii decente, condiții mai bune de muncă, iar odată cu aceasta vom obține o calitate mai bună a actului medical. Îmi propun să venim cu fapte, nu doar cu vorbe.

Și care sunt cele mai importante prevederi ale conceptului de reformare a sectorului spitalicesc?

Acum lucrăm la un asemenea plan împreună cu colegii de la minister și experți în domeniu. Nu pot să vă ofer prea multe detalii la această etapă, dar ce pot să spun este că în centrul politicilor de sănătate trebuie să stea pacientul. Spitalele din Republica Moldova trebuie să presteze servicii calitative. Cert este că nici un spital nu se va închide. Un alt lucru clar este că ce s-a creat acum 50 ani nu mai poate funcționa în condițiile de astăzi. Lucrurile s-au schimbat, este nevoie de o regândire a sistemului. Avem spitale unde există 1.200 de paturi, iar necesitatea reală este de 320 de paturi. Sunt bani utilizați ineficient și atunci ar fi mai bine ca acest spital să aibă oficial 320 de paturi, iar unele servicii specializate să fie redirecționate către un alt spital. Obiectivul acestei reforme este ca pacienții să beneficieze de servicii medicale calitative și eficiente.

O bună parte dintre profesioniștii din Asistența Medicală Primară, în special cei tineri, au salutat lansarea liberei practici în AMP. Care sunt, în viziunea dumneavoastră, rezultatele scontate ale acestei reforme?

Vom putea avea medici în mediul rural cu salarii foarte bune și care vor fi stimulați să își facă munca așa cum trebuie, iar cetățenii nu vor trebui să mai parcurgă distanțe lungi pentru a ajunge la doctor. Cetățenii, din orice capăt al țării, vor beneficia de serviciile medicului de familie chiar în localitatea lor. Cred cu tărie că această reformă va aduce doar beneficii atât medicilor, cât și pacienților. Medicii vor avea salarii mult mai mari, condiții de muncă moderne și, cel mai important, vor activa individual, își vor gestiona singuri activitatea. Pacienții vor fi mult mai satisfăcuți de actul medical.

Ce părere aveți despre colaborarea între autoritățile publice, mediul de afaceri și societatea civilă în menținerea și promovarea sănătății populației?

Promovarea sănătății trebuie să fie un proces de educare continuu. Suntem în epoca internetului, când cetățenii sunt inundați de informații și uneori acestea nu sunt de cea mai bună calitate. Avem oameni care se tratează într-un anumit fel pentru că așa au citit pe internet, dar greșesc. De aceea, trebuie să fim uniți toți: ONG-urile, mediul de afaceri, sistemul public, și să conlucrăm pentru educarea populației. Oamenii trebuie să aibă noțiunile de bază și să știe că, dacă au o maladie, trebuie să meargă la doctor. Medicină din auzite nu există. Când tehnica și știința evoluează atât de repede, este păcat să nu ținem cont de ce ne prescrie medicul și să nu îi ascultăm sfaturile.

Referitor la proiectele desfășurate în parteneriat cu Ministerul Sănătății din România, ați declarat recent că aveți în vedere o serie de proiecte noi. Ne puteți spune ce domenii vizează acestea?

Da, urmează să avem o colaborare intensă cu Guvernul României, în special în domeniul sănătății. În acest sens, am semnat împreună cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, Planul de acțiuni de cooperare pentru perioada 2019-2020 în domeniul sănătății și științelor medicale. Urmează să dezvoltăm proiecte transfrontaliere comune în cadrul „Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020” și să cooperăm în domeniul asistenței medicale de urgență, al planificării resurselor umane în sectorul sănătății, în modernizarea sistemului medical informațional și în domeniul îmbătrânirii active, geriatrie și gerontologie.

România ne va oferi sprijin în implementarea reformelor în sectorul spitalicesc, în asistența medicală primară, asistența medicală urgentă și serviciile comunitare.

De asemenea, partea română s-a angajat să ne sprijine în instruirea cadrelor medicale și realizarea schimbului de informații utile în chestiuni prioritare, cum ar fi sănătatea publică, transplantul, bolile infecțioase, supravegherea transfrontalieră a maladiilor transmisibile, campaniile de vaccinări, sănătatea mintală, prevenția bolilor cardiovasculare și oncologice, asistența medicală primară, asistența medicală urgentă și serviciile comunitare.

De Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: