Trei sferturi dintre centrele medicale din Anglia care au răspuns la un sondaj realizat de The BMJ se bazează în continuare pe notițele de hârtie și pe fișele de tratament ale pacienților în format fizic, în ciuda progreselor înregistrate în direcția înregistrărilor și prescrierii electronice. Rezultatele au venit chiar în momentul în care un grup de experți convocat de o comisie a Camerei Comunelor a concluzionat că guvernul britanic nu a reușit să îndeplinească un obiectiv-cheie de a elimina prescrierea pe hârtie în spitale și de a introduce prescrierea digitală sau electronică în întregul National Health Service (NHS) până în 2024.
Jo Best, jurnalist independent și medic, susține că o dependență continuă de hârtie este mai puțin sigură și mai puțin eficientă, iar dificultățile legate de schimbul de dosare electronice împiedică chiar și cele mai avansate centre medicale să își valorifice întregul potențial. În cadrul Planului pe termen lung al NHS, centrele medicale sunt provocate să atingă „un nivel de bază de digitalizare până în 2024” și să „accelereze implementarea sistemelor și aplicațiilor de evidență electronică a pacienților (EPR)”, explică ea. Obiectivele actuale sunt ca 90% dintre centrele medicale NHS să aibă un sistem EPR până la sfârșitul anului 2023, iar 95% până în martie 2025. Cifrele NHS din luna mai a acestui an arată că 88% dintre centrele NHS din Anglia au acum sisteme EPR. Cu toate acestea, sondajul realizat de The BMJ arată că notele pe hârtie rămân prevalente. BMJ a întrebat 211 centre de asistență medicală acută, comunitară și de sănătate mintală dacă utilizează notițe ale pacienților și fișe de tratament pe hârtie, în format electronic sau în ambele formate. Două centre, Royal Free London și Liverpool Women’s Foundation Trusts, au declarat că nu au putut furniza informațiile solicitate; 24 de centre nu au răspuns. Dintre cele 182 de centre care au răspuns la întrebările referitoare la notele pacienților, 4% (șapte centre) au declarat că utilizează doar note pe hârtie, iar 25% (45 de centre) au utilizat în totalitate suportul electronic. Restul de 71% (130 de trusturi) au folosit atât note pe hârtie, cât și un sistem EPR. Mai mult, cantitatea de hârtie generată de către centrele medicale poate fi uluitoare; Barking, Havering, and Redbridge University Hospitals NHS Trust estimează că generează 25 de milioane de pagini de hârtie de format A4 pe an, de exemplu.
Pentru fișele de tratament, hârtia este aproape la fel de longevivă, scrie Jo Best. Dintre cele 172 de centre care au răspuns la întrebările referitoare la faptul dacă prescrierea și administrarea medicamentelor se face pe hârtie, pe suport electronic sau în ambele variante, 27% (46 de centre) au declarat că folosesc doar un sistem electronic. Alte 64% (110 centre) folosesc o combinație de prescriere electronică și pe hârtie, iar 9% (16 centre) folosesc doar fișe de tratament pe hârtie. Cu toate acestea, într-un sondaj efectuat de Oxleas NHS Foundation Trust în rândul a 250 de angajați după implementarea unui sistem electronic de prescriere și administrare a medicamentelor (EPMA), 96% dintre respondenți au constatat că sistemul electronic a economisit timp și 93% au declarat că preferă prescrierea electronică în locul celei pe hârtie.
De asemenea, utilizarea prescripției electronice poate reduce erorile de medicație cu 30% în comparație cu prescripția pe hârtie, arată cifrele guvernamentale. Cercetătorii au discutat, de asemenea, cu unele centre dacă urmăresc incidentele grave care se referă în mod specific la hârtie – de exemplu, o doză de medicament citită greșit, un set pierdut de note ale pacientului sau un plan ilizibil. Multe din acestea au spus că nu urmăresc în mod specific dacă hârtia a fost un factor care a contribuit la un incident grav. Dintre cele care au fost în măsură să monitorizeze incidentele grave legate de hârtie, majoritatea au raportat între zero și trei incidente în ultima perioadă de 12 luni monitorizată de centrul medical. Prescrierea electronică „este cu siguranță mai sigură”, spune Linda Karlberg, medic generalist stagiar în Edinburgh, care și-a petrecut ultimii doi ani într-un centru medical cu un număr mare de hârtii.
În timp ce sistemele electronice sunt adesea prezentate ca permițând întregului personal să lucreze dintr-o singură fișă, prezentând o imagine de ansamblu clară a pacientului, Best subliniază că, la fel ca în cazul notelor pe hârtie, schimbul de informații între sistemele electronice poate fi o provocare. De exemplu, un raport realizat în 2021 de către Institution of Technology and Engineering a constatat că lipsa unor standarde tehnologice convenite, problemele legate de consimțământul pacienților cu privire la modul în care pot fi utilizate datele și lipsa competențelor digitale adecvate împiedică NHS să asigure o mai bună interoperabilitate între sistemele electronice.
Bogdan G.