Politici de Sanatate

Dezvoltarea medicamentelor în SUA, încurajată de politica de preț

10 februarie
12:40 2016
Dezvoltarea medicamentelor în SUA, încurajată de politica de preț

Industria biofarmaceutică din Statele Unite ale Americii a avut un nou an prosper în 2015. FDA a aprobat 45 de noi medicamente anul trecut, cele mai multe din 1996 încoace, când 53 de noi produse au primit undă verde pe piața americană. Comparând însă aprobările din 1996 cu cele din 2015, se observă numeroase schimbări în programele de dezvoltare a medicamentelor, susține fostul șef al Departamentului de cercetare și dezvoltare al companiei Pfizer, John LaMattina, într-o analiză publicată în revista Forbes.

Aprobările medicamentelor din 2015 demon­strea­ză că promisiunea de stabilire a prețu­rilor favorabile a stimulat inovarea și a îmbunătățit starea de sănătate a multor oameni.

Cele mai multe medicamente aprobate în 1996 au fost cele cu moleculă mică, inclusiv unul dintre cele mai vândute produse din toate timpurile, Lipitor (atorvastatină). De reținut este și că în 1996 au apărut doar două biologice — analogul de insulină Humalog și interferonul beta 1a Avonex, notează John LaMattina. Aprobările din 1996 sunt o reflectare a strategiei corporatiste și a filosofiei de cercetare îmbrățișate de industria farmaceutică la momentul respectiv: de a găsi medicamente pentru a trata milioane de pacienți care suferă de boli comune. Modelul de „blockbuster” din acea perioadă se referea la a deține medicamente cu preț moderat, prescrise pe scară largă. Până și medicamentele oncologice aprobate în 1996, cum ar fi Camptosar, urmau tendința de a fi agenți citotoxici utilizați pentru a lupta împotriva mai multor tipuri de cancer. Companiile nu au abandonat complet această abordare, explică în analiză John LaMattina. În 2015, au fost aprobate medicamente cu potențial de a deveni blockbustere de miliarde de dolari doar pentru că pot trata populații mari de pacienți cu boli de inimă (Entresto — Novartis), cu psoriazis (Cosentyx — Novartis) sau cu diabet zaharat (Tresiba — Novo Nordisk). Cu toate acestea, a crescut numărul medicamentelor adresate unei categorii restrânse de pacienți, care pot aduce venituri ridicate prin prisma prețurilor mari percepute. Acest lucru poate fi observat la cele 14 noi medicamente oncologice apărute pe piața americană anul trecut, cum ar fi „terapiile specifice” care targetează anumite mutații genetice – Ibrance (Pfizer) pentru cancerul de sân și Alecensa (Roché) pentru cancerul pulmonar. Dezvoltarea și aprobarea acestor terapii sunt nemaipomenite pentru pacienți și oncologi, însă prețurile sunt pe măsură – aproximativ 100.000 de dolari pe an.

O altă mare diferență este creșterea continuă a numărului de medicamente pentru bolile rare. Șase astfel de produse au fost aprobate în 2015. Schimbarea prețurilor pentru medicamentele pentru LDL-colesterol este o altă noutate a anului trecut. Într-un moment în care atorvastatina (ingredientul activ al Lipitor) poate fi cumpărată foarte ieftin, iar prețurile pentru noile medicamente pentru LDL-colesterol scad, inhibitorii PCSK-9 Repatha (Amgen) și Praluent (Regeneron-Sanofi) au prețurile de listă mai mari cu 14.000 de dolari per pacient per an.

„Dacă aș fi intrat într-o ședință la Pfizer în anii ’90 cu un portofoliu de cercetare bazat pe producerea de medicamente al căror succes depindea de această metodă de stabilire a prețurilor, aș fi fost dat afară din cameră. Ar fi fost aberant să propun realizarea unui nou medicament de care ar putea beneficia doar 20 de pacienți pe an. Dar lucrurile s-au schimbat foarte mult. Acum există stimulente uriașe pentru descoperirea medicamentelor care tratează boli rare sau care targetează anumite tipuri de cancer. În plus, studiile clinice necesare pentru aprobarea FDA pot fi foarte mici, cu mai puțin de 200 de pacienți. Nu trebuie uitat că principalul motiv care stă la baza derulării acestor programe este un venit mare bazat pe prețurile percepute”, consideră John LaMattina.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: