Politici de Sanatate

Dezbatere pentru accesul pacienților la medicamente

31 ianuarie
14:19 2017
Dezbatere pentru accesul pacienților la medicamente

Pacienții cu boli rare sau fără alternativă terapeutică vor avea mai ușor acces la medicamente, potrivit unui proiect de Ordin al Ministerului Sănătății.

La solicitarea Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Ministerul Sănătății a organizat ședința publică de dezbatere a proiectului de Ordin privind modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 861/2014 pentru aprobarea criteriilor și metodologiei de evaluare a tehnologiilor medicale, a documentației care trebuie depusă de solicitanți, a instrumentelor metodologice utilizate în procesul de evaluare privind includerea, extinderea indicațiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în/ din Lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, precum și a căilor de atac.

”În principiu se dorește accelerarea procesului de aprobare a dosarelor pentru bolile rare și pentru bolile care nu au alternativă terapeutică. Sunt o mulțime de tehnicalități legate de produsele care se acordă produselor, criteriile, modul în care sunt împărțite bolile pe diverse patologii și tipurile de cancere, tipurile de boli rare cancere rare, șamd. Din păcate, încă nu vorbim de medicamente care să aibă o largă adresabilitate pentru populație, ci doar pe niște nișe foarte înguste”, a  explicat Dan Zaharescu, președinte executiv ARPIM.

 

Efecte

În contextul în care asociațiile de pacienți se tem că scăderea prețului medicamentelor cu 35% ar duce la dispariția multor produse de pe piață, Ordinul înaintat de Ministerul Sănătății este văzut ca un pas înainte. ”Sunt reglementări care permit pacienților un acces mai ușor la anumite medicamente care sunt greu aduse în România. În celelalte state se actualizează lista de medicamente compensate cu zecile pe an. La noi sunt foarte puține, în ultimii 3 ani am avut doar 40 de molecule. Sunt criterii care avantajează anumite produse, anumite medicamente. Pacienții cu tuberculoză multiplă rezistentă vor avea acces mai ușor la medicamente, pacienții cu boli rare vor beneficia mai repede de medicamentele orfane. Este un lucru pozitiv, sperăm să ne ajute și pe noi să continuăm tratamentul și să avem medicamente în România. Mai există și o a doua temă, care probabil va fi  discutată în perioada următoare, privitor la prețuri și ce vom face dacă aceste medicamente care intră în piața românească rămân aici și sunt disponibile pacienților români”, a atras atenția Radu Gănescu, președinte al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

Aplicarea Ordinului în forma actuală ar aduce beneficii majore pacienților cu forme rezistente de tuberculoză. ”Modficarea va permite intrarea pe piață a medicamentelor pentru tuberculoza multidrog rezistentă. Toate medicamentele recomandate de OMS primesc 80 de puncte și sunt deja incluse în schema de compensare. În România sunt doar 4 medicamente pentru tuberculoză, aplicarea acesui Ordin ar fi o normalizare a tratamentului”, a declarat Ștefan Răduț, vicepreședinte al Asociației pentru Sprijnirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

 

Amendamente

La dezbaterea publică au participat atât reprezentanți ai companiilor din industria farma, cât și ai asociațiilor de pacienți, care au adus anumite amendamente Ordinului.”Una dintre problemele ridicate de mine este că, în baza evaluării tehnologiilor medicale, se ia în calcul numărul de pacienți eligibili. Deci, dacă raportul de evaluare a luat în calcul  numărul de pacienți eligibili, Casa de Sănătate să nu mai aștepte de la Ministerul Săntătății un număr care a fost deja comunicat către ANMDM. Dintr-odată ar ușura situația, și nu numai pentru scleroză multiplă, ci și la psoriazis și alte afecțiuni unde sunt blocate mai multe medicamente de aproape 2 ani. Așteptăm concluziile dezbaterilor de astăzi”, a anunțat Rozalina Lăpădatu, președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA). Printre propunerile reprezentanților industriei de profil s-au numărat: implementarea unei grile speciale pentru medicamentele inovatoare care se adresează unor boli prioritare, luarea în considerare și a  produselor care nu au statut de medicamente orfane, dar sunt folosite în bolile rare, contituirea unui grup de lucru comun industrie – autorități care să discute întreaga problematică a accesului pacienților români la medicamente, corelarea proiectului de Ordin cu prevederile HG 18/2017, etc. Toate propunerilor participanților la dezbaterea publică de luni, 30 ianuarie, vor fi analizate de către reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM)

V. Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: