Politici de Sanatate

Deputații europeni solicită o politică farmaceutică a UE pregătită pentru viitor

12 octombrie
14:51 2021
Deputații europeni solicită o politică farmaceutică a UE pregătită pentru viitor

Politicile de sănătate ale UE ar trebui să fie centrate pe pacient, inclusiv pe medicamente disponibile și la prețuri accesibile. De asemenea, trebuie să existe sprijin pentru o industrie farmaceutică inovatoare, competitivă și neutră din punct de vedere climatic. Nu în ultimul rând, trebuie asigurate prevederea și prevenirea penuriei de medicamente în urma lecțiilor învățate din pandemie. Deputații europeni solicită măsuri naționale și europene pentru a garanta că toți pacienții au acces la medicamente esențiale și inovatoare în condiții de siguranță și la timp.

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) a adoptat marți, 12 octombrie, cu 62 de voturi pentru, 8 împotrivă și 8 abțineri, recomandările sale privind punerea în aplicare a strategiei farmaceutice a UE și viitoarele revizuiri ale cadrului legislativ.

 Abordarea cauzelor profunde ale penuriei de medicamente

Deputații europeni subliniază necesitatea de a crește accesibilitatea și disponibilitatea medicamentelor. Acest lucru înseamnă abordarea cauzelor profunde ale penuriei, creșterea transparenței prețurilor și a finanțării publice a cercetării și dezvoltării, promovarea negocierilor colective privind prețurile și introducerea de măsuri pentru a sprijini o mai mare prezență pe piață a medicamentelor generice și biosimilare. Comisia, statele membre și Agenția Europeană a Medicamentului ar trebui să dezvolte un sistem de alertă timpurie pentru penuria de medicamente, bazat pe o platformă digitală europeană transparentă și centralizată, consideră deputații europeni.

 Creșterea rezilienței și a sustenabilității UE

Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea ca activitatea industriei farmaceutice să fie ecologică și neutră din punct de vedere climatic pe tot parcursul ciclului de viață al produselor, asigurând în același timp accesul pacienților la tratamente farmaceutice sigure și eficiente.

 Alte recomandări includ:

–         introducerea unui ghid terapeutic al UE pentru antimicrobiene și campanii coordonate de sensibilizare cu privire la rezistența antimicrobiană (AMR);

–         promovarea produselor farmaceutice „Made in Europe” prin consolidarea capacității de rezistență a UE în materie de producție și aprovizionare;

–         dezvoltarea unei capacități adecvate pentru producția durabilă de substanțe active, materii prime și medicamente care să reducă dependența de surse externe;

–         facilitarea lansării de studii clinice de amploare coordonate la nivel european;

–         înființarea unui forum politic mai larg la nivel înalt în domeniul farmaceutic.

„Raportul îmbunătățește strategia farmaceutică a UE în vederea următoarei revizuiri și actualizări a legislației farmaceutice a UE, plasând pacienții în centrul politicilor de sănătate. Trebuie să abordăm cu fermitate nevoile medicale nesatisfăcute și să încurajăm accesul la medicamente, promovând în același timp sustenabilitatea sistemelor noastre naționale de sănătate. În același timp, trebuie să consolidăm parteneriatele public-privat din UE pentru o industrie farmaceutică autonomă și rezistentă din punct de vedere strategic, susținută de un sistem eficient de stimulente și guvernată de un sistem de reglementare stabil, actualizat și centrat pe siguranță”, a declarat raportorul Dolors Montserrat.

Etapele următoare

Toți deputații europeni vor vota asupra raportului în timpul sesiunii plenare din noiembrie, rezultatul urmând să alimenteze propunerile Comisiei pentru actualizarea legislației farmaceutice a UE în 2022.

 

BG

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: