Politici de Sanatate

Depistarea precoce și inițierea timpurie a tratamentului – esențiale în managementul corect al bolilor reumatice

13 octombrie
11:25 2015
Depistarea precoce și inițierea timpurie a tratamentului – esențiale în managementul corect al bolilor reumatice

Aproximativ 200.000 de români suferă de o anumită formă de artrită, una dintre principalele cauze de dizabilitate și morbiditate din Europa. Principalul motiv de îngrijorare este că bolile reumatice și musculo-scheletice sunt în continuare depistate tardiv în România, avertizează medicii reumatologi români, care fac apel la intensificarea eforturilor de depistare precoce și de inițiere rapidă a tratamentului adecvat.

“Cu cât pacientul va fi tratat mai aproape de debutul bolii, cu atât mai mult vorbim de oprirea procesului  patologic şi, poate, chiar de vindecarea bolii. De rapiditatea diagnosticării și inițierii terapiei depinde și salvarea articulațiilor afectate. Din păcate, există întârzieri ale ințierii tratamentului care pot ține atât de bolnav (există o perioadă în care pacientul se obişnuieşte cu boala și de multe ori refuză tratamentul), dar și de medic (lipsa cunoștințelor despre boală, mijloace inadecvate de diagnosticare, trimiterea întârziată la reumatolog), iar în acest timp articulația se distruge”, a declarat prof. univ. dr. Ruxandra Ionescu, președintele Societății Române de Reumatologie și secretar general al Ligii Europene contra Reumatismului (EULAR).

Bolile reumatice sunt de mai multe feluri, au cauze și tratamente diferite, dar ceea ce le leagă sunt durerea articulară, care poate fi semnificativă, impotența funcțională și handicapul, care sunt adesea importante. Nu trebuie pierdute din vedere nici costurile personale, economice și sociale asociate acestor boli, atrage atenția prof. univ. dr. Simona Rednic, vicepreședinte al Societății Române de Reumatologie și șeful Clinicii Reumatologie a Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. “Bolile reumatice au nevoie de tratamente diverse, medicamentoase și/sau de reabilitare medicală (gimnastică, proceduri fizioterapeutice, etc). Pentru succesul pe termen lung, participarea pacientului la actul terapeutic devine esențială. De asemenea, înțelegerea propriei boli și a schemei terapeutice sunt elemente cheie pentru creșterea aderenței la tratament, având în vedere că boala ține de obicei o viață întreagă”, explică prof. univ. dr. Simona Rednic.

Conform datelor furnizate de Registrul Român de Boli Reumatice, un sistem informatic în care sunt înregistraţi bolnavii din România care primesc terapie biologică, durata medie a bolii pentru pacienţii români care suferă de poliartrită reumatoidă şi care sunt trataţi cu terapii biologice depășește 13 ani. Prin comparație, în alte ţări, terapia biologică este utilizată la o durată medie a bolii de numai patru-cinci ani. “Asta înseamnă că noi tratăm boala mult mai târziu. Cu cât terapia este aplicata în stadii mai avansate, cu atât rezultatele sunt vizibile mai greu. Sigur că trebuie să tratăm şi aceşti bolnavi, însă dacă dorim să influențăm boala pe termen lung, trebuie să ne concentrăm eforturile de diagnostic și tratament în stadiile timpurii ale bolii, inclusiv la bolnavii tineri, pentru a opri evoluţia bolii, pentru ca aceștia să rămână activi atât social, cât și profesional”, susține conf. univ. dr. Cătălin Codreanu, managerul Centrului de Boli Reumatismale “Dr. Ion Stoia” și președintele Ligii Române contra Reumatismului.

12 octombrie – Ziua Mondială a Artritei

Diagnosticul precoce și inițierea timpurie a tratamentului îmbunătățește managementul bolii și crește calitatea vieții pacienților cu boli reumatice și musculo-scheletice. Îmbunătățirea calității vieții reprezintă și tema centrală a Zilei Mondiale a Artritei 2015 – 2016, sărbătorită anual la 12 octombrie.

Sub sloganul “Artrita este în mâinile tale, acționează!”, Ziua Mondială a Artritei din acest an își propune să încurajeze pacienții cu boli reumatice și musculo-scheletice, profesioniștii din domeniul sănătății, factorii de decizie, cercetătorii și publicul larg să ia măsurile necesare pentru a crește calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu aceste afecțiuni.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: