Politici de Sanatate

DECLARE–TIMI 58 – un studiu de referință pentru schimbarea perspectivei în tratamentul DZ tip 2

13 decembrie
16:59 2018
DECLARE–TIMI 58 – un studiu de referință pentru schimbarea perspectivei în tratamentul DZ tip 2

Prevalența în creștere a diabetului este considerată una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică la nivel global. Mai mult, se estimează că numărul real al persoanelor afectate ar putea fi aproape dublu, atâta timp cât simptomele apar relativ târziu în evoluția bolii. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 (DZ tip 2) au un risc de două-trei ori mai mare de a avea o afectare cardiovasculară decât restul populației, iar complicațiile cardiovasculare în diabet sunt principala cauză de deces, procentul fiind estimat de la 50% până la 75%-80%. Prevenirea acestor complicații este prin urmare o prioritate atât pentru reducerea mortalității și a complicațiilora invalidante ale diabetului, cât și pentru reducerea impactului costurilor asociate acestei afecțiuni. 

Acesta este motivul pentru care cercetările ultimilor ani s-au îndreptat asupra potențialului reducerii acestor complicații, prin introducerea noilor terapii antihiperglicemiante orale, așa cum sunt cele din clasa inhibitorilor SGLT2, ca și a agoniștilor de receptor GLP1, pentru care au fost derulate așa-numitele studii de outcome cardiovascular – CVOT.

„Pacienții care au urmat în acest studiu tratament cu dapagliflozin au avut un risc de insuficiență cardiacă și o spitalizare de insuficiență cardiacă semnificativă statistic în favoarea lor, comparativ cu pacienții care nu au primit această clasă terapeutică la care s-a asigurat echilibrul glicemic folosind toate celelalte clase de medicație antidiabetică care se puteau asocia cu dapagliflozin. Este un studiu foarte complex, trebuie menționat că s-a derulat pe pacienți care aveau marea majoritate peste 60% factor de risc cardiovascular, nu boală cardiovasculară. Sub 40% aveau boală cardiovasculară, ceea ce se suprapune practic peste structura pacienților din viața reală cu diabet zaharat”, a declarat prof. dr. Maria Moța.

Declare–TIMI 58 este cel mai recent studiu din această categorie, ale cărui rezultate finale au fost comunicate la congresul anual al AHA – American Heart Association și publicate simultan în New England Journal of Medicine. Cel mai mare studiu CVOT – 17.160 de pacienți din 33 de țări – cu un profil al populației studiate foarte aproape de realitatea din practica clinică – 40% cu boală CV constituită și 60% doar cu factori de risc CV – DECLARE – a adus date suplimentare cu privire la impactul utilizării dapagliflozin, din clasa SGLT2i, în prevenirea complicațiilor CV și a spitalizării asociate, concomitent cu reducerea riscului afectării renale. Urmărirea specifică a impactului asupra pacienților fără boală CV constituită, spre deosebire de studiile anterioare, care s-au concentrat asupra celor cu boală CV diagnosticată, deschide perspectiva așa-numitei „prevenții primare” a complicațiilor CV și a afectării renale, caracteristice diabetului.

„Este o noutate extraordinară acest consens pentru că are  în vedere ceea ce se întâmplă de fapt în DZ2. DZ2 se asociază cu foarte multe complicații, dacă nu este bine controlat din toate punctele de vedere, iar cea mai de temut complicație a DZ2 este boala cardiovasculară. Fie că este vorba despre infarct miocardic, de insuficiență cardiacă, vorbim despre complicații majore din cauza cărora, din păcate, decedează persoanele cu DZ2. Iar acest consens pune în prim-plan grija pentru această complicație – modalitățile de tratament și de prevenție a complicației cardiovasculare în DZ2. Sigur, trebuie să ne schimbăm și noi modul de a judeca intervenția în diabet, dar trebuie să știe și persoanele cu DZ2 că e foarte important să discute cu specialistul diabetolog, să discute cu medicul de familie în așa fel încât să facă un tratament complex al tuturor factorilor de risc, asta însemnând un stil de viață sănătos, scăderea valorilor tensionale, scăderea valorilor de colesterol, care de fapt se rezumă la optimizarea stilului de viață și la medicația care este adresată acestei reduceri a patologiei CV”, spune prof. dr. Gabriela Roman.

Tratamentul convențional al DZ tip 2 se concentrează asupra reducerii glicemiei la anumite niveluri-țintă urmărite în evoluția pacientului. Susceptibilitatea acestor pacienți de a dezvolta probleme CV, așa cum este insuficiența cardiacă, a cărei mortalitate la cinci ani se ridică la 50% din cazuri, determină un interes tot mai mare al comunității medicale în identificarea acelor terapii care asigură cel mai bun rezultat pentru prevenirea tuturor factorilor implicați în evoluția bolii și instalarea complicațiilor. Pe lângă un control bun glicemic, pacientul trebuie să beneficieze de un tratament care asigură simultan protecție cardiovasculară și renală, fără a omite controlul colesterolului, trigliceridelor, respectarea regimului de nutriție și efort fizic și renunțarea la fumat. Noile clase de medicamente – SGLT2i și GLP-1 RA – au demonstrat că aduc beneficii dincolo de o simplă reducere a glicemiei.

„La sfârșitul anului trecut, la nivel mondial numărul pacienților cu diabet zaharat era undeva peste cifra de 400 de milioane. În România, prevalența bolii este de aproximativ 12%, ceea ce înseamnă că, din 10 persoane adulte, una are diabet zaharat. Este important de remarcat faptul că la fiecare persoană care știe că are diabet zaharat și urmează tratamentul, mai există o persoană care poate avea diabet, dar nu știe acest lucru sau știe că are, dar nu urmează tratamentul. Din totalitatea acestor cazuri de diabet, 90-95% sunt cazuri de diabet zaharat de tip 2, iar restul de 5-10% sunt cazuri de diabet zaharat de tip 1 sau insulino-dependent. La ora actuală, în țările dezvoltate, diabetul zaharat este cauza principală de cecitate/orbire și de amputații la nivelul membrelor inferioare. Prevenirea este foarte importantă”, a declarat prof. dr. Romulus Timar.

DZ tip 2 este recunoscut acum ca o afecțiune multifactorială, în care tratamentul trebuie să vizeze de la început, pe lângă controlul glicemic, și protecția precoce cardio-renală, așa cum recomandă și consensul ADA-EASD, care poziționează noile clase de terapii orale în tratamentul de primă alegere în această afecțiune.

Așa cum arată rezultatele studiului DECLARE, prevenirea insuficienței cardiace sau a progresiei bolii renale prin utilizarea dapagliflozin înainte de apariția oricăreia dintre aceste complicații reprezintă o uriașă oportunitate de a reduce morbiditatea și mortalitatea la această categorie de pacienți, precum și reducerea impactului social și economic al DZ tip 2 asupra societății.  

Autor: Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: