Politici de Sanatate

De ce lumea trebuie să regândească asistența medicală primară după pandemie

27 august
13:11 2021
De ce lumea trebuie să regândească asistența medicală primară după pandemie

Pandemia de COVID-19 a împins la limită multe sisteme de asistență medicală primară (PHC). Creșterea numărului de boli netransmisibile și a speranței de viață se adaugă la această presiune. Încurajarea unei asistențe medicale primare mai solide pentru toți necesită acțiuni decisive. Au trecut mai bine de 40 de ani de când o declarație globală privind asistența medicală primară a cerut guvernelor lumii să ia măsuri urgente. De atunci, potrivit Băncii Mondiale (BM), s-a vorbit mult, dar nu s-a acționat suficient.

În raportul  „Walking the Talk: Reimagining Primary Health Care (PHC) After COVID-19”, elaborat de Banca Mondială, se afirmă: „Timp de aproape o jumătate de secol, țările s-au străduit să țină pasul cu discuțiile despre asistența medicală primară. Nu am construit sisteme de sănătate ancorate în servicii de asistență medicală primară puternice acolo unde era cea mai mare nevoie de ele.” Potrivit raportului, consecințele eșecului de a furniza servicii de sănătate solide au fost dezvăluite de pandemia de COVID-19: „Serviciile de asistență medicală de bază au fost adesea cea mai slabă verigă în răspunsul național și comunitar, în ciuda importanței lor critice ca sprijin pentru a «aplatiza curba»  și a preveni saturarea spitalelor.” Asemănând pandemia cu o zi de cumpănă pentru punerea în aplicare a PHC, raportul evidențiază unele dintre provocările mai ample legate de sănătate și detaliază modul în care ar putea fi depășite eșecurile sistemice ale PHC.

Speranța de viață sănătoasă contează

Speranța de viață la naștere este frecvent utilizată ca indicator al stării de sănătate. În 1990, aceasta era de 65,4 ani. În 2018, aceasta a crescut la 72,6 ani. Cu toate acestea, persoanele din țările cu venituri mici au o speranță medie de viață la naștere mai mică. Ratele ridicate ale mortalității materne și infantile, conflictele și violența, precum și pandemia de HIV se numără printre motivele pentru care se întâmplă acest lucru. Însă Banca Mondială susține că o altă măsură ar putea oferi o imagine mai clară a stării generale de sănătate a populației – speranța de viață sănătoasă (HALE). HALE ia în considerare un set mai larg de rezultate în materie de sănătate, inclusiv cele care nu sunt fatale. De asemenea, arată o disparitate bazată pe venituri. „HALE medie în țările cu venituri ridicate depășește media globală cu aproape 7 ani”, se arată în raport.

Ceea ce înseamnă că unii oameni nu doar trăiesc mai mult. Uneori, aceștia trăiesc mai mult timp cu o sănătate precară, ceea ce poate avea implicații asupra capacității lor de a munci și le poate periclita și mai mult situația generală. Bolile care pot fi prevenite și netransmisibile reprezintă o problemă semnificativă în țările în curs de dezvoltare. În țările cu venituri mici și medii, raportul Băncii Mondiale afirmă: „Peste trei sferturi dintre pacienții cu diabet și 90% dintre persoanele cu hipertensiune arterială nu primesc nicio îngrijire sau o îngrijire inadecvată pentru a-și controla afecțiunile.” Se crede că asistența medicală de calitate slabă este responsabilă pentru aproximativ 60% din toate decesele care pot fi prevenite prin asistență medicală în aceste țări, continuă raportul.

Reconstrucția PHC post-pandemie

Raportul BM afirmă că aceasta este „o șansă unică în generație pentru o schimbare structurală a sistemului de sănătate”. Acesta face apel la reforme și la o reevaluare a obiectivelor pentru a face din furnizarea de asistență medicală solidă pentru toți o prioritate. Acest lucru va crea o distribuție mai echitabilă a asistenței medicale și ar trebui să însemne că lumea este mai bine pregătită pentru a face față oricăror pandemii viitoare sau calamități similare de mare amploare în domeniul sănătății publice.

Dar, conform Băncii Mondiale, „trebuie să se ajungă în cele din urmă la fapte și la vorbe”. În acest scop, Banca Mondială își va concentra eforturile în trei domenii-cheie – creditare, învățare și leadership – pentru a contribui la realizarea unor servicii medicale de asistență medicală primară îmbunătățite în țările în care este cea mai mare nevoie de ele.

Împrumuturi: accelerarea accesului la finanțare pentru reformele în domeniul asistenței medicale primare

Concentrându-se pe facilitarea accesului țărilor care au nevoie de fonduri pentru reformele sistemului orientate către PHC.

Învățare: mobilizarea cunoștințelor relevante pentru practică în domeniul asistenței medicale primare de sănătate publică

Consolidarea centrelor de cunoștințe la nivel mondial și oferirea de ajutor pentru a sprijini integrarea cunoștințelor în materie de PHC în politici și programe.

Leadership: elaborarea de opțiuni de politică specifice fiecărei țări prin dialog

Sprijinirea conducerii naționale în eforturile de reformă în domeniul asistenței medicale primare și sprijinirea creării unei platforme de dialog politic, consiliere și asistență tehnică pentru ministerele sănătății și ministerele de finanțe din întreaga lume.

„O abordare a îmbătrânirii sănătoase pe tot parcursul vieții este din ce în ce mai importantă acum când speranța de viață a crescut la nivel global”, spune Sofiat Akinola, șef de proiect, Shaping the Future of Health and Healthcare la Forumul Economic Mondial. „Trebuie să ne asigurăm că anii câștigați sunt trăiți în condiții bune de sănătate, să ne concentrăm pe prevenție și să ne asigurăm că sistemul nostru de sănătate este sustenabil pentru a răspunde cerințelor generațiilor prezente și viitoare.”

 

BG

Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2021/07/fixing-healthcare-after-covid/

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: