Politici de Sanatate

Davos 2023: ce trebuie să știm despre viitorul sănătății globale

27 ianuarie
12:23 2023
Davos 2023: ce trebuie să știm despre viitorul sănătății globale

Liderii mondiali s-au reunit la Davos, în perioada 16-20 Ianuarie 2023, pentru prima reuniune anuală de iarnă a Forumului Economic Mondial cu prezență fizică de la începutul pandemiei de COVID-19. Pe ordinea de zi s-au aflat o serie de probleme legate de sănătate și asistență medicală, printre care tuberculoza și criza climatică.

Starea pandemiei: COVID-19, după trei ani

În aceeași zi în care începea reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, la 21 ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății publica primul său raport de situație privind noul virus Coronavirus (2019-nCov). Acesta preciza că au existat 282 de cazuri confirmate de pneumonie de „etiologie necunoscută” în patru țări: China, Thailanda, Japonia și Coreea. De asemenea, au existat șase decese în orașul în care a început, Wuhan. Până în prezent, COVID-19, așa cum o cunoaștem acum, a ajuns să ucidă peste 6,7 milioane de persoane și au fost confirmate peste 660 de milioane de cazuri la nivel mondial. De asemenea, au fost administrate peste 13 miliarde de vaccinuri până în prezent, potrivit OMS. Participanții la dezbaterea privind sănătatea globală au avertizat că pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat încă și că nu trebuie să ne complăcem. „Problema pe care o avem în acest moment este că, de la începutul anului 2022, am avut suficiente vaccinuri pentru a furniza tot ceea ce doresc țările. Provocarea a fost să obținem cererea”, a declarat Seth F. Berkley, CEO Gavi, Alianța pentru vaccinuri. Alături de pandemia de COVID-19, alte teme de interes privind sănătatea globală pentru anul 2023 s-au aflat pe agenda întâlnirii de la Davos:

  • Economia sănătății femeilor: de ce continuă să persiste decalajele de sănătate și bunăstare în funcție de gen și ce politici și acțiuni sunt necesare pentru a îmbunătăți situația?
  • Eliminarea tuberculozei: Cum ajungem acolo? Ce mecanisme pot accelera dezvoltarea și implementarea unor vaccinuri sigure și eficiente împotriva tuberculozei? În acest sens, Jeremy Farrar, Wellcome Trust, a avertizat că nu trebuie să ne concentrăm prea mult asupra vaccinurilor: ”Vaccinurile vor schimba lucrurile, dar numai atunci când vor fi integrate în orice altceva”. Peter Sands, Fondul Global, a adăugat: „Perspectiva unui vaccin, diagnostice mai bune, avem deja tratamente mai bune pentru tuberculoza rezistentă la medicamente, ceea ce ne va permite să ne facem treaba mai eficient”. El a subliniat, de asemenea, că tuberculoza este „o boală care există de foarte mult timp și pe care am dovedit că o putem elimina ca amenințare la adresa sănătății publice în toate țările cele mai bogate din lume și, cu toate acestea, permitem ca milioane de oameni să se îmbolnăvească și să moară în continuare”. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus,  director general OMS, a reluat acest lucru, subliniind că națiunile bogate trebuie să schimbe acest model de comportament: „Doar atunci când țările bogate sunt afectate, atunci devine o problemă serioasă.”
  • Plasarea sănătății în centrul acțiunilor climatice. Ce pași sunt necesari pentru a plasa sănătatea globală în centrul acțiunii climatice și pentru a proteja indivizii la nivel global?
  • Sistemele de sănătate. Ce este necesar pentru a debloca accesul echitabil pentru toți, construind în același timp sisteme de sănătate rezistente la crize?

Către o lume cu zero decalaje în materie de sănătate

Folosind lecțiile învățate din răspunsul la pandemie, raportul Global Health and Healthcare Strategic Outlook: Shaping the Future of Health and Healthcare stabilește o viziune pentru 2035 bazată pe patru piloni strategici: 1. acces echitabil și rezultate; 2. transformarea sistemelor de sănătate; 3. tehnologie și inovare; 4. sustenabilitate ecologică,  având ca obiectiv fundamental echitatea. Pentru a aborda inegalitățile globale în materie de sănătate, Rețeaua globală pentru echitate în sănătate a Forumului și partenerii săi au lansat angajamentul „Zero decalaje în materie de sănătate”: primul angajament global și multi sectorial din lume privind echitatea în materie de sănătate. Acesta subliniază necesitatea și angajamentul față de o abordare multidisciplinară și o acțiune concertată între sectoare și organizații la nivel global pentru a promova echitatea în materie de sănătate.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: