Politici de Sanatate

Cum comunicăm reforma Sănătății?

28 februarie
16:57 2017
Cum comunicăm reforma Sănătății?

Creșterea gradului de educare a populației în Republica Moldova, realizată de o echipă mixtă de experți români și moldoveni. 

Ministerul Sănătății din Republica Moldova a inițiat o campanie mediatică de promovare a reformelor în sistemul de sănătate, care se întemeiază pe o evaluare a sistemului public de sănătate realizată cu sprijinul unor instituții internaționale. Potrivit ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, prioritățile de dezvoltare a sistemului de sănătate sunt serviciile de medicină primară, accesul la medicamente compensate și gratuite și serviciile medicale de calitate în spitale.

Obiectivul principal al acțiunilor mediatice din Republica Moldova este accesul echitabil al populației la serviciile medicale în sistemul public de sănătate, asigurarea tratamentelor necesare de calitate și la timp și, implicit, îmbunătățirea stării de sănătate a cetățenilor Republicii Moldova. „O nouă prioritate pentru minister este aceea de a comunica eficient despre toate măsurile întreprinse în acest sistem. Pe parcursul audienţelor pe care le-am avut în teritoriu, am înţeles că oamenii nu sunt suficient informaţi despre drepturile lor, cum să beneficieze de medicamente compensate. Vom avea campanii de comunicare pentru cetăţeni: să renunţe la automedicaţie, să promoveze un mod sănătos de viaţă, să nu facă abuz de produse nesănătoase“, a afirmat Ruxanda Glavan. Campania de informare a populaţiei include spoturi informative pe posturile TV şi radio despre serviciile medicale de care poate beneficia populaţia şi modul în care e necesară interacţiunea lor.

Campanie de comunicare

Campania a fost realizată și implementată de Centrul Strategii și Politici de Sănătate, condus de dr. Inga Pasecinic. „Sistemul de sănătate este un sistem mult prea important și sensibil pentru societatea Republicii Moldova. O reformă de asemenea anvergură nu poate porni fără voinţă politică şi suport. O reformă nu are loc nici peste noapte, nici peste un an. De multe ori, eșecul unei măsuri care vizează o schimbare în bine este rezultatul unei comunicări ineficiente. Nu putem face anumite schimbări dacă nu le analizăm bine și nu le comunicăm cetățenilor. Pentru ca populația să beneficieze de pe urma măsurilor întreprinse de Ministerul Sănătății în scopul facilitării accesului populației la servicii medicale și farmaceutice de calitate, este necesar ca ele să fie cunoscute de către toți actorii din sistem“, a afirmat Inga Pasecinic, președinte CSPS.

Echipa română care a realizat strategia pentru creșterea gradului de educare a populației în domeniul sănătății a fost formată din Maria Vasilescu, publisher revista Politici de Sănătate, și Mihaela Tănase, consilier al președintelui CASMB.

„Am văzut în ultimii ani multe schimbări în bine în sistemul de sănătate din Republica Moldova. Ministerul Sănătății comunică bine acțiunile pe care le are în vedere – știm că populația este destul de rezistentă la schimbare, la nou, iar o comunicare corectă și continuă poate asigura transmiterea mesajului clar către populație, dar și către profesioniștii din Sănătate, înțelegerea acestuia și implementarea cu succes a măsurilor de reformă. Avem exemple în România de cel puțin două proiecte strategice pentru populație, în domeniul Sănătății, care au eșuat din cauza deficiențelor de comunicare. Pe de altă parte, Ministerul Sănătății din Republica Moldova a luat măsuri de creștere a accesului populației la medicamente compensate și gratuite, ceea ce situează această țară pe un loc fruntaș, chiar și comparativ cu sisteme de sănătate dezvoltate. Și, nu în ultimul rând, observ în Republica Moldova o dorință reală de reformă a sistemului, profesioniști bine pregătiți în domeniul politicilor publice, manageri de spitale responsabili și medici de familie dăruiți pacienților lor“, a declarat Maria Vasilescu în cadrul conferinței de presă ce a lansat această campanie a Ministerului Sănătății.

Prioritățile reformei

Protecția sănătății publice, accesul la medicamente și serviciile medicale de calitate sunt prioritățile Ministerului Sănătății din Republica Moldova. Reforma demarată în 2017 va dura şapte ani. Potrivit Ruxandei Glavan, medicul de familie este o verigă esențială într-un sistem de sănătate eficient și performant, iar asigurarea accesului la medicamente compensate și gratuite garantează îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Extinderea listei de medicamente compensate și gratuite, care a început în 2016, va continua și în 2017.

„Începînd cu 1 octombrie 2016, a fost extinsă Lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Astfel, populația beneficiază de o listă extinsă de medicamente compensate, care constituie 140 de Denumiri Comune Internaționale (cu 65 DCI mai multe). De asemenea, din luna ianuarie 2017, toți pacienții cu hepatită C din Republica Moldova au inițiat tratamentul fără interferon. În condițiile în care, în cele mai dezvoltate țări din Europa, pacienții cu hepatita C beneficiază de acest tratament inovator doar în stadii avansate de boală, în Republica Moldova tratamentul este oferit tuturor pacienților cu hepatita C, indiferent de gradul de fibroză“, a declarat ministrul Ruxanda Glavan.

Alte măsuri luate în acest domeniu sunt: extinderea, până la 18 ani, a vârstei la care copiii beneficiază de medicamente gratuite, simplificarea procedurii de obținere a preparatelor medicamentoase pentru pacienții cu maladii oftalmologice și neurologice, majorarea duratei pentru care se prescriu pe un formular de rețetă medicamentele compensate de la două luni la trei luni etc.

Pentru anul 2017, Ministerul Sănătății planifică îmbunătățirea mecanismelor de includere a medicamentelor în lista celor compensate, implementarea procedurilor de negociere a prețurilor și stabilirea plafonării costurilor la medicamentele compensate, ceea ce va permite extinderea listei medicamentelor compensate și asigurarea unui acces mai bun al populației la medicamentele esențiale. De asemenea, Ministerul Sănătății va promova în continuare includerea pentru compensare a dispozitivelor medicale.

11 spitale regionale

În privința serviciilor medicale de calitate, spitalele vor fi dotate cu echipamente moderne de diagnosticare și tratament. „În zona Nord a Republicii urmează să construim un Spital Central care va fi, de fapt, unul terţiar, o copie a Spitalului Clinic Republican din Chişinău. Ne vom concentra pe 11 spitale regionale, iar lângă fiecare spital regional vor exista două-trei spitale locale, cu câte 100 de paturi, care vor oferi mai mult servicii de îngrijire şi reabilitare“, a anunțat Ruxanda Glavan.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: