Politici de Sanatate

Cum ar fi fost lumea dacă…

31 august
11:29 2021
Cum ar fi fost lumea dacă…

În decembrie 2019, rețeaua sofisticată de supraveghere internațională a alertat lumea cu privire la unele cazuri neobișnuite de „gripă” în Wuhan, China, și a fost capabilă să împărtășească secvența genomică și informațiile despre boală chiar mai repede decât cele 20 de zile care ar fi fost necesare. Imediat, un sector de diagnosticare promptă a intrat în acțiune, producând testele specifice, precise și rapide, la scară largă pentru a detecta din timp noi cazuri, a monitoriza contactele și a ghida intervenția critică în domeniul sănătății publice. Activitatea de cercetare & dezvoltare cu privire la noul coronavirus este deja finalizată, iar prototipurile de teste de diagnosticare și produsele terapeutice trebuie să fie doar ajustate înainte de a putea fi supuse, împreună cu vaccinurile, unei evaluări rapide prin intermediul rețelei internaționale de studii clinice stabilite pentru a le confirma rapid siguranța și eficacitatea.

În tot acest timp, capacitățile de producție la nivel mondial sunt activate rapid, fiind gata să producă rapid testele de diagnosticare și să ofere la scară largă produse terapeutice și vaccinuri celor care au nevoie de ele. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), după declararea urgenței de sănătate publică de interes internațional (PHEIC), adoptă protocoale convenite care stabilesc „regulile de conduită” pentru o pandemie, accelerează schimbul de date și aprobările de reglementare și declanșează proceduri de achiziții pentru teste de diagnosticare, produse terapeutice și vaccinuri (DTV). Problema financiară… nu este o problemă! Există suficientă finanțare disponibilă și gata de a fi utilizată pentru a pune la dispoziția celor mai sărace țări DTV necesare.

În mai 2020, după 100 de zile, toată lumea are DTV sigure și eficiente, sute de mii de vieți sunt salvate, perioadele de lockdown au fost mult scurtate, iar trilioane de dolari au fost salvate, pentru că producția economică globală nu a fost afectată.

…..

Acest scenariu poate părea neverosimil, dar este posibil. Putem avea DTV sigure și eficiente în termen de 100 de zile de la detectarea unei amenințări pandemice. Acest lucru necesită pregătire, investiții și o abordare fermă. De asemenea, este nevoie de un efort combinat și concertat între guverne, industrie și organizații internaționale. Primele 100 de zile, atunci când te confrunți cu o amenințare pandemică sau epidemică, sunt cruciale pentru a schimba cursul acesteia și, în mod ideal, pentru a preveni transformarea ei în pandemie. În aceste 100 de zile, intervențiile de sănătate publică non-medicale, cum ar fi distanțarea socială, izolarea, depistarea contactelor și echipamentul de protecție personală (PPE) sunt esențiale, dar cele mai bune trei arme pe care le avem pentru a învinge o amenințare patogenă sunt diagnosticarea, terapia și vaccinurile. Împreună, acestea pot salva milioane de vieți.

Tot acest scenariu este disponibil, nu la Hollywood, ci în MISIUNEA 1OO DE ZILE pentru a răspunde la viitoarele amenințări pandemice: reducerea impactului viitoarelor pandemii prin realizarea de teste de diagnosticare, produse terapeutice și vaccinuri disponibile în termen de 100 de zile, un raport întocmit de parteneriatul pentru pregătirea în caz de pandemie, Summitul G7, Cornwall, Regatul Unit, 11-13 iunie 2021.

Singura problemă este că a fost elaborat la peste 500 de zile după declanșarea pandemiei!

 

Bogdan Guță

Surse:  www.gov.uk/government/publications/100-days-mission-to-respond-to-future-pandemic-threats

www.assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/992762/100_Days_Mission_to_respond_to_future_pandemic_threats__3_.pdf

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: