Politici de Sanatate

Cum a câștigat Olanda lupta cu infecțiile intraspitalicești

31 iulie
08:41 2020
Cum a câștigat Olanda lupta cu infecțiile intraspitalicești

La etajul șapte al Vrije University Medical Center, un spital de 700 de paturi din Amsterdam, se află ceea ce personalul numește „camera Ebola”. Pentru a intra, trebuie să așteptați într-o anticameră presurizată până când un monitor de pe perete devine verde. Diferența de presiune a aerului împiedică germenii să scape. Asistentele și medicii care verifică un pacient în această cameră trebuie să poarte combinezoane chirurgicale și măști respiratorii. Aici, ca și în alte spitale olandeze, unii pacienți sunt chiar carantinați în prealabil până când testele pentru superbacterii, precum MRSA, devin negative. Când un caz neașteptat de MRSA este depistat într-o secție, toți cei care au fost în apropierea acelui pacient, inclusiv personalul medical, sunt testați.

Spitalele olandeze sunt un model în ceea ce privește combaterea infecțiilor provocate de superbacterii. Iată ce măsuri de control al infecției folosesc medicii din aceste spitale:

 • diferențe de presiune a aerului (anticameră depresurizată) pentru a împiedica germenii să scape din cameră,
 • carantinarea pacienților,
 • combinezoane chirurgicale și măști respiratorii la intrarea în cameră,
 • izolarea preventivă a pacienților cu risc ridicat,
 • testarea personalului medical,
 • utilizarea prudentă a antibioticelor,
 • camere single,
 • paturile neutilizate înfășurate la fel de strâns „ca sandvișurile” în folie de plastic până la utilizare,
 • ascensoare separate (pentru schimbarea așternuturilor) paturi murdare și curate,
 • echipamente de protecție noi zilnic pentru personal,
 • numărul de pacienți dintr-o secție trebuie să fie în funcție de numărul de personal disponibil,
 • numărul personalului de control al infecțiilor se bazează pe numărul de paturi,
 • personalul de control al infecțiilor este coordonat de un specialist microbiolog,
 • spitalele remarcabil de curate, cele mai vechi clădiri au aproximativ treizeci de ani,
 • nu poate fi admis un pacient fără notificarea factorilor de risc pentru AMR (rezistența antimicrobiană) în sistemul electronic de pacienți.

În Statele Unite, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a estimat că aproximativ 1,7 milioane de infecții asociate asistenței medicale (HAI), provocate de toate  tipurile de microorganisme, inclusiv bacterii și ciuperci, cauzează sau contribuie la 99.000 de decese în fiecare an.  În Europa, unde au fost efectuate sondaje spitalicești, categoria de infecții gram-negative este estimată a reprezenta două treimi din cele 25.000 de decese în fiecare an. Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) estimează că 9 milioane de cazuri de infecții asociate asistenței medicale  apar în Europa în fiecare an –  aproximativ unul din 15 pacienți din spitalele de urgență și unul din 24 pacienți internați pe termen lung, având  cel puțin o infecție într-o zi dată, conform evaluării cele mai cuprinzătoare a HAI din Europa realizată în 2019. În 2016, ECDC a apreciat că povara HAI (pneumonia, infecția tractului urinar, infecția cu Clostridium difficile) în spitalele europene de urgență a depășit povara combinată a tuturor celorlalte boli infecțioase aflate sub supraveghere de ECDC, cum ar fi gripa, HIV/SIDA și tuberculoza combinată. Cu toate acestea, aceste estimări nu au luat în considerare infecțiile și din alte unități de sănătate. Concluziile arată că în orice zi din perioada 2016-2017, 98 166 (6,5%) pacienți din spitale de urgență și 129 940 (3,9%) pacienți în unitățile de îngrijire de lungă durată au avut cel puțin un HAI. Infecțiile tractului respirator (în special pneumonia) au fost cele mai frecvente, urmate de infecțiile tractului urinar.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: