Politici de Sanatate

Cui îi este frică de Lupul cel mare și rău din Sănătate?

28 februarie
15:41 2017
Cui îi este frică de Lupul cel mare și rău din Sănătate?

2017 a început bine.
Cel puțin, pentru noi, revista Politici de Sănătate. Avem subiecte noi și „hot“, avem un nou ministru la Sănătate, o nouă componență a celor două comisii de sănătate din Parlament, avem noi direcții și priorități. Mai avem și optimism că lucrurile se vor face cum trebuie, în beneficiul pacientului român, dar și al sistemului de sănătate în general, pe termen lung. Companiile farmaceutice, sigur, cu interese de business, dar și cu acțiuni care, de multe ori, sprijină pacientul mai mult decât statul, donând medicamente pentru afecțiuni care, probabil, nu au contat în trecut pentru cei care decid, vor să sprijine acțiunile noului guvern. Au loc întâlniri, discuții, propuneri, reprezentanții asociațiilor de pacienți – experți în politici de sănătate și acțiuni concrete – caută și ei soluții pentru diferitele probleme suferite de pacient în drumul său… spre sănătate.

„Calitate în sănătate – Drumul tău spre sănătate“ este sloganul celei mai recente campanii de comunicare a Ministerului Sănătății din Republica Moldova. Un drum mai lung, dar pe alocuri mai ușor, al pacientului. Când am folosit termenul „patient’s journey“, atât de des întâlnit în străinătate, am fost mustrată de un domn deputat. Dar „călătoria“ există, e lungă, drumul, greu și, nu de puține ori, fără speranță. Din Chișinău m-am întors cu optimism și admirație pentru voința cu care se schimbă lucruri în bine, cel puțin la capitolul medicamente compensate. Normal că sunt alte probleme acolo, sigur că trebuie construite spitale performante, cu aparatură medicală modernă, cu profesioniști motivați să rămână în țara lor. Pe de altă parte, și jurnaliștii pun umărul să comunice intențiile ministerului, să explice de ce pacientul nu trebuie să mai vină la Chișinău pentru a găsi un medic bun, de ce e important să meargă la medicul de familie și așa mai departe. Senzaționalul și negativul sunt „alergate“ și acolo… dar parcă nu cu așa disperare.

Cine este Lupul cel mare și rău din sănătate, azi?

Farma, care trebuie să schimbe paradigma de comunicare și abordare a businessului? Guvernul, care nu știm în ce măsură va rezolva crizele din sistem? Medicii, cărora le e rușine că sunt medici… doar pentru cazurile urâte pe care le vedem în presă?

Sau Pacientul, care nu e în stare să rămână sănătos… orice s-ar întâmpla?

Lupul cel mare și rău este starea de nesiguranță sau lipsa de predictibilitate  ori lipsa de informație clară pe drumul bolii. O să am vaccin pentru copil? O să găsesc medicamente pentru boala mea? O să am bani să plătesc? O să am unde să profesez când termin facultatea? O să reușesc?

Spaima intimă a fiecăruia dintre noi, personală și profesională, ne e aproape și a devenit parte a eului. Nu o aducem în conștient prea des, luptăm cu ea căutând și găsind soluții – medic, pacient, cel care ia decizii.

În acest timp, lumea continuă să se dezvolte – avem aparatură de ultimă generație, inovație medicală, descoperiri fascinante – ne uităm și admirăm, sperând ca undeva, pe drum, să găsim sănătatea reală, adevărată, fără makeup electoral și fără subiecte care „vând“.

Revenim în curând cu fața frumoasă a Sănătății, INOVAȚIA, de la cea mai mare expoziție medicală din Israel.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: