Politici de Sanatate

Criză a accesului la medicamente în UE

24 iunie
08:08 2016
Criză a accesului la medicamente în UE

Miniștrii Sănătății din Uniunea Europeană sunt îngrijorați că se confruntă cu o criză a accesului la medicamente din cauza prețurilor foarte mari. Pe 17 iunie au început o serie de măsuri, deocamdată rezervate, prin care să abordeze această problemă.

Criza economică încă în desfășurare, populația în proces de îmbătrânire, precum și noile riscuri pentru sănătate, au pus sistemele de sănătate publică ale statelor membre sub o presiune fără precedent. Consumatorii din UE se confruntă cu provocări majore, cum ar fi lipsa de medicamente sau imposibilitatea de a și le permite din cauză că sunt foarte scumpe.

Miniștrii Sănătății au recunoscut că, în multe cazuri, se poate vorbi de un eșec al pieței. Accesul pacienților la medicamente esențiale eficiente și accesibile ca preț este pus în pericol de:

  • niveluri foarte ridicate și nesustenabile ale prețurilor
  • retragerea de pe piață a produselor ale căror brevete au expirat
  • faptul că nu sunt introduse pe piețele naționale produse noi din cauza unor strategii economice greșite

Statele membre au competența deplină de a decide care medicamente sunt rambursate și la ce preț, în timp ce Comisia Europeană este responsabilă în mod exclusiv pentru menținerea competiției pe piața UE. Însă, miniștrii UE au exprimat îngrijorarea că sistemul complex existent de stabilire a prețurilor s-ar putea să nu fie echilibrat și că „nu poate promova întotdeauna cel mai bun rezultat posibil pentru pacienți și pentru societate”.

Potrivit Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), medicamentele scumpe (adică tratamentele eficiente pentru hepatita C, pentru boli rare și pentru unele tipuri de cancer), amenință să erodeze bugetele europene de sănătate. În plus, o serie de politici de reducere a costurilor din statele membre au mutat povara financiară a medicamentelor pe umerii consumatorilor. „Acesta este unul dintre motivele pentru care gospodăriile spaniole plătesc acum cu 58% mai mult pentru medicamente decât în 2010. 39% dintre consumatorii portughezi nu și-au putut permite un medicament de care au avut nevoie în 2014”, a remarcat BEUC recent.

Ilaria Passarani, reprezentant al BEUC, a declarat pentru EurActiv.com: „Am auzit prea multe cazuri de prețuri crescute extrem de mult peste noapte în detrimentul consumatorilor. Consiliul a solicitat în mod corect ca autoritățile care veghează concurența să fie atente la cazurile în care se stabilesc prețuri excesive, pentru ca astfel să se asigure că piața medicamentelor rămâne sănătoasă și competitivă .”

Miniștrii sănătății din UE au cerut statelor membre să colaboreze între ele, pentru a crește accesibilitatea și a obține prețuri mai bune pentru medicamente. Miniștrii au declarat că statele membre ar putea explora posibile strategii cu privire la negocieri comune de prețuri, în „coaliții” și le-au cerut să crească schimbul de informații în faza de pre-lansare.

În plus, împreună cu Comisia Europeană, statele membre au fost îndemnate să exploreze noi soluții pentru a contracara eșecul pieței, în special pe piețele mici, atunci când unele produse devin indisponibile sau când produsele noi nu sunt introduse pe piețele naționale, de exemplu, din motive economice, de afaceri” .

De asemenea, s-a decis ca în timpul fiecărei președinții rotative a UE, să existe o reuniune informală a reprezentanților relevanți din statele membre, pentru a fi discutate evoluțiile din sectorul farmaceutic.

Richard Bergström, director general al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) și-a exprimat satisfacția în privința concluziei  Consiliului potrivit căreia este de competența și responsabilitatea statelor membre de a decide care medicamente sunt rambursate și la ce preț. De asemenea, el a recunoscut faptul că sistemele de sănătate din Europa se confruntă cu provocări fără precedent. „În acest context, înțelegem dorința statelor membre de a învăța unul de la celălalt, de a împărtăși și coopera în privința viabilității pe termen lung a sistemelor de asistență medicală”, a declarat Bergstrm pentru EurActiv.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: