Politici de Sanatate

Creșterea ecosistemului de inovație în sănătate

04 noiembrie
17:04 2022
Creșterea ecosistemului de inovație în sănătate

Inovația în sănătate nu înseamnă numai medicamentele și echipamentele de ultimă generație, ci și antrenarea tinerilor în descoperirea și dezvoltarea celor mai bune idei care pot veni în sprijinul pacienților.

”Hubul de inovație are potențialul de a genera impact societal prin dezvoltarea cunoștințelor și capacităților de inovare, dar și a încrederii tinerilor români că prin abilitățile lor pot produce schimbarea. Acest hub poate plasa țara noastră pe harta internațională a inovării în sănătate și poate oferi tinerilor o opțiune motivantă pentru a alege un parcurs profesional acasă. Expertiza primită din state cu tradiția inovării în sănătate, dar și suportul financiar extern au capacitatea de a transforma ideile tinerilor din țara noastră în soluții pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Prin scalare și adaptare la specificul altor state, aceste soluții pot contribui la bunăstarea la nivel mondial și la construirea unei culturi a inovației globale. Huburile de inovație crează un spațiu ideal, în care ideile sunt valorificate, beneficiază de expertiză, mentorat și finanțare”, a declarat conf. univ. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, în cadrul dezbaterii „Creșterea ecosistemului de inovație în sănătate în România – provocări și soluții”, organizată vineri la Senat.

Potrivit acesteia, viitorul în sănătate este creionat de inovație, iar crizele din trecut sunt cele care au dovedit că inovația este esențială pentru redresare.

”România poate face un mare pas înainte prin adoptarea și dezvoltarea de tehnologii medicale noi, de ultimă generație. Mai ales în condițiile în care sistemul sanitar românesc este încă departe de ceea ce își doresc și merită contribuabilii români, în ciuda faptului că avem unii dintre cei mai buni și mai pregătiți medici din Europa”, a afirmat și Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat.

Dezbaterea a fost prilejuită de lansarea, în luna septembrie a acestui an, a BIOdyssey- hub de inovație în tehnologii medicale din România care derulează programe de inovație și antreprenoriat similare celor lansate la universitățile Technion Israel și Stanford. Hub-ul și-a început activitatea în luna octombrie, mai întâi în București ca program-pilot, urmând a fi extins și în restul țării.

”Până în prezent, sunt 40 de înscriși, numărul maxim fiind de 60. Cei care au dorința de a schimba ceva, dar nu știu cum să înceapă, pot veni cu ideile pe care le au, noi îi ajutăm să o aleagă pe cea mai bună, care este validată cu experți internaționali de la spitale din Israel, Statele Unite ale Americii și cu experți în tehnologie. Astfel, se va ajunge la acea idee care se înscrie în procentul startupurilor ce reușesc. Tinerii pot veni cu idei în zona dispozitivelor medicale care ajută pacienții în spitale, roboți medicali, etc. Important este ca ei să înțeleagă acest proces de a dezvolta un startup – nu doar partea tehnică, ci și partea de analiză, de business, de inovație. Cei care doresc (nu doar studenți) pot să se înscrie pe www.biodyssey.eu”, a explicat dr. Elena Ovreiu, co-fondator al hubului. În prima etapă a proiectului- Germination- vor fi identificați tinerii cu potențialul cel mai mare, iar în cea de-a doua, numită Acceleration, proiectele lor vor fi susținute pentru a fi transformate efectiv în afaceri. (V.G.)

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: