Politici de Sanatate

CPME promovează transparenţa relaţiilor între medici şi industria medicală

19 noiembrie
09:34 2014
CPME promovează transparenţa relaţiilor între medici şi industria medicală

Comitetul Permanent al Medicilor Europeni (CPME) a adoptat la 15 noiembrie 2014, “Orientările CPME privind transparenţa relaţiilor între medici şi industria medicală”.

Astfel, în ceea ce priveşte cadourile, spre exemplu, documentul arată că activitatea medicilor nu ar trebui să fie influențată de plăți în numerar, cadouri sau materiale promoționale distribuite de societățile comerciale. De asemenea, medicii sunt sfătuiți să nu accepte mostre medicale gratuite.

Medicii participă de multe ori la evenimentele medicale și conferințe, care sunt parțial sau complet sponsorizate de societăți comerciale. În acest caz, întâlnirile de acest gen trebuie să aibă doar un scop științific și profesional. Ospitalitatea trebuie să fie limitată strict la scopul evenimentului. Persoanele care însoţesc medicii la aceste evenimente nu vor beneficia de rambursarea cheltuielilor. Toate sursele de finanțare pentru astfel de acţiuni trebuie făcute publice, la fel şi orice relaţie, interes comercial sau legături financiare între organizatori și medicii lectori.

Interacțiunile dintre studenţi și societățile comerciale au loc adesea în contextul formării lor medicale de bază. În acest caz, Facultățile de medicină trebuie să se asigure că studenţii nu sunt supuşi niciunei influențe din partea acestor societăți, pe parcursul formării lor medicale.

Evenimentele de educaţie medicală continuă sunt adesea sponsorizate de societăți comerciale. Indiferent de modul în care sunt organizate aceste activități, conținutul lor trebuie să fie liber de orice influență nejustificată. Ele trebuie analizate și certificate de către o autoritate competentă. În plus, conținutul materialelor prezentate trebuie conceput de organizatori și nu poate fi influențat de companiile sponsor. Toate sursele de finanțare ale acestor activităţi vor fi făcute publice. 

Medicii sunt adesea solicitaţi de către societățile comerciale pentru furnizarea de expertiză medicală prin intermediul serviciilor de consultanță. Medicii pot oferi expertiză medicală societăților comerciale, atât timp cât această activitate nu compromite autonomia lor clinică și datoria lor etică de a lua decizii medicale în interesul pacienților. Se pot efectua activități de consultanță pe baza unui contract, care definește natura și scopul consultanței, precum și taxa care trebuie plătită pentru serviciile furnizate.

Sursa: CPME

Documentul poate fi consultat la adresa de web: http://www.cpme.eu/cpme-guidelines-on-the-transparency-of-relationships-between-physicians-and-the-healthcare-industry/

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: