Politici de Sanatate

COVID-19: ghid pentru accesul pacienților cu hepatite la îngrijire și tratament

18 noiembrie
19:37 2020
COVID-19: ghid pentru accesul pacienților cu hepatite la îngrijire și tratament

Pandemia de COVID-19 îngreunează atingerea țintei OMS în ceea ce privește virusurile hepatitice și este necesară creșterea gradului de informare și conștientizare a pacienţilor la risc și a populaţiei, în general.

În perioada iunie-august 2020, portalul DespreHepatita.ro a derulat programul ”Siguranța pacientului cronic cu boli infecțioase”, care a avut ca obiectiv  realizarea unui set de proceduri necesare autorităților, medicilor, dar și pacienților cronici cu boli infecțioase pentru depășirea perioadei de pandemie, precum și a unui ghid care să le dea posibilitatea pacienților să acceseze în siguranță sistemul medical pentru a beneficia de terapiile și serviciile medicale de care au nevoie în timpul pandemiei și după aceea.

Statisticile arată că în România trăiesc peste 3 milioane de persoane cu boli cronice, dintre care peste 500.000 sunt bolnavii de HIV și hepatită. “Hepatita virală reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Traversăm o perioadă dificilă și gestionăm o situație fără precedent, care a necesitat și va necesita în continuare o serie de reglementări care să asigure accesul pacienților cu diverse patologii la serviciile medicale necesare. Măsurile din ultimele luni sunt rezultatul consultărilor cu  specialiștii și cu asociațiile de pacienți.Vom continua colaborarea strânsă cu aceștia  pentru a putea interveni ori de câte ori este nevoie în scopul asigurării accesului pacienților la servicii medicale”, a declarat conf. dr. Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În cadrul  programului derulat de portalul Despre Hepatita.ro cu sprijinul  Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof. dr. Matei Balș”, al companiei Gilead și al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), medici specialiști infecționiști  și gastroenterologi, medici de familie, autorități din sănătate și reprezentanți ai pacienților au elaborat ghidul ”Managementul pacientului cu hepatopatie virală post  COVID- 19”, care include, pe lângă scanarea situației actuale a pacienților afectați de virusuri hepatitice, un set de soluții și propuneri de implementat, la nivel de autorități, pentru siguranța acestor pacienți.

Măsurile cuprinse în acest ghid sunt clasificate în două categorii mari: prevenţie si tratament pentru toate persoanele diagnosticate. Vaccinarea împotriva virusului hepatitic B în prima zi de viață este principala formă de prevenire a hepatitei B și este necesar  ca aderenţa la programul de vaccinare să crească, astfel încât 95% dintre copii să fie imunizaţi. Pentru hepatita C, tratamentele pangenotipice pot determina vindecarea a aproximativ 99% din pacienţi, indiferent de genotip.

„Ciroza hepatică și hepatocarcinomul reprezintă cauze importante de mortalitate în România, provocând mai multe decese decât COVID-19. Și spre deosebire de noul coronavirus, pentru hepatitele virale C avem tratamente curative pentru infecție, pe care CNAS le-a contractat pe baza unor protocoale cost volum rezultat pentru un număr de 17.500 pacienți. Gastroenterologii pot prelua orice pacient cu hepatită virală C și dacă este eligibil să-i inițieze terapia antivirală”, a afirmat prof. dr. Anca Trifan, medic primar gastroenterolog.

Medicii de familie  pot contribui la depistarea pacienţilor afectaţi de hepatite virale prin trimiterea la testare și menţinerea legăturii permanente cu medicii specialiști de boli infecţioase sau gastroenterologie. Evaluarea de etapă a pacienţilor poate fi realizată de medicul de familie, în colaborare cu specialistul gastroenterolog și de boli infecţioase și, nu în ultimul rând, medicii de familie pot realiza managementul interacţiunilor medicamentoase. Completarea dosarului care va fi transmis către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, elaborarea primei reţete și monitorizarea evoluţiei pacientului intră în atribuțiile medicului specialist de boli infectioase sau gastroenterologie. Pentru evaluările urmatoare, medicii de boli infecţioase sau gastroenterologie colaborează cu medicii de familie. Această colaborare este esenţială în special în cazul virusului hepatitic B, întrucât tratamentul pentru acești pacienţi este unul de lungă durată, iar evoluţia bolii trebuie monitorizată în permanenţă, dar și în cazul pacienţilor cu hepatită C, cu stadiul avansat al fibrozei (F3-F4).

În ceea ce privește asociațile de pacienți, acestea pot pune la dispoziţia bolnavilor informaţii despre serviciile medicale pe care le pot accesa, medicii și unităţile sanitare unde se pot adresa pentru evaluare, testare sau monitorizare.

Ghidul ”Managementul pacientului cu hepatopatie virală post COVID-19” poate fi consultat AICI.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: