Politici de Sanatate

COPERTĂ: Interviu Dr. Nicolae Bănicioiu – Sănătatea românească, la stomatolog

29 aprilie
12:10 2014
COPERTĂ: Interviu Dr. Nicolae Bănicioiu – Sănătatea românească, la stomatolog

Ce va alege noul ministru al Sănătăţii:

albirea profesională
sau extracţiile dureroase?

Interviu realizat de Dr. Cornelia Scărlătescu

 Sistemul de sănătate, mingea de ping pong a ultimelor două decenii, pasată între 25 de miniștri purtând diferite tricouri, revine la serviciu unui politician tânăr a cărui ascensiune a fost neîntreruptă în ultimii ani în partidul majoritar, aflat la putere. De formație medic stomatolog, doctorul Nicolae Banicioiu are ca atuuri tinerețea, sinceritatea și respectarea promisiunilor, declară el. Va rezista mai mult decât predecesorii săi? Va reuși el ceea ce ceilalți, cum spune, doar au mimat, “au păcălit și doar au dat termene”?

Timpul va demonstra dacă domnul ministru Bănicioiu are voința să schimbe, în sfârșit, sistemul sau va completa, discret, lista miniștrilor învinși de rezistența la schimbare a sistemului de sănătate și de eșecul echipelor coordonate.

 Domnule ministru, care au fost momentele decisive care au determinat evoluția Dvs. politicã?

Sinceritatea cred că a determinat evoluţia mea pe toate planurile. Multă muncă şi un dram de noroc. Nu este o reţetă sigură, ca să păstrăm termenii din domeniu, dar la mine a funcţionat.

Primul moment important a fost anul 2004, în care am devenit vicepreşedinte al TSD şi am câştigat pentru prima dată încrederea oamenilor, care m-au ales să-i reprezint în Parlament. În anul 2007 am fost ales, după o luptă grea, preşedinte al TSD, fapt ce a marcat începutul unei perioade extrem de frumoase, în care am făcut echipă cu ceilalţi tineri colegi ai mei din ţară. În anul 2012 am devenit preşedinte al PSD Sector 4 şi anul următor am fost onorat de faptul că am obţinut cel mai mare număr de voturi în calitate de vicepreşedinte PSD la nivel naţional.

Pot spune că obţinerea celor trei mandate în Parlamentul României, cât şi acest vot din partea colegilor de partid reprezintă validarea activităţii mele în politică.

Care considerați că sunt cele mai mari realizări ale Dumneavoastră de până acum?

Cred că cel mai important este că întotdeauna mi-am ţinut promisiunile, atât ca om politic, cât şi în tot ceea ce fac.

În afara succeselor personale, pe plan familial, cred că succesele mele au vizat activitatea mea, atât ca ministru al Tineretului şi Sportului, cât şi, în viitor, ca ministru al Sănătăţii. Am acum posibilitatea de a continua să fac bine şi în viaţa profesională.

Nu este deloc uşor la Ministerul Sănătăţii, pentru că deciziile afectează viaţa şi sănătatea tuturor românilor, dar tot ceea ce facem aici este spre binele lor, astfel încât aceştia, fie medici, fie pacienţi, să fie respectaţi în Sistemul Medical din România.

Care sunt prioritãțile-cheie pe care vi le-ați propus în calitate de ministru al Sãnãtãții?

Întotdeauna discutăm despre priorităţi ale ministrului, despre reforme. Despre noi începuturi. Eu vreau să continui proiectele bune ale predecesorilor mei, dar şi să le îmbunătăţesc, ţinând cont doar de nevoile sistemului medical şi ale pacienţilor.

Prioritatea mea sunt toţi cei care beneficiază şi vor beneficia de sistemul medical.

Vrem să le oferim servicii de calitate, să avem echilibru financiar în sistem şi să încurajăm prevenţia, ca o metodă eficientă de a reduce cheltuielile medicale, numărul bolnavilor şi condiţia generală a populaţiei.

PRIORITĂŢI

 – creşterea transparenţei;

– reducerea arieratelor;

– modernizarea unităţilor sanitare;

– investiţii utile în infrastructură;

– stimularea performanţelor personalului medical;

– crearea condiţiilor pentru revenirea în ţară a medicilor;

– susţinerea politicilor în privinţa medicilor de familie.

Cum veți aborda proiectele propuse de fostul ministru al Sãnãtãții (de exemplu, pachetul de servicii medicale de bazã, taxa clawback diferențiatã, lista de medicamente gratuite și compensate, legea malpraxisului, legea spitalelor)? Veţi pregăti o nouă strategie a Sănătății? Dar o nouă lege?

Dacă ne referim la lista de medicamente gratuite şi compensate, să nu uităm că foarte mulți administratori ai sistemului, foarte mulți miniștri ai Sănătății i-au păcălit pe oameni şi nu au schimbat lista timp de şase ani.

I-au păcălit şi le-au tot dat termene: peste trei luni, peste patru luni. Consider că trebuie să depăşim nivelul de dorinţă. Vreau să facem proceduri transparente şi corecte, să dăm compensare pentru medicamente care şi-au dovedit efectul terapeutic. Nu poți să faci o listă serioasă și nouă care să răspundă nevoilor pacienților, fără a scoate ceea ce nu era util din lista veche. Lista aceea nu era sustenabilă. Din punct de vedere economic ajungeam la un impact undeva la multe sute de milioane de lei, bani pe care noi nu îi aveam prevăzuți în buget, pentru că atât de ”grijulii” au fost predecesorii, încât nu au pus bani în buget, dar voiau să facă lista.

Proiectul lăsat de domnul ministru Nicolăescu este doar o dorință. Dincolo de dorință, noi trebuie să punem la punct faptele, ca acele molecule cu efect terapeutic să ajungă la pacienți.

Una dintre marile satisfacţii de când am venit la minister a fost că am reuşit să pun la punct lucrurile, normele pe care le uitase tot fostul ministru, care făcuse “la cheie” şi proiectul cu rezidenţii, numai că nu-i dăduse drumul. Aruncase cheia în şanţ.

Cu alte cuvinte, am reuşit să plătim rezidenţii şi mă bucur că în luna martie am reuşit să plătim şi a doua bursă către rezidenţi într-un timp record.

Valoarea bursei pe care o primeşte un medic rezident, în plus faţă de salariu, este de 670 de lei. Este un început şi vreau să fie perceput ca un semn că actualul guvern chiar încearcă să îi susţină în activitatea lor. Banii aceştia sunt un bonus binemeritat pentru oamenii aceştia care, de multe ori, erau tentaţi să plece din ţară şi din cauza faptului că nu aveau suficienţi bani.

Printre priorităţi putem aminti şi pachetul de servicii medicale de bază. Ce înseamnă acest pachet… Vrem ca toți pacienţii să cunoască cinstit ce poate statul să le ofere în cadrul asigurării de sănătate de care beneficiază.

Avem, de asemenea, legea malpraxisului şi vrem astfel să le oferim medicilor un cadru ideal pentru a practica această nobilă meserie în România, de la burse pentru rezidenţi la stimularea salariilor şi implicarea la nivel local, aici.

Nu trebuie să uităm de capitolul prevenţie, care este extrem de important, şi aici vreau să facem paşi decisivi. Avem în vedere stimularea medicilor de familie care descoperă cazurile de cancer în fază incipientă, de exemplu.

Nu cred că este cazul de o nouă lege a Sănătăţii, o nouă reformă… Este momentul pentru concretizare, nu pentru noi reforme.

 “Însă totul trebuie realizat după o analiză atentă, care să ţină cont de toţi factorii. Nu mai vreau să lansăm termene, să facem reforme nesfârşite… Este timpul pentru rezultate concrete”

Cum veți colabora cu industria farmaceutică ? Dar cu asociaţiile de pacienţi şi profesionale?

Ca principiu de lucru, aşa cum am spus şi la dezbaterea publică pe legea medicamentelor compensate, trebuie să discutăm cu toate asociaţiile şi părţile implicate în acest sistem şi orice decizie va fi luată ţinând cont de toate opiniile şi sugestiile celor direct implicaţi. Nu ne vom mai grăbi pentru a lua decizii pripite, cu efecte negative pe termen lung.

Care sunt principalele mãsuri care ar trebui implementate pentru a reduce inegalitãțile din S03ãnãtate și accesul pacienților români la îngrijiri de calitate?

Aici avem Strategia de Sănătate 2014-2020. Sunt incluse principalele măsuri de creştere a eficienţei în sistem, inclusiv politici sustenabile de resurse umane. De asemenea, ea va contribui la reducerea, prin măsuri concrete, a inechităţilor în Sănătate.

Vorbim de acces mai facil la servicii de sănătate pentru grupurile vulnerabile, accesibilitate 24 de ore din 24, creşterea eficienţei în sistem, managementul listelor de aşteptare, programe de e-health, de telemedicină, organizarea îngrijirilor medicale.

Una dintre marile satisfacţii de când am venit la minister a fost că am reuşit să pun la punct lucrurile, normele pe care le uitase tot fostul ministru, care făcuse “la cheie” şi proiectul cu rezidenţii, numai că nu-i dăduse drumul. Aruncase cheia în şanţ.

 

BRIEFING MINISTERUL SĂNĂTĂŢII (MARTIE-APRILIE 2014)

 – Pachetul de servicii medicale de bază reprezintă principala resursă de asigurare a echilibrului financiar în sistemul de sănătate. Intrarea în vigoare a pachetului, însă, a fost amânată. În prezent, pe site-ul ministerului se află în dezbatere publică o variantă publicată la sfârşitul lunii februarie.

Proiectul de calcul al preţului la medicamente şi cel al taxei clawback au fost amânate, dar continuă să fie în dezbatere publică. “Cu toţii vrem ca preţurile să fie cât mai bine suportate de oameni. Voi cere […] un punct de vedere de la Ministerul Finanţelor. Sunt chestiuni care necesită o abordare mai minuţioasă”, a subliniat Nicolae Bănicioiu.

– MS reia proiectul privind plata pentru performanţă. În acest context, medicii de familie vor fi recompensaţi pentru cazurile de cancer depistate în fază incipientă.

– Spre sfârşitul lunii aprilie va fi finalizat proiectul de lege privind malpraxisul.

– MS va aloca 158 de milioane de lei pentru tratamentul urgenţelor medicale majore. “Odată cu preluarea mandatului de ministru al Sănătăţii, am demarat în regim de urgenţă procedurile necesare pentru derularea Programului Naţional de Servicii Medicale de Urgenţă. Am semnat deja ordinul care asigură fondurile necesare derulării fără sincope a acestui program”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Noua listă de medicamente gratuite şi compensate. Ministrul Sănătăţii a afirmat că nu poate da un termen de la care aceasta va intra în vigoare. “Înţeleg nerăbdarea pacienţilor, dar nu vreau să dau termene (…) până când nu suntem siguri că avem o politică coerentă, corectă şi sustenabilă de evaluare a acestei situaţii. Nu vreau să mă înscriu în lungul şir de miniştri care au promis şi au dat termene hazardate, vreau să vin cu soluţia care să rezolve problema”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

– Ministrul Sănătăţii a afirmat că este în favoarea efectuării unor licitaţii centralizate pentru medicamentele necesare pacienţilor cu HIV/SIDA din România. Aceste licitaţii ar putea rezolva disfuncţionalităţile care au existat la începutul anului în Programul Naţional de HIV/SIDA.

– MS nu poate asigura decontarea tuturor solicitărilor de tratament în străinătate. Datoriile acumulate către unităţile spitaliceşti din alte state membre UE, până în prezent, nu permit acest lucru. Ministrul Sănătăţii a afirmat, însă, că vor fi în continuare decontate tratamente la clinici în străinătate, însă se va face o analiză a fiecărui caz, pentru a se identifica cele care pot fi tratate în ţară.

Bugetul pentru Programul național de hemofilie și talasemie crește cu 40%, în 2014, față de anul trecut;

– Suma alocată pentru pacienții cu epilepsie rezistentă la tratamentul medicamentos va crește în acest an cu aproape 60%, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: