Politici de Sanatate

Cooperarea în domeniul HTA, stimulată de Acțiunea comună 3 EUnetHTA

21 martie
17:56 2016
Cooperarea în domeniul HTA, stimulată de Acțiunea comună 3 EUnetHTA

Sprijinul oferit pentru o abordare europeană mai centralizată a evaluării noilor tehnologii medicale (HTA) câștigă teren în rândul oficialilor naționali și regionali responsabili cu acest domeniu în țările membre. Aceasta este concluzia evenimentului de lansare a Acțiunii comune 3 în domeniul HTA (2016-2019) a rețelei europene EUnetHTA, organizat în luna martie la Amsterdam.

Discuțiile s-au axat pe modalitățile de colaborare mai strânsă cu privire la stimularea evaluării tehnologiilor medicale, astfel încât să răspundă nevoilor sistemelor naționale de asistență medicală.

În momentul de față, provocarea constă în a evalua capacitatea de producție, asigurând în același timp o aplicare mai largă a rezultatelor activității comune între statele membre ale UE. Este nevoie de mai multă muncă la nivel operațional pentru găsirea unor modalități eficiente de a aduce cooperarea europeană în rândul practicilor comune ale procesului de producție a sistemelor de evaluare a tehnologiilor medicale. Astfel, obiectivul general al activității Acțiunii Comune 3 în domeniul HTA este de „a crește utilizarea, calitatea și eficiența cooperării la nivel european”. Activitatea propriu-zisă urmează să înceapă în următoarele luni și va include 75 de parteneri din 27 de țări ale UE.

Acțiunea comună EUnetHTA va fi coordonată de Institutul Olandez pentru Cercetare și Servicii de Sănătate – Zorginstituut Nederland (ZIN). Dezvoltarea EUnetHTA a fost coordonată încă de la debut, din 2005, de Secretariatul EUnetHTA al Autorității daneze de Sănătate din Copenhaga, Danemarca.

Importanța cooperării la nivel european, evidențiată de Acțiunea comună 2 EUnetHTA

Pilonii de evaluare comuni ai Acțiunii comune 2 au demonstrat capacitatea diverselor agenții HTA de a lucra împreună și de a aduce valoare la nivel național, pentru mai multe state membre participante.

Contribuția la dezvoltarea și testarea unei baze metodologice pentru cooperarea europeană în domeniul HTA, inclusiv realizarea de ghiduri pentru aspecte metodologice distincte, se află printre obiectivele principale ale Acțiunii comune 2 (2012—2015). Elaborată „pentru a dezvolta orientări metodologice privind aspecte pertinente de evaluare (de exemplu, pentru dispozitive) sau pentru a actualiza orientările existente în funcție de nevoi și resurse, pentru crearea unor ghiduri care să îmbunătățească dialogul cu producătorii, dar și pentru a realiza un șablon uniform de date pentru depunerea dosarelor, permițând evaluări rapide comune și adaptarea acestora la nivel național”, până în luna martie a acestui an rețeaua EUnetHTA a emis cinci noi ghiduri metodologice cu privire la diverse subiecte pertinente, la procesul de producție, precum și o actualizare a ghidurilor emise în perioada 2010–2012.

Două pachete de lucru în cadrul Acțiunii comune 2 (WP 4 și 5) au fost dedicate realizării unui proces-pilot de producție în comun, menit să producă evaluări complete și rapide ale tehnologiilor medicale. Ambele au fost create pentru a pune în aplicare, a dirija și a dezvolta în continuare modele, instrumente și procese de producție pentru a sprijini realizarea în comun a modelelor de bază de evaluare a tehnologiilor medicale. Trei astfel de modele complete au fost produse de WP4, iar șase documente de evaluare rapidă a eficacității relative a produselor farmaceutice și alte șase documente pentru evaluarea tehnologiilor medicale au fost livrate până la finalul Acțiunii comune 2.

Experiența generală din această acțiune a demonstrat dorința organismelor europene de evaluare a tehnologiilor medicale de a lucra împreună eficient, pentru a livra datele și modelele planificate. Testarea modelelor de colaborare a indicat necesitatea de a îmbunătăți accesul la proiectarea și deprinderea abilităților de gestionare a programului, în special în cazul organismelor care participă la coordonarea procesului de evaluare comună.

Procesul de producție a generat o experiență practică bogată în domeniul evaluării tehnologiilor medicale și numeroase lecții, fiind ajustat pe parcurs ori de câte ori a fost nevoie. Mai mult, realizarea documentelor de evaluare rapidă a eficacității relative a medicamentelor și tehnologiilor medicale din ultimul an al Acțiunii comune 2 a fost îmbunătățită semnificativ. Demersul a subliniat în continuare necesitatea de a avea o înțelegere mult mai bună, continuă, în stabilirea și identificarea proceselor prioritare de HTA la nivel național și regional. Asigurarea implicării corespunzătoare a managerilor de linie responsabili de procesul de producție locală de instrumente de evaluare a tehnologiilor medicale va contribui semnificativ la relevanța evaluărilor comune europene în contextul național.

Cooperarea constructivă cu grupurile părților interesate, inclusiv cu producătorii de tehnologie, a influențat pozitiv procesul de evaluare comună, atât în ceea ce privește aderarea la termenele impuse, cât și în asigurarea unui acces mai bun la informațiile de care evaluatorii au nevoie. Introducerea șablonului de depunere a documentelor (EUnetHTA Submission Template) pentru producătorii de tehnologie a contribuit la creșterea transparenței și la respectarea cerințelor organizațiilor HTA, pentru realizarea unei evaluări concrete. Șablonul a fost văzut drept un instrument util atât de evaluatori, cât și de părțile interesate din industrie, susțin reprezentanții rețelei EUnetHTA.

În perioada de tranziție între Acțiunea comună 2 și Acțiunea comună 3, Rețeaua EUnetHTA a continuat eforturile pentru dezvoltarea metodologiei privind medicina personalizată și încurajează contribuția activă la dezbaterea publică pe această temă. Ca parte a lucrărilor de dezvoltare metodologică și a experienței acumulate pe parcursul Acțiunii comune 2, EUnetHTA subliniază importanța unei cooperări constructive cu instituții de cercetare și inițiative din domeniul cercetării. Un exemplu de colaborare reușită cu grupurile de cercetare este cel pentru elaborarea ghidului metodologic privind dispozitivele medicale. Totodată, EunetHTA continuă să fie un partener activ într-o serie de inițiative de cercetare aflate în curs de desfășurare, cum sunt diferitele proiecte finanțate prin cel mai mare parteneriat public-privat din Europa – Inițiativa pentru Medicamente Inovatoare (IMI – The Innovative medicines Initiative).

Activitatea propriu-zisă urmează să înceapă în următoarele luni și va include 75 de parteneri din 27 de țări ale UE.

Asigurarea implicării corespunzătoare a managerilor de linie responsabili  de procesul de producție locală de  instrumente de evaluare a tehnologiilor  medicale va contribui semnificativ la relevanța evaluărilor comune europene în contextul național.

Introducerea șablonului de depunere a documentelor (EUnetHTA Submission Template) pentru producătorii de tehnologie a contribuit la creșterea transparenței și la respectarea cerințelor organizațiilor HTA, pentru realizarea unei evaluări concrete.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: