Politici de Sanatate

Consultări OMS asupra schimbărilor climatice și priorităților de cercetare în sănătate

04 iulie
16:44 2013

OMS a lansat sondajul „Exerciții de stabilire a priorităților de cercetare: Sănătate și Schimbări Climatice agenda 2015-2025” – o oportunitate unică de a contribui la dezbaterea privind schimbările climatice și prioritățile de cercetare pe sănătate: calitatea aerului și boli respiratorii, boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale, morbidități legate de căldură și vreme, sănătate mintală, boli cu transmisie prin alimente și apă. Termenul de finalizare al acestui sondaj este vineri 19 iulie.

Schimbările climatice sunt considerate a fi una dintre cele mai importante provocări de sănătate publică ale secolului 21. Este nevoie de acțiune atât în ​​cadrul sistemului de sănătate oficial cât și acțiune intersectorială pentru a gestiona factorii de mediu ce afectează sănătatea. Guvernele naționale au exprimat necesitatea de creștere a acțiunilor bazate pe dovezi în acest domeniu. În plus, producția de cercetare peer-review este în creștere rapidă, atât în ​​termeni absoluți, cât și în comparație cu alte domenii din sănătate.

Una din misiunile de bază ale OMS este aceea de a propune politici bazate pe dovezi, de a contura agenda de cercetare și de a stimula generarea, traducerea și diseminarea de informații valoroase. OMS lucrează cu liderii în cercetare pentru a elabora nevoile de cercetare și a defini agenda de cercetare pentru jurisdicții naționale sau pentru agenții individuale. Pentru a continua promovarea și ghidarea unei generații de cercetare relevantă politicilor de sănătate de calitate înaltă, OMS folosește o metodă structurată care a fost aplicată în alte domenii din sănătatea publică. Această metodă este folosită pentru a aduna părerile diferitelor categorii de stakeholderi, precum cercetători, manageri de program și cei care fac advocacy, asupra legăturii dintre schimbările climatice și sănătate.

Obiectivele acestui exercițiu sunt:

1. Evaluarea gradului de consens cu privire la domeniile prioritare de cercetare în domeniul schimbărilor climatice și sănătate.

2. Formularea unei serii de întrebări de cercetare clare, ușor de abordat, relevante politicilor de sănătate.

3. Facilitarea formulării de opțiuni de politici bazate pe dovezi pentru răspunsul sănătăți publice la schimbările climatice prin definirea unei liste de priorități de cercetare ce ar putea susține acest scop.

Rezultatul acestui exercițiu va fi publicat ca raport OMS și va fi disponibil ca resursă pentru a ghida agențiile globale, naționale și regionale.

Exercițiul constă în trei faze.

În prima fază, respondenții vor furniza scoruri asupra importanței, practicității și relevanței cercetării asupra diferitelor moduri prin care schimbările climatice pot afecta sănătatea.

În cea de-a doua fază, respondeților li se cere să propună întrebări de cercetare prioritare sub rubricile specifice în care au un interes special și experiență.

După o sintetizarea de către echipa de cercetare a întrebărilor de cercetare depuse, respondenții vor fi contactați pentru cea de-a treia fază în care vor furniza un clasament de prioritate a întrebărilor de cercetare propuse.

 

Formularul poate fi găsit aici: formular

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: