Interviu cu Vasile Cușca, Secretar de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.
Un sistem de protecţie socială eficient ar asigura o viaţă decentă tuturor membrilor societăţii. Asigurarea protecției sociale echitabile este o sarcină prioritară a Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova. Despre direcțiile strategice de acțiune, provocările majore cu care se confruntă sistemul social și prioritățile ministerului pentru perioada următoare, a relatat Vasile Cușca, Secretarul de Stat al Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.
Care sunt direcțiile strategice de acțiune ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova în domeniul protecției sociale a familiilor cu venituri mici, a vârstnicilor și a veteranilor?
Programul de ajutor social este o componentă esențială a sistemului de protecție socială a categoriilor vulnerabile. De aceea, noi ne propunem să îl îmbunătățim astfel încât să acopere mai multe familii defavorizate, familii cu copii, care astăzi nu beneficiază de ajutor social. Totodată, ne dorim să eficientizăm acordarea ajutorului social, printr-o direcționare mai țintită a familiilor vulnerabile. În acest sens, a fost promovată și aprobată deja o modificare legislativă care prevede măsuri de îmbunătățire a Programului de ajutor social, iar în prezent lucrăm la modificarea cadrului normativ care stabilește mecanismul de implementare a prevederilor menționate. Un alt aspect important pe care îl putem menționa la capitolul protecției sociale a persoanelor în etate este creșterea pensiei minime pentru limită de vârstă, care în ultimul an a fost semnificativă, practic dublându-se. În continuare ne vom axa pe creșterea acestor prestații, dar și pe dezvoltarea unor servicii sociale importante pentru categoriile vulnerabile.
Recent a fost prezentat în Parlament Proiectul Programului Național pentru Protecția Copilului pe anii 2022-2026. Ce reflectă acesta?
Țin să subliniez că nu vorbim despre un proiect de lege, dar despre un proiect de Hotărâre de Guvern, care a fost elaborat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și la momentul actual se află în proces de examinare și avizare de către autoritățile de resort. Noul Program Național pentru Protecția Copilului pe anii 2022 – 2026 este ancorat în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și va constitui o continuare firească a activităților anterior demarate în domeniul protecției copilului. Problemele abordate de Programul național nu sunt noi și tocmai din acest motiv necesită o schimbare de paradigmă a intervenției. Astfel, cele trei obiective generale propuse oferă o altă abordare a procesului de stabilire a priorităților de dezvoltare a sistemului de protecție a copilului – una bazată pe impact prin evidențe, instituții puternice, societate informată și activă, precum și capacități consolidate de reacție eficientă. Această abordare pune în centrul schimbării copilul și interesul lui superior: necesitatea ajustării rapide a cadrului normativ, ce ar facilita reacția promptă a sistemului la nevoile copilului și susținerea lui în depășirea situațiilor de criză.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova se ocupă actualmente de protecția socială a refugiaților, la fel cum se ocupă de propriii cetățeni. Cum este gestionată această criză umanitară?
Încă de la începutul conflictului în țara vecină, am întreprins toate măsurile necesare ca să-i asigurăm pe refugiați cu cele necesare: adăpost, alimente, bani, ajutoare umanitare, alte măsuri de asistență socială. Ministerul Muncii și Protecției Sociale, de comun cu Agenția Națională Asistență Socială, a autorizat peste 100 de centre de plasament în toată țara. Suplimentar, le-am oferit posibilitatea să se angajeze ușor, fără permis de muncă și alte acte pe care, în mod normal, trebuie să le prezinte străinii. De asemenea, copiii refugiaților au acces la educație. Evident, ne-au ajutat financiar și umanitar mai multe state și organizații internaționale ca să gestionăm eficient criza refugiaților. Au contribuit cu ajutoare financiare și diferite bunuri, produse cetățenii Republicii Moldova, inclusiv cei din diaspora, cărora le mulțumim din suflet pentru solidaritate și implicare. Aproximativ 90% dintre refugiați se află în familii sau pe cont propriu. Ei beneficiază de suport financiar din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați. Totodată, sunt susținute financiar, în cadrul Programului Alimentar Mondial, familiile de moldoveni care au găzduit refugiați. Nemijlocit, pentru persoanele cu dizabilități, refugiate din Ucraina, Ministerul a asigurat rezervarea permanentă de locuri disponibile pentru cazarea acestora. Suplimentar, aceste persoane au putut beneficia de suport din partea Serviciului de asistență telefonică gratuită pentru persoane cu dizabilități – 080010808, care este funcțional 24/24. Astfel, pe parcursul lunilor februarie-mai, s-a oferit suport pentru circa 80 de persoane cu dizabilități, refugiate din Ucraina și pentru membri ai familiilor acestora.
Care sunt prioritățile Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru perioada următoare privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități?
În anul 2010, Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, prin care au fost consemnate drepturile persoanelor cu dizabilități în toate domeniile vieții sociale, inclusiv: protecție socială, asistență medicală, reabilitare, educație, muncă, viață publică, mediul fizic, transport, tehnologii şi sisteme informaționale, de comunicare şi alte utilități şi servicii la care are acces publicul larg. De curând, a fost ratificat și Protocolul Opțional la Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, care oferă pârghii suplimentare persoanelor cu dizabilități de a-și apăra drepturile. Politicile Ministerului în domeniu sunt orientate în continuare spre promovarea și aplicarea unor noi mecanisme de protecție socială a persoanelor cu dizabilităţi, pentru asigurarea respectării drepturilor, accesului acestora la prestații și servicii sociale, de ocupare în câmpul muncii, de reabilitare ș.a.
Care sunt domeniile prioritare ale ministerului din care faceți parte în relația cu România?
Republica Moldova și România au semnat la București un acord în domeniul securității sociale, pe 27 aprilie 2010, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2011. În baza acestui document, a fost stabilit dreptul la o serie de prestații sociale pentru persoanele care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu legislația ambelor state sau a unuia dintre statele parte la acord. În baza Acordului între Republica Moldova şi România în domeniul securității sociale au fost stabilite în total 342 de prestații sociale, dintre care: 306 pensii pentru limită de vârstă, 31 de pensii de dizabilitate, 4 pensii de urmaș și 1 ajutor de deces. Ne propunem să intensificăm colaborarea noastră cu România și în acest sens ne vom concentra în perioada următoare pe realizarea unui schimb de experiență și bune practici privind instruirea personalului în vederea sporirii competențelor profesionale în scopul asigurării persoanelor cu dizabilități cu servicii și produse de asistență calitative. Vom realiza un schimb de experiență în sfera implementării politicilor active în domeniul ocupării forței de muncă, prin organizarea de vizite de studiu, ateliere de lucru interinstituționale, conferințe. Există un schimb de bune practici între Inspectoratul de Stat al Muncii din Republica Moldova și Inspecția Muncii din România, precum și între Inspecția Socială din Republica Moldova și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială din România, cu care am încheiat protocoale de cooperare. Urmează a fi lansat un dialog în vederea negocierii și încheierii unui tratat bilateral cu privire la mobilitatea profesională a tinerilor.
de Elena Roșca