Continuă să existe discrepanțe semnificative în tratamentul cancerului în Europa. Conform unui raport ECPC, prezentat la Congresul European de Cancer din acest an, rata mortalității prin cancer pulmonar în Polonia este de 83 la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeană de 56,4 la 100.000 de locuitori, în timp ce în România, rata mortalității prin cancer de col uterin este de 14,2 la 100.000 de locuitori, de patru ori mai mare decât media europeană de 3,7 la 100.000 de locuitori.
Timp de cinci zile, Viena a fost capitala internațională a oncologiei. În cadrul celui de-Al XVIII-lea Congres European de Cancer, au fost prezentate unele dintre cele mai importante rezultate științifice în tratamentul, monitorizarea și supraviețuirea în cancer, fiind acoperite toate aspectele legate de această afecțiune cumplită, care continuă să reprezinte o povară economică și socială imensă pentru toate sistemele de sănătate din lume.
Cel mai recent studiu EUROCARE arată diferențe semnificative între țările europene privind supraviețuirea pacienților cu diferite cancere de sânge, dar și că ratele de supraviețuire cele mai mici în cancer se înregistrează în Danemarca, Marea Britanie și țările est-europene, printre care se numără și România. Studiul EUROCARE 5 a furnizat informații cu privire la pacienții diagnosticați după anul 2000 în fiecare țară europeană și a scos în evidență că ratele legate de supraviețuire sunt mici în Europa de Est și ridicate în nordul și centrul Europei.
„Cele mai dramatice variații geografice observate sunt în toate tipurile de cancer de sânge, în tratamentul căruia au apărut recent noi terapii. Limfomul Hodgkin a fost excepția de la această regulă, fiind evidențiate variații regionale mai mici și un prognostic destul de bun în majoritatea țărilor europene”, a declarat dr. Milena Sant, de la Fundația IRCCS „Institutul Național al Tumorilor” din Milano, Italia.
De asemenea, specialiștii prezenți la Viena au tras un semnal de alarmă în ceea ce privește îngrijirea copiilor diagnosticați cu cancer. Ultimele statistici arată că, deși s-a înregistrat un progres semnificativ în tratamentul cancerelor la copii în Europa, există în continuare probleme majore care trebuie rezolvate, precum rata de vindecare și calitatea vieții supraviețuitorilor.
Investiția în radioterapie poate salva vieți
Milioane de oameni la nivel global au murit inutil din cauza diferitelor tipuri de cancer care ar fi putut fi tratate prin radioterapie, susțin medicii oncologi prezenți anul acesta la Congresul European de Cancer de la Viena. Noile date demonstrează că nouă din zece persoane din țările cu venituri mici nu au acces la radioterapie, iar în țările cu venituri mari experții avertizează că există un deficit de echipamente și de personal instruit.
Investiția în radioterapie poate salva viețile a milioane de persoane și poate stimula economia țărilor sărace. Potrivit experților, până în 2035 toți pacienții oncologici din țările cu venituri mici și medii ar putea beneficia de radioterapie la un cost de 97 de miliarde de dolari, fapt care ar salva milioane de vieți și ar aduce beneficii economice între 278 și 365 de miliarde de dolari în următorii 20 de ani.
Referitor la tratamentul chirurgical al cancerului, peste 80% din cele 15 milioane de persoane diagnosticate cu cancer la nivel mondial în 2015 vor avea nevoie de o intervenție chirurgicală, susțin experții într-un studiu publicat în The Lancet Oncology. Din păcate, analiza arată că mai puțin de un sfert vor avea acces la o îngrijire chirurgicală adecvată, în condiții de siguranță și la prețuri accesibile.
Desfășurat în perioada 25-29 septembrie 2015, Congresul European de Cancer a reunit peste 19.000 de participanți din toată lumea. Potrivit organizatorilor, au fost prezenți la eveniment 225 de profesioniști din România.
Mirabela Viașu