Politici de Sanatate

Conferinţa Naţională „Intervenţia pe termen lung –  condiţie esenţială pentru integrarea optimă a copilului cu cancer“

17 decembrie
15:59 2015
Conferinţa Naţională „Intervenţia pe termen lung –  condiţie esenţială pentru integrarea optimă a copilului cu cancer“

Asociaţia „Primind Ajutor, Viaţa Este Luminoasă!” (P.A.V.E.L.) — asociaţia părinţilor cu copii bolnavi de cancer — a organizat, în parteneriat cu Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (CNASR) și cu Revista Politici de Sănătate, la Bucureşti, cea de-a patra Conferinţă Naţională dedicată problematicii cancerului la copii şi tineri „Intervenţia pe termen lung – condiţie esenţială pentru integrarea optimă a copilului cu cancer!”.

Aproximativ 5.000 de copii suferă de cancer în România, iar anual sunt diagnosticaţi aproape 500 de cazuri noi. Cancerul este a doua cauză de deces în ţara noastră pentru segmentul de vârstă (4-15 ani). „Autorităţile abordează insuficient problematica şi nevoile copiilor bolnavi de cancer, iar situaţia în care se află ei, în România, este una de risc. Atragem atenţia asupra numărului scăzut de servicii psihosociale adresate acestei categorii a populaţiei atât în perioada tratamentului, cât şi posttratament”, a declarat Olga Cridland, preşedinta Asociaţiei P.A.V.E.L.

Diversitatea tematicii abordate a avut ca scop crearea premiselor unei reţele de sprijin funcţionale la nivel naţional, prin care nevoile existente şi furnizarea de servicii să fie permanent corelate şi actualizate. „Este extrem de important dacă putem să punem un diagnostic rapid sau mult mai rapid decât îl puneam până acum. Este extrem de important dacă oferim tratamente mult mai uşor suportabile de un copil decât de un adult. S-au introdus molecule noi în oncologie şi se vor mai introduce şi altele. Ne gândim şi încercăm să creionăm un subprogram în cadrul programului de oncologie dedicat Oncologiei Pediatrice. Este o prioritate să dezvoltăm aceste programe oncologice pentru a pleca mai puţini pacienţi şi pentru a-i scuti de cheltuieli suplimentare. Extrem de important este tot ceea ce înseamnă suport în această boală şi atunci sigur vom găsi soluţii şi pentru psihoterapie, şi pentru kinetoterapie, şi chiar pentru a le face mai uşoară viaţa acestor copii în clinici”, a explicat dr. Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, cu ocazia evenimentului, subliniind importanţa înfiinţării unor noi centre de oncologie pediatrică.

Despre modelul de succes al unei astfel de clinici a vorbit conf.univ. dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni (ICF): „Sunt optimistă pentru că toţi am început să învăţăm că, dacă tratăm cu Iubire, lucrurile se schimbă radical. Iubirea este energetică pentru a crea succes în viaţă şi dacă de acolo plecăm, veţi vedea că inclusiv actul medical devine mult mai bun şi cu un succes evident”.

Totodată, managerul ICF a subliniat importanța COMUNICĂRII în rezolvarea tuturor problemelor, pe de o parte comunicarea medicilor către autorităţi referitor la lipsurile, necesităţile şi neajunsurile cu care se confruntă şi, pe de altă parte, comunicarea şi consilierea părinţilor care au copii bolnavi de cancer. „La noi nu există secţie unde să nu existe asistenţă psihologică pentru orice pacient, dar importante, mai ales pentru copilul oncologic, sunt mediul familial, familia lui, părinţii. Dacă aceştia nu sunt susţinuţi de către alţi părinţi aflaţi în aceeaşi suferinţă şi de către psihologi, atunci avem o mare problemă”, a adăugat conf. Carmen Orban.

Abordarea multidisciplinară, o bună comunicare între specialiști, dezvoltarea reţelei de servicii acordate pacienţilor oncologici, consilierea familiei, dar şi a bolnavului, precum şi accesul la cele mai noi tratamente în cadrul unor centre de specialitate din România se înscriu pe agenda de priorităţi ale programelor dedicate copilului oncologic şi în 2016.

Conferinţa a reunit 140 de specialişti şi personalităţi din domeniul asistenţei sociale şi al drepturilor copilului, medici şi asistente medicale din cele mai importante centre de oncologie, hematologie pediatrică din ţară, psihologi, educatori, pedagogi de spital şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, lideri şi formatori de opinie, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: