Cea de-a şasea ediţie a Conferinţei Naţionale Alzheimer, care se desfăşoară în perioada 25- 27 februarie 2016 la Institutul Naţional de Statistică din Bucureşti, pune accentul pe nevoia de educaţie şi informare a familiei pacientului cu boala Alzheimer. Manifestarea, organizată de Societatea Română Alzheimer, este singurul eveniment din România dedicat acestei boli şi va da ocazia celor peste 300 de participanţi să participe la cursuri, conferinţe, mese rotunde şi workshop-uri pe această temă.
Prof. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române Alzheimer, susţine că educaţia familiei este un obiectiv prioritar, mai ales din cauza creşterii numărului cazurilor de pacienţi care cer un prim diagnostic şi a faptului că populaţia este din ce în ce mai îmbătrânită şi mai bolnavă. Astfel, numai o familie informată poate asigura îngrijirea corespunzătoare a bolnavului cu Alzheimer. „Principala cauză a diagnosticării în stadii tardive a bolii, a disfuncţiilor şi dezorganizării familiilor, a costurilor crescute şi a complicaţiilor evolutive, precum şi a depresiei îngrijitorilor, este educaţia precară a populaţiei şi nivelul scăzut al informaţiilor privind tulburările neurogenerative. Implicarea familiei este esenţială în tratamentul bolnavului cu Alzheimer, iar imposibilitatea realizării unei alianţe între terapeut şi familie are rezultate dezastruoase, ajungând până la scăderea calităţii îngrijirilor acordate bolnavului”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Tudose.
O altă problemă semnalată de specialist este lipsa reţelei de suport medical în cele mai multe zone ale ţării, astfel încât familiile celor bolnavi nu au la cine să apeleze pentru a primi ajutor sau informaţii pertinente legate de îngrijirea corespunzătoare a bolnavului cu Alzheimer. „Din aceste motive, oamenii amână consultul medical, deci nu se stabileşte un diagnostic şi nu se iniţiază un tratament adecvat. În schimb, în momentele de criză determinate de tulburările grave de comportament din stadiile tardive ale demenţei netratate, familia va exercita mari presiuni asupra sistemului medical, solicitând spitalizare în servicii de urgenţă şi tratamente intens sedative, care sunt contraindicate de ghidurile terapeutice“, atrage atenţia preşedintele Societăţii Române Alzheimer.
Demenţa în România
Boala Alzheimer şi demenţele conexe sunt o prioritate a politicilor europene în domeniul sănătăţii publice, având în vedere frecvenţa lor mare şi costurile asociate, precum şi impactul pe care îl au asupra societăţii. Consiliul Uniunii Europene propune măsuri active de sprijinire a persoanelor suferind de demenţă. România, prin Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog (CNSMLA), este partener în Acţiunea Comună 2016- 2019, iniţiată de Consiliul European, care vizează îmbunătăţirea politicilor şi practicilor de îngrijire a persoanelor suferind de demenţă. Majoritatea ţărilor care fac parte din Acţiunea Comună au Planuri Naţionale pentru Demenţă (Bulgaria, Grecia, Olanda, Norvegia). Din păcate, în România Strategia Naţională pentru Demenţă încă urmează a fi elaborată şi promovată.
Valentina Grigore