
În Planul național pentru prevenirea și combaterea cancerului este menționată importanța standardizării traseului pacientului, mai ales din perspectiva includerii persoanelor afectate de boli oncologice în studii clinice.
Potrivit conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de oncologie din Ministerul Sănătății, includerea pacienților în aceste studii clinice este strictă și necesită respectarea unor standarde stabilite de ghiduri internaționale. Deși pacienții români s-au confruntat cu o lipsă de acces la unele studii din cauza procedurilor anevoioase de aprobare, în ultima perioadă lucrurile au evoluat pozitiv.
”La Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România nu mai există niciun fel de blocaj: în maximum 2 luni de la submiterea oricărui trial clinic, acesta este aprobat pentru a fi pus în practică. Sperăm ca în perioada imediat următoare numărul protocoalelor care vin către noi, către pacienții noștri, să fie din ce în ce mai mare și din ce în ce mai variate și să trecem de la statutul de țară <rescue> pentru unele din trialurile clinice importante la statutul de țară de primă alegere, pentru că avem o calitate foarte bună a datelor. Studiile clinice au reprezentat întotdeauna un instrument în suportul tratamentului oncologic”, a declarat specialistul în cadrul dezbaterii ”ONCO- Meet the EXPERTS”.
El a mai atras atenția că traseul pacientului cu cancer trebuie foarte bine standardizat, pentru că derapajul de la standard poate să însemne îndepărtarea pacientului respectiv de la șansa de a putea participa la un studiu.
Dezbaterea ”ONCO- Meet the EXPERTS” a fost organizată online de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în cadrul proiectului ”Împreună Învingem Cancerul”.